Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti daca pentru sumele primite in urma plecarii voluntare(art.55/b) este corect sa sa opreasca somaj(0.51%),cas(9.5%),cass(6.5%).Multumesc!
Da, aveti dreptate, nu este concediere, s-au dat 17 salarii, ca o prima pentru ca ai fost de acord sa pleci, sumele date sunt de fapt considerate ca niste prime, au fost cuprinse in salariul pe luna in care s-a incheiat contractul( la rubrica plecari voluntare din statul de plata, alaturi de orelucrate,co, etc si insumate in total salariu brut).Nelamurirea mea este daca a fost corect sa se opreasca si somajul pentru acea suma(plecari voluntare)??Cei de la A.J.O.F.M spun ca nu trebuia sa se ia somajul pentru acesta suma!?
NU stiu ce sa mai cred!
Multumesc!
Eu consider ca angajatorul a procedat corect.
Va redau din Normele metodologice:
Art. 14. - (1) Baza lunară de calcul asupra căreia angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, conform art. 27 alin. (1) din lege, este reprezentată de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19 din lege, constituit, după caz, din următoarele elemente:
a) salariul de bază lunar brut, corespunzător timpului efectiv lucrat, la care se adaugă, după caz: indemnizaţia de conducere, salariul de merit, precum şi alte drepturi salariale care, potrivit actelor normative ori contractelor colective sau individuale de muncă, fac parte din salariul de bază;
f) sporurile, adaosurile şi drepturile băneşti, acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă, sub formă de procent din elementele prevăzute la lit. a)-d) ori ca sume fixe, indiferent dacă au caracter permanent sau nu;
g) indemnizaţiile pentru concedii, indemnizaţiile pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, suportate de unităţi, conform legii, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile, precum şi orice alte indemnizaţii acordate salariaţilor şi suportate de unităţi, potrivit legii;
i) drepturile băneşti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă sub formă de stimulente, premii şi prime;
j) orice alte sume plătite din fondul de salarii.
Intrucat nu stiu natura exacta a acestor sume (sunt prevazute sau nu in CCM al unitatii), se pot incadra la lit. j)
Alin. (2) descrie:
(2) Nu se includ în baza de calcul prevăzută la alin. (1) sumele reprezentând:
e) compensaţiile acordate în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă, salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor;
Or, sumele pe care le-ati primit nu fac obiectul literei e), intrucat nu ati fost concediati.
Plati compensatorii
IonAndrei
Am si eu urmatoarea intrebare: Este legal si carei legi,art. ... ,aln. .... este corect sa se retina contributiile sociale (somaj,sanatate,pensii) la platile ... (vezi toată discuția)