avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand trebuie depus dosarul de pensionare?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand trebuie depus dosarul de pensionare?

O persoana indeplineste conditiile de pensionare in Mai 2017.
Cand poate sa depuna dosarul de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:34, 29 Ianuarie 2017
@ elga50

Vă mulţumesc din suflet pentru cuvintele frumoase. :bow:

Ziua x este ziua în care doamna pentru care întrebaţi împlineşte vârsta de 60 de ani şi 7 luni, respectiv este 22 mai 2017. Deci oarecum da, este vorba despre ziua naşterii solicitantului de pensie.


Gabi50 a scris:
(...) dar majoritatea caselor nu resping dosarul daca e depus cu 4 -5 zile inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare.

Vreau din tot sufletul să cred că nu există majoritatea despre care scrieţi pentru că, dacă ar exista, ar însemna că foarte mulţi angajaţi ai caselor de pensii încalcă legea (art. 104, alin. 1 din Legea nr. 263/2010: "În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată." ). Nu există niciun fel de justificare pentru încălcarea legii.

În altă ordine de idei, pensia se calculează cu ajutorul unui program informatic. Acel program nu poate emite o decizie de stabilire a pensiei dacă angajatul de la Stabiliri introduce ca dată a depunerii cererii o dată anterioară datei la care solicitantul îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de pensie. În această situaţie, programul informatic va ermite o decizie de respingere a cererii privind acordarea pensiei. Dacă este adevărat ce spuneţi, înseamnă că angajaţii caselor de pensii fie nu pun pe cerere data la care ea este depusă la casa de pensii ci pun data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, fie introduc în programul informatic o altă dată decât cea a înregistrării cererii. Chiar o să dau un telefon zilele acestea să văd ce este cu această majoritate şi cum se procedează la casele de pensii din localitatea mea de domiciliu.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2017
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viitor pensionar bunica1 bunica1 Din dec. 2008 am fost disponibilizata si ptr. ca stiam ca nu mai am mult pana voi putea iesii la pensie limita de varsta , am luat CM._ ... (vezi toată discuția)
Data deschiderii drepturilor de pensie sch sch Persoana X indeplineste conditiile de pensionare la limita varsta incepand cu data de 23 mai .Isi va continua activitatea, la acelasi loc de munca, pa baza ... (vezi toată discuția)
Modificare data pensionare andreicristianstoica andreicristianstoica Buna ziua, tatal meu a depus o cerere de pensionare pentru limita de varsta in data de 6.11.2014(data la care avea varsta de 58 ani, 11 luni si 2 zile).Conform ... (vezi toată discuția)