avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demis si salariul compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demis si salariul compensatoriu

rugamintea mea la dumneavoastra este sa imi spuneti:
1. daca este undeva stipulat in lege ca angajatorul se obliga sa ofere salarii compensatorii in cazul in care angajatul (eu) a fost demis din motive de reducere personal.
2. in lunile mai/iunie am intrat jumatate din membrii firmei in somaj tehnic fara a fi defapt in somaj (practic am muncit) si nici nu am semnat nici o foaie in care sa-mi dau acordul ca vreau sa intru in somaj, cat de legala este aceasta manevra? deoarece in cazul in care nu-mi voi primii banii cuveniti de la patron vreau sa il reclam la ITM
Cel mai recent răspuns: repulse , utilizator 16:56, 10 Septembrie 2009
salariatii trebuie sa primeasca o decizie a angajatorul prin care se dispune suspendarea CIM incepand cu data X cf prevederi art. 52 si 53
decizia trebuie sa specifice data de incepere a somajului tehnic si,k eventual, dar nu obligatoriu, data de sfarsit.
de asemenea, se mai specifica in decizie si modalitatea prin care salariatul sta la dispozitia angajatorului (8 ore/zi la serviciu, sau 4 ore/zi, sau sta acasa si asteapta telefon)

decizia de suspendare a activitatii ptr somaj tehnic este o prerogativa a angajatorului. nu trebuie sa ia aprobare de la reprezentantii salariatilor. anunta si gata.
repulse a scris:

1. daca este undeva stipulat in lege ca angajatorul se obliga sa ofere salarii compensatorii in cazul in care angajatul (eu) a fost demis din motive de reducere personal.
2. in lunile mai/iunie am intrat jumatate din membrii firmei in somaj tehnic fara a fi defapt in somaj (practic am muncit) si nici nu am semnat nici o foaie in care sa-mi dau acordul ca vreau sa intru in somaj, cat de legala este aceasta manevra? deoarece in cazul in care nu-mi voi primii banii cuveniti de la patron vreau sa il reclam la ITM

eu zic oricum sa-l reclami ca e nesimtit si nu mai are bani sa va tina la serviciu. ar fi de bun simt sa mearga sa faca un credit sa te mai tina prin curte si sa-ti mai dea si compensatorii cand vei sta acasa si vei lua somaj. si sa dea si amenda 6000 la itm sa se invete minte alta data sa nu mai trimita oameni acasa, . .
reludd a scris:

repulse a scris:

eu zic oricum sa-l reclami ca e nesimtit si nu mai are bani sa va tina la serviciu. ar fi de bun simt sa mearga sa faca un credit sa te mai tina prin curte si sa-ti mai dea si compensatorii cand vei sta acasa si vei lua somaj. si sa dea si amenda 6000 la itm sa se invete minte alta data sa nu mai trimita oameni acasa, . .

Se simte ironia in acest mesaj, dar nu e corect sa procedeze asa. Intotdeauna se lasa pe ultimul loc datoriile catre salariati sau intotdeauna cande se trece la economii, primii sunt afectati salariatii parca ar avea salarii de directori sau cota parte din profit........ au si ei ori minim pe economie ori un ceva mai mult. De cele mai multe ori fiind platit la negru. Dar chiar asa........ sa munceasca omul degeaba? De aceea vin si atatia straini si fac afaceri la noi, ca e mana de lucru ieftina si exploatarea la maxim. Trbuie sa fim cu totii corecti si sa nu ne batem joc unii de altii: am muncit - ma platesti, nu exista echivoc.
namiru a scris:

reludd a scris:

repulse a scris:

Se simte ironia in acest mesaj, dar nu e corect sa procedeze asa. Intotdeauna se lasa pe ultimul loc datoriile catre salariati sau intotdeauna cande se trece la economii, primii sunt afectati salariatii parca ar avea salarii de directori sau cota parte din profit........ au si ei ori minim pe economie ori un ceva mai mult. De cele mai multe ori fiind platit la negru. Dar chiar asa........ sa munceasca omul degeaba? De aceea vin si atatia straini si fac afaceri la noi, ca e mana de lucru ieftina si exploatarea la maxim. Trbuie sa fim cu totii corecti si sa nu ne batem joc unii de altii: am muncit - ma platesti, nu exista echivoc.

din nou PARDON

nu voi face altceva decat sa citez:

"""1. daca este undeva stipulat in lege ca angajatorul se obliga sa ofere salarii compensatori""""

nu vi se pare ca daca omul nu mai are, nu ai ce sa-i iei? daca s-a facut reducere de personal, ca nu mai sunt bani, DE UNDE SA SE DEA SALARII COMPENSATORII?!?!?! SI MAI ALES CUM SA TE OBLIGE LEGEA SA DAI? notiunea de "salariu compensatoriu" e valabila la stat, care da si cand n-are, ca doar nu da de la el; si sa nu supere un numar mare de potentiali electori. la privat de unde?

iar despre insiruirea de la sfarsitul comentariului dvs- vorbiti ca politicienii. ce l-a legat pe respectivul angajat (acum pare-se nemultumit) sa plece? venea angajatorul sa il ia de acasa cu biciul ca sa-i munceasca la negru???
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
reludd, utilizator
reludd:
1. Daca angajatorul nu are de unde sa dea nu inseamna ca salariatul trebuie sa renunte la dreptul sau.
2. Salariul compensator este obligatoriu si este stipulat in art.78 din CCMUNN pe anii 2007-2010. Orice CCM este "legea partilor".
3. Un management bun la o firma inseamna sa cunosti bine legile (inclusiv legislatia muncii) si sa programezi din timp ce doresti sa faci in firma ta. Daca nu ai stiut sa gospodaresti bine banii, nu inseamna ca salariatii pot fi lasati neplatiti pe motivul "nu am bani". Trebuia sa renunti la momentul potrivit la salariati.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii crysstyna crysstyna Buna ziua! In urma restructurarilor la o societate comerciala s-a acordat salar compensator echivalent cu suma salariilor pe un an. Aceste salarii sunt ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu Elena S Elena S Buna seara! Sper sa reusesc sa aflu ceea ce ma intereseaza f mult... Sunt in preaviz de 20 de zile in conformitate cu art 73, alin 1... Intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)