avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scutire la impozitul pe clădire şi teren
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scutire la impozitul pe clădire şi teren

Conform Legii 227/2015 art.456,464 persoanele fizice cu venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe ţară pot beneficia de reducerea cu 50% a impozitului pe clădire şi teren. Întrebarea mea e: ce se înţelege prin "venit lunar" a persoanei fizice?venit net ?sau venit brut? Altfel zis: cei care au ca venit salariul minim pe economie + alocatie dupa un copil pot beneficia de această reducere?
Mulţumesc,
Cel mai recent răspuns: L_Eva , utilizator 11:58, 9 Februarie 2017
Pentru a intelege mai bine va dau urmatoarele definitii:

Salariul brut -cuprinde suma veniturilor realizate de salariat pe fiecare loc de realizare a venitului.

Prin loc de realizare a venitului se intelege persoana fizica ori juridica ce are calitatea de angajator sau entitatea asimilata angajatorului.

Salariul net -reprezinta diferenta intre salariul brut si cheltuielile deductibile (contributii obligatorii si cheltuieli profesionale acordate numai la locul unde se afla functia de baza a salariatului).

Castigul salarial -reprezinta salariul cuvenit si platit salariatului dupa retinere de catre angajator a contributiilor obligatorii, a impozitului pe salarii si a altor retineri.

Situatia cea mai simpla pentru angajator presupune stabilirea salariului la nivelul brut in lei, castigul salarial rezultand lunar dupa deducerea si virarea contributiilor obligatorii si a impozitului lunar pe salarii.
Salariul brut pe tara in anul 2017 este de 1450lei /luna.
Alocatia pentru copil nu face parte din salariu.
Adresati o cerere la primarie in acest sens.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2017
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
În primul rând mulţumesc pentru răspuns.

Problema e că la Primărie mi s-a zis că se ia în considerare veniturile tuturor persoanelor care locuiesc la adresa respectivă şi se ia în considerare şi alocaţia pentru copiii. Se face o anchetă socială şi se acordă foarte rar scutire. Da, aşa şi scrie în lege " Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri...", adică eu am posibilitatea să umblu pe la Primărie şi ANAF cu hărtiile mele 2-3 zile la rând fără nici un rezultat.... E o posibilitate să dau cerere dar numai teoretic în realitate lucrurile stau altfel (Consiliul Local / Primăria are nevoie de bani, de cât mai mulţi bani).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere, contributii cim norma partiala dona77 dona77 Buna seara, Baza la care se aplica contributiile (+impozitul) datorate la stat pentru un CIM cu norma partiala este venitul brut corespunzator acelei norme ... (vezi toată discuția)
Acordare reduceri la impozit si taxe pe cladiri manuelastef manuelastef ce intelegeti din acest articol din lege : Scutiri şi facilităţi stabilite de consiliile locale Art. 286 ,,(3) Consiliul local poate acorda scutire de ... (vezi toată discuția)
Tichete masa la salariu minim pe economie Pătruțescu Î Dan Î.I Pătruțescu Î Dan Î.I se pot da tichete de masa la un angajat cu salariul minim pe economie din mediul privat , cite bucati si ce formalitati (documente) se intocmesc si cit este ... (vezi toată discuția)