avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... CONSILIER JURIDIC / REPREZENTARE FIRMA
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

CONSILIER JURIDIC / REPREZENTARE FIRMA

Avem urmatoarea intrebare> Un consilier juridic care nu are raprturi de munca prin contract cu o societate comerciala o poate reprezenta in instanta pe baza unei delegatii din partea acesteia intr-un proces ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:23, 12 Septembrie 2009
Eu nu sunt de acord cu ideea de reprezentare de catre consilierul juridic a unei persoane juridice in baza unei procuri notariale.
In primul rand in acea procura nu s-ar putea mentiona calitatea de consilier juridic.
Am in vedere prevederile art .69 din CPC, mai ales al.4, citez:
"Daca mandatul esate dat altei persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat, cu exceptia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezinta partea"
Ori legea care reglementeaza exercitarea profesiei de consilier juridic este Legea 514/2003 in care se precizeaza clar, consilierul juridic este numit sau angajat al entitatii juridice.
Poti sa dai procura de reprezentare unui consilier juridic (care nu este angajat)dar in calitate de persoana fizica nu ca si consilier juridic si atunci concluziile vor fi puse de un avocat.
cazacioc a scris:

Eu nu sunt de acord cu ideea de reprezentare de catre consilierul juridic a unei persoane juridice in baza unei procuri notariale.
In primul rand in acea procura nu s-ar putea mentiona calitatea de consilier juridic.
Am in vedere prevederile art .69 din CPC, mai ales al.4, citez:
"Daca mandatul esate dat altei persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat, cu exceptia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezinta partea"
Ori legea care reglementeaza exercitarea profesiei de consilier juridic este Legea 514/2003 in care se precizeaza clar, consilierul juridic este numit sau angajat al entitatii juridice.
Poti sa dai procura de reprezentare unui consilier juridic (care nu este angajat)dar in calitate de persoana fizica nu ca si consilier juridic si atunci concluziile vor fi puse de un avocat.

Practic in instanta exista urmatoarea situatie autentica.
O societate comerciala a apelat la serviciile unui BIROU DE ACTIVITATI JURIDICE iar consilierul juridic care probabil este si asociat unic a venit in instanta cu o "imputernicire reprezentare juridica" spre a reprezenta respectiva
societate.
Instanta a pus sub semnul intrebarii acest gen de repreyentare iar partea adversa, primaria prin consilierul juridic, functionar public, a ridicat o exceptie privind asupra acestei imputerniciri. Instanta a dat termen pentru a se pronunta asupra exceptiei.
Consilierul juridic cu Biroul de Activitati juridice a fost foarte nervos si a depus o reclamatie impotriva consilierului juridic al primariei la CCJuridici care urmeaza sa analizeze plangerea.
Intrebarea e cum e posibil asa ceva ?
Si eu am fost pus in aceasta situatie in mai multe randuri. Pentru a evita a fi luat " la ochi " de catre judecatori, am depus ori o procura notariala, ori am trimis concluzii scrise. In ceea ce ma priveste, exceptia lipsei calitatii de reprezentare a fost ridicata de judecator dar si de avocatul partii adverse, cu toate ca am prezentat si un contract de mandat incheiat intre societatea de consultanta si creditoare.
Practic in instanta exista urmatoarea situatie autentica.
O societate comerciala a apelat la serviciile unui BIROU DE ACTIVITATI JURIDICE iar consilierul juridic care probabil este si asociat unic a venit in instanta cu o "imputernicire reprezentare juridica" spre a reprezenta respectiva
societate.
Instanta a pus sub semnul intrebarii acest gen de repreyentare iar partea adversa, primaria prin consilierul juridic, functionar public, a ridicat o exceptie privind asupra acestei imputerniciri. Instanta a dat termen pentru a se pronunta asupra exceptiei.
Consilierul juridic cu Biroul de Activitati juridice a fost foarte nervos si a depus o reclamatie impotriva consilierului juridic al primariei la CCJuridici care urmeaza sa analizeze plangerea.
Intrebarea e cum e posibil asa ceva ?

Raspuns:
Cons. jr. al primariei nu facea alt ceva decat sa apere interesele partii pe care o reprezenta. In conceptia mea, cu toate ca cons. jr. din cadrul ,,Biroului cu activitati juridice'' are dreptate, nu cred ca este corect ca un astfel de litigiu sa devina unul personal
Dar cine este acest BIROU DE ACTIVITATI JURIDICE?
Care este temeiul legal in care isi desfasoara activitatea?
Formularul de imputernicire juridica era cel promovat de UCCJ sau era un formular propriu?
Daca BIROUL DE ACTIVITATI JURIDICE functioneaza legal reprezentarea este legala.

Alte discuții în legătură

Problema legata de depunerea actelor societatii la rc live_maz live_maz conform art.18 (2) din ordinul arivind aprobarea Normelor met privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic ce nu este inscris in nicio asociatie poate reprezenta institutia in fata instantelor de orice grad? aleodor27 aleodor27 Un cons. jur. cu vechime de peste 5 ani in specialitate, dar care nu a fost si nu este inscris in nicio asociatie/colegiu al cons. jur. si care isi desfasoara ... (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta anda79 anda79 buna seara, as dori sa mi spuneti daca in baza unei imputerniciri si a delegatiei un consilier juridic fara a fi inscris in CCJ si fara roba are voie sa ... (vezi toată discuția)