avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Componenta unui Serviciu Intern de Prevenire si ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Componenta unui Serviciu Intern de Prevenire si Protectie la societati cu 500-1000 angajati.

Intrebare: - Legislatia de specialitate prevede numarul de lucratori desemnati SSM raportat la numarul total de angajati (?), respectiv care ar fi componenta Serviciului Intern de Prevenire si Protectie (acoperind SSM, PSI, SU, Mediu, Medicina Muncii, etc...) pentru intreprinderi mari (500-1000 angajati) ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:12, 31 Ianuarie 2017
SIPP nu poate cuprinde decat lucratori care sa desfasoare activitati din domeniul ssm (vezi art.15 din HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si compeltarile ulterioare). Activitatile din domeniul medicina muncii, psi-su, mediu, etc. pot face obiectul altor servicii, organizate separat conform legislatiei in vigoare pentru domeniile respective.
Pentru medicina muncii se incheie contract de prestari servicii medicale cu un medic specialist de medicina muncii.
In cadrul SIPP poate presta activitati si medicul/ asistentul de medicina muncii care au ca sarcini organizarea/ urmarirea controlului medical periodic (efectuarea acestui control se face insa de catre medicul specialist de medicina muncii, in baza contractului de prestari servicii) si supravegherea igienei la locurile de munca, urmarirea reabilitarii medicale a lucratorilor care au fost victimele unui eveniment nedorit, urmarirea concediilor medicale acordate salariatilor, etc.
Pentru firme mari se aplica prevederile din HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.19 (1) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor care au peste 250 de lucratori, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
(2) In cazul in care serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la unul sau mai multe servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.
Un SIPP se organizeaza cu lucratori ssm specializati, in functie de riscurile profesionale identificate si evaluate.
-art.23 (1) Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 si, dupa caz, alti lucratori.
(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 49.
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
-art.26 (1) Angajatorul va stabili structura serviciului intern de prevenire si protectie in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate pentru ca serviciul intern de prevenire si protectie sa poata desfasura activitatile specifice.
(3) Cand angajatorul isi desfasoara activitatea in mai multe puncte de lucru, serviciul de prevenire si protectie trebuie sa fie organizat astfel incat sa se asigure in mod corespunzator desfasurarea activitatilor specifice.
(4) In situatia in care activitatea de prevenire si protectie este asigurata prin mai multe servicii interne, acestea vor actiona coordonat pentru asigurarea eficientei activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza legala. va2le3 va2le3 Buna ziua, Unitate cu 160 salariati si un punct de lucru in alt judet cu 92 salariati, un total de 252 salariati. Pentru fiecare locatie prin ... (vezi toată discuția)
Sipp - lucrator desemnat mvasilescu mvasilescu As doriu sa stiu daca intr-o societate poate exista in acelasi timp SIPP si lucratori desemnati sau sunt doua forme diferite de organizare a activitatii de SSM (vezi toată discuția)
Ssm si psi rominaduca rominaduca Buna ziua. La o microintreprindere( servicii asistenta medicala), cu un singur angajat, cine poate sa intocmeasca documentatie ssm si psi? Este obligatorie? ... (vezi toată discuția)