avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Inmatriculare masina fara a avea certificat fiscal de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Inmatriculare masina fara a avea certificat fiscal de la vanzator

Am cumparat o masina de la un corp diplomatic strain care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, in cadrul unei ambasade si intampin probleme la inmatricularea masinii deoarece nu detin certificat fiscal si nici nu mi se poate elibera unul fiindca fostul proprietar este cetatean strain si nu este inregistrat fiscal in Romania. Ce poate fi facut in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: mickyberes , utilizator 22:19, 28 Iunie 2017
Masina este inmatriculata in Romania si are nr cu CD sau TC?

3.1. Scutirea de taxe şi impozite
În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile
diplomatice, misiunile diplomatice, oficiile consulare,
reprezentanţele organizaţiilor
internaţionale acreditate în România, precum şi membrii personalului acestora sunt scutiţi
de orice impozite şi taxe naţionale
, regionale sau comunale, personale sau reale.
[ link extern ]

DECRET Nr. 566 din 8 iulie 1968
pentru ratificarea Conventiei cu privire la relatiile diplomatice, încheiat la Viena la 18
aprilie 1961

Art. 36 - 1. Potrivit dispoziiilor legale si regulamentare pe care le poate adopta, statul
acreditar acorda
intrarea si scutirea de plata drepturilor de vama, taxelor si altor drepturi conexe, altele decît cheltuielile de depozitare, de transport si cheltuielile aferente unor servicii similare, pentru:
a) obiectele destinate uzului oficial al misiunii;
b) obiectele destinate uzului personal al agentului diplomatic sau al membrilor familiei
sale, care fac parte din gospodaria sa, inclusiv efectele destinate instalarii sale.
[ link extern ]

Masina este un "obiect destinat uzului oficial al misiunii".

Obtineti de la vanzator un document care sa precizeze scutirea de taxe si impozite.
Trebuie sa cunoasca ei mai bine legislatia privind scutirea de la taxe si impozite pentru masini.
Sau prezentati la taxe si impozite prevederile Conventiei de la Viena cu privire la scutirile de care beneficiaza corpul diplomatic.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2017
cyan, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Masina a fost inmatriculata in Romania cu numere CD si a fost radiata de catre proprietar, am mers cu legile prezentate mai sus la cei de la ghiseu dar ei nu inteleg ca vanzatorul nu este platitor de taxe si insista cu certificatul fiscal. Masina a fost cumparata din Bucuresti, urmand a fi inmatriculata in alt judet. Cei de la sectorul respectiv din Bucuresti de la Taxe si Impozitie ne-au confirmat ca nu este inregistrata fiscal.
Vom incerca sa obtinem o declaratie de la respectiva institutie precum ca nu sunt platitori de taxe dar avand in vedere reactia celor de la inmatriculari sunt sceptica ca vor intelege situatia.
In mod cert cei de la inmatriculari nu s-au mai confruntat cu o astfel de situatie atipica si nu prea stiu cum sa procedeze.
Nu in fiecare zi se solicita inmatricularea unui vehicul care a apartinut unei reprezentante diplomatice.
Daca functionarul de la ghiseu nu pricepe sau nu isi asuma responsabilitatea inmatricularii fara detinerea certificatului fiscal, parerea mea este ca le este teama de responsabilitate cu toate ca au posibilitatea sa solicite indrumari de la seful direct ca doar nu ii mananca! :) , solicitati o audienta la seful serviciului de inmatriculari si eventual inregistrati o petitie la registratura in care solicitati modalitatea de rezolvare.
De regula cand trebuie sa raspunda la petitii inregistrate isi dau mai mult silinta in rezolvarea problemei.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2017
cyan, moderator
In audienta am primit acelasi raspuns: este nevoie de certificat, trebuia sa fie inregistrat.
Incep sa imi pierd sperantele.
Nu ati mentionat ca deja ati fost in audienta!
Daca v-au spus ca aveti nevoie de certificat nu ati intrebat si de unde?

Nu aveti de ce sa va pierdeti sperantele, problema se rezolva singura daca stiti cum sa puneti "problema".

Ati fost in audienta si ati primit raspunsul pe care l-ati primit. Ok!

Daca cei mai "mici" nu cunosc cum sa se procedeze mergeti cu jalba la autoritatile superioare, primarie, prefectura, MAI.
Presupunem ca din 3 trebuie sa se gaseasca unul mai descurcaret printre ei!;)
Iar daca ii instiintati astfel incat sa vada ca ati solicitat un raspuns din partea si altor autoritati sa stiti ca veti primi un raspuns cuprinzator din partea fiecaruia chiar daca diferit.

DITL este in subordinea primariei care este in subordinea prefecturii care este in subordinea MAI asa ca sa nu va mire daca veti primi un raspuns de genul "petitia dvs a fost inaintata autoritatii competente".
MAI o va trimite la prefectura, prefectura la primarie iar primaria la DITL. Dar veti primi 4 raspunsuri!

Faceti o petitie asa cum v-am spus si scrieti in felul urmator:

"Catre
Primaria X (unde X este localitate unde veti inmatricula vehiculul)
Institutia Prefectului Y, prefect@prefecturaY.ro (adresa de email o gasiti pe site-ul institutiei)
Ministerul Afacerilor Interne, petitii@mai.gov.ro

Subsemnata, Xulescu Roxana, cu domiciliul in bla bla, email roxana@....com, prin prezenta petitie va aduc la cunostinta urmatoarele:

In data de ...am achizitionat de la Ambasada Rep....... cu contractul de v/c nr....din.....un autoturism marca Ferrari, culoare rosie, serie sasiu nr ..... CIV seria ....nr.... certificat de inmatriculare seria ...nr..... (treceti datele din talon sau CIV).

Avand in vedere obligatia de a solicita autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului in conformitate cu prevederile art. 11, alin (4) din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (R), in data de ... m-am prezentat la DITL X pentru indeplinirea formalitatilor de declarare si impunere a mijlocului de transport achizitionat.

Am prezentat la ghiseul DITL X urmatoarele documente:
- Cartea de identitate a vehicului ;
- Actul de dobandire (contract de vanzare-cumparare nr..../......)
- Fisa de inmatriculare;
- Actul de identitate;

Intrucat vehiculul a fost achizitionat de la Ambasada ..... nu am putut prezenta certificatul de atestare emis de DITL al unitatii administrativ-teritoriale unde vanzatorul isi are sediul.

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu prevede scutirea misiunilor diplomatice de la plata impozitelor pe mijloacele de transport dar in conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice (art. 36, alin. (1) DECRET Nr. 566 din 8 iulie 1968 pentru ratificarea Conventiei cu privire la relatiile diplomatice, încheiat la Viena la 18 aprilie 1961), misiunile diplomatice, oficiile consulare, reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România, precum şi membrii personalului acestora sunt scutiţi de orice impozite şi taxe naţionale, regionale sau comunale, personale sau reale.
sursa: "Ghidul de protocol pentru misiunile diplomatice, oficiile consulare şi reprezentanţele organizaţiilor internaţionale acreditate în România - Sectiunea 3. Privilegii si imunitati, pct. 3.1. Scutirea de taxe si impozite", de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe

[ link extern ]
[ link extern ]

Precizez faptul ca functionarul de la ghiseul DITL a refuzat inregistrarea vehiculului in lipsa certificatului de atestare fiscala din partea vanzatorului cu toate ca am prezentat situatia juridica a vanzatorului, motiv pentru care am solicitat audienta sefului ierarhic superior dar care mi-a comunicat acelasi fapt, ca trebuie sa prezint certificatul de atestare fiscala emis de DITL al unitatii administrativ-teritoriale unde vanzatorul isi are sediul.

Avand in vedere cele prezentate mai sus precum si termenul de comunicare a raspunsului prevazut la art. 8, alin. (1) din OG nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, va rog sa imi comunicati punctul dumneavoastra de vedere privind modalitatea de rezolvare a acestei situatii atipice intrucat netranscrierea dreptului de proprietate in termenul legal reprezinta contraventie sanctionata conform art. 101, alin. (1) din OUG nr. 195/2002 cu minimum 6 puncte-amenda, situatie pentru care nu ma consider vinovata.

Cu stima,

X R

Data ..... "

Sa ne tineti la curent cum s-a finalizat povestea. Cine v-a pus sa va cumparati masina de la ambasada??

Alte discuții în legătură

Situație atipica, îmatriculare mașină ambasada onulescualex onulescualex Buna ziua, Doresc sa achizitionez un autoturism,proprietatea unui diplomat,atasat la o ambasada din romania(Norvegia)Acum situatia e atipica pentru ca masina ... (vezi toată discuția)
Returnare taxe auto / autoturisme cumparate noi in stat ue de o persoana cu statut diplomatic la acel moment dtigau dtigau Buna ziua ! Sunt un angajat al MAE care a incheiat in ianuarie 2014 o misiune la o ambasada a RO intr-un stat UE. Pe timpul misiunii mele, am achizitionat ... (vezi toată discuția)
Autoturism luat in evidenta dar neimpus de serviciul impozite si taxe PPAlina PPAlina Buna ziua. Am achizitionat o masina in anul 2011 de la o persoana fizica si m-am prezentat la primaria de domiciliu pentru luarea in evidenta. Mi s-a eliberat ... (vezi toată discuția)