avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia fiului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia fiului

Buna ziua, am si eu o situatie la care mi-as dori sa primesc un raspuns. Am trait cu sotul meu 3 ani in care si-a cam batut joc de mine, vorbea urit, petrecea zile si seri intregi cu prietenii si bea, si de fiece data cind venea acasa beat sarea la bataie, baiatul fiind micut a inceput sa faca isterie de cite ori il vedea ca se apropie de mine, cum el nu muncea si nu aveam nici un venit decit alocatia copilului si ceea ce primisem eu ca tinar specialist(sint profesoara iar in republica moldova se achita 30000 pentru ca lucram profesoara la sat) dar va dati seama ca cind ai copil mic banii se duc la fuga. am stabilit sa plec peste hotare si am plecat pe un an de zile iar baiatul la un an si 8 luni a ramas la sora mea care avea si ea copil mic,...sotul a continuat sa bea cu prietenii si mai mult lua baiatul la el doar cind avea nevoie de bani, si cum ii trimiteam bani cum il ducea la sora mea inapoi. De citeva ori sa intimplat ca el sa bea si in momentul cind lua baiatul la el si odata la inchis in casa, noaptea si a plecat cu baietii sa bea...a doua oara a fost cu copilul la o astfel de betie si a venit acasa in toiul noptii si la cum era de beat nu a ajuns in casa dar s-au culcat cu copilul direct la poarta si i-a sunat o vecina surorii ca copilul plinge, eu am venit acasa si nu am mai plecat dupa toate astea dar situatia nu s-a schimbat si am decis sa divortez..Vreau sa mentionez ca sotul a avut si conflicte cu un vecin si cu un politist si au ajuns pina la judecata.ca a batut un copil, si ca a spart ferestrele de la casa unui vecin. apoi a mai participat si la un viol in grup, dar fiind fata invalida de gradul II si straina, a invatato nustiu cine sa nui dea la politie dar sa ceara bani si au scapat platindui. Dupa divort baiatului i s-a stabilit domiciliul cu mine insa custodia e comuna...Am cerut pensie alimentara si mi s-a acordat...Insa el nu a platito un an...si apoi ii murise mama peste hotare si a venit si sa rugat de mine ca sa-mi retrag cererea ca nu poate sa plece sa-si aduca mama acasa, mi s-a facut mila si am retraso dar au trecut 3 ani si el nu a mai platit pensie, nici macar un leu...peste 4 ani m-am recasatorit, iar acum sint insarcinata, si as vrea sa trec baiatul pe numele actualului sot, deoarece nu vreau ca peste citiva ani sa-l intrebe colegii de ce el si fratele, sau sora au familii diferite..Da inca un detalui...fostul sot suna odata la 1-2 luni si vorbeste cu copilul, si il mai ia odata la 2-3 luni la el. Ce sanse am sa cistig custodia totala a copilului? traiesc in romania impreuna cu fiul si de fiece data cind am nevoie de ceva trebuie sa merg in Republica Moldova (pentru ca el traieste acolo) sa-mi dea semnatura sau acordul... , multumesc mult..Ca si oricare mama eu imi iubesc copilul si ii vreau binele..si nu as vrea sa sufere din cauza greselilor noastre...Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2017
Maria_Dany26, utilizator
Cel mai recent răspuns: guest3333 , utilizator 13:47, 31 Ianuarie 2017
"Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte constituie insa o exceptie, actualul cod civil stabilind regula ca, dupa desfacerea casatoriei, ambii parinti vor exercita si in continuare in comun autoritatea parinteasca, asa cum, de altfel, au exercitat-o in timpul casatoriei.
Cu titlu de exceptie insa, conform art. 398 Cod civil, exercitarea autorităţii părinteşti se face de către un singur părinte, dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi. Dat fiind ca legea stabileste ca doar pentru motive intemeiate se poate exercita autoritatea parinteasca de catre un singur parinte este necesar ca acestea sa fie probate de catre parintele care le invoca.
In mod cert, parintele care solicita autoritatea exclusiva va trebui sa probeze ca celalt parinte aduce o atingere grava autoritatii parintesti daca aceasta s-ar exercita in comun.

In practica instantelor s-au invocat urmatoarele motive ca fiind temeinice:

-comportamentul violent al tatalui, care a fost condamnat pentru astfel de fapte si pentru viol;

-amenintarea cu moartea fata de celalalt sot si copii;

-unul din parinti este consummator frecvent de bauturi alcoolice si droguri, situatii in care devine violent;

-dezinteresul tatalui fata de familie si copil, manifestat pe parcursul unei perioade mai indelungate de timp;

-violenta familiala.
onflictul dintre parinti de un nivel foarte ridicat precum si existenta unor dificultati importante de comunicare a determinat decizia instantei in sensul ca autoritatea parinteasca comuna nu ar fi in interesul superior al copilului.

-“razboiul” dintre parinti are un singur vinovat, acesta alimenteaza in mod absurd conflictul cu intentia de a vatama, cu rea credinta, astfel ca autoritatea parinteasca trebuie data in mod exclusiv celuilalt parinte."
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prin divort imi poate lua copilul? Efrosenia Efrosenia Buna ziua! Am nevoie atat de mult de ajutorul dumneavoastra. Sunt din Republica Moldova, casatorita in Romania cu un cetatean roman de un an. Impreuna avem o ... (vezi toată discuția)
Custodie unica bianca2018 bianca2018 Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)