avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Deducere impozit familie monoparentala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Deducere impozit familie monoparentala

Buna ziua,sunt o mămica cu un copil in întretinerea.unic intretinator. Salariul meu brut depăseste putin peste 3000,avand in vedere ca suntem o familie monoparentala nu beneficiem de niciun avantaj? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:16, 23 Februarie 2017
La acordarea deducerii personale conteaza doar nivelul venitului brut si numarul de persoane declarate in intretinere.
In cazul dvs., pentru ce depasiti venitul limita de 3000 lei, nu beneficiati de deducere personala.

Codul fiscal:

ART. 77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) și alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere - 300 lei;

(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere - 400 lei;

(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere - 500 lei;

(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere - 600 lei;

(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere - 800 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei și 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive față de cele de mai sus și se stabilesc prin ordin al ministrului finanțelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.


Verificati daca va incadrati in vreo situatie aici
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2017
ana-cer, moderator
Multumesc pentru raspuns! Fe acord,insa mi se pare ciudată urmatoarea situatie:intr-o familie cu doi părinti care castiga fiecare 2999 lei si un copil in întretinere se aplica deducere ambilor părinti in timp ce la o familie monoparentala nu exista nicio facilitate la 3100 lei.Doream sa stiu daca exista vreo scutire de impozit sau vreun sprijin în aceste situatii particulare.
La un venit de 2999 lei pentru un parinte cu 1 copil in intretinere, deducerea personala este de 10 lei, iar castigul net este 16% x 10 lei = 2 lei (rotunjit).
Pentru veniturile brute de peste 1500 lei, deducerea personala este degresiva, pentru ca la venitul de 3000 lei sa devina nula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere copil 2 ani si 7 luni Rareș Alexandru Rareș Alexandru Buna ziua lucrez la o firma si vreau sa stiu daca ar trebui sa imi dea deducere sau sunt firme scutite de acea deducere? Pentru ca eu am întrebat si ... (vezi toată discuția)
Acordare deducere suplimentara marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pot acorda angajatului in afara de deducerea ptr.functie de baza cu un copil in intretinere (salariu ... (vezi toată discuția)
Deducerea personala pentru copil soryn_xyz87 soryn_xyz87 Buna seara.As vrea sa va rog sa imi raspundeti la o intrebare,daca puteti,bineinteles.Sotia a nascut la sfarsitul lunii Decembrie,2013 si eu,tatal sunt angajat ... (vezi toată discuția)