avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,

Am mostenit de la parinti doua apartamente.

Eu si sora mea suntem singurii mostenitori. Valoarea totala a celor doua apartamente este de 60.000 euro.

Sora mea are datorii de 50.000 de euro (25.000 euro la Stat pentru impozite neplatite si 25.000 la o banca). Eu nu am absolut nici o datorie si mi-e frica ca voi pierde jumatatea mea de mostenire din cauza datoriilor ei.

Din cate stiu, chiar daca sora mea ar vrea sa renunte la mostenire, banca si Fiscul pot interveni la masa succesorala pentru a cere restituirea datoriilor.

Intrebarile mele sunt:

1) este adevarat ca atat Statul cat si Banca au dreptul sa intervina pentru recuperarea datoriilor? Cum afecteaza acest lucru jumatatea mea de mostenire avand in vedere ca datoriile ei sunt mai mari decat jumatatea ei de mostenire? Este jumatatea mea protejata de vreo lege indiferent cat ar fi de mari datoriile ei?

2) daca Statul intervine pentru a recupera cei 25.000 euro, va scoate automat la licitatie unul sau ambele apartamente? Sau avem mai intai dreptul sa mostenim si sa vindem apartamentele la pret bun, iar datoria sa o achite sora mea din partea ei?

3) aceeasi intrebare ca la punctul 2, doar ca din punct de vedere a Banci si nu a Statului. Are Banca aceeasi putere ca Statul de a scoate la licitatie o mostenire sau cum va incerca sa recupereze banii?

Pe scurt, sa zicem ca sora mea nu avea datorii. Vindeam cele doua apartamente si luam 60.000 de euro. Eu luam 30.000 si ea lua 30.000.
In schimb, ea are datorii totale de 50.000 de euro.
Este jumatatea mea de mostenire (30.000 de euro) protejata de vreo lege, sau am toate sansele sa raman cu mai nimic?

Va rog sa ma ajutati cu lamuriri si cu o adresa de contact.
Cel mai recent răspuns: Alex_mostenire , utilizator 20:02, 25 Februarie 2017
Datoriile sunt ale surorii dvs, nu ale parintilor, nu ale moștenirii.
Deci banca, statul nu au nici un temei sa se îndrepte adupra bunurilor din masa succesorala. Mai ales daca sora renunta si ramaneti dvs unic mostenitor.
Inteleg din context, ca nu ati dezbatut inca succesiunea.
Nu am dezbatut inca mostenirea, nu a trecut inca un an. Nu ma impac cu sora, eu vrea sa incerce sa ia totul sau sa dureze cat mai mult?
Ma puteti reprezenta dumneavoastra? Si care ar fi primii pasi? Sa accept cat mai rapid mostenirea la notar, apoi sa fac si o cerere de incepere succesiune si iesire din indiviziune ? Sora mea este avocat, nu coopereaza deloc si nu vrea sa ne revina la fiecare cate un apartament. va accepta cu siguranta partea ei la ambele apartamente sau va incerca sa profite de pe urma mea. Deci ambele apartamente vor putea fi scoase la licitatie de stat si banca daca ea nu cedeaza partea ei. Datoria ei este mai mare decat jumatatea ei de mostenire, deci are tot interesul sa fie ambele scoase la licitatie. Cum pot eu sa fac sa iau jumatatea din sumele mentionate anterior? Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune nedezbatuta cu mostenitor decedat cu datorii Valentin_Nita Valentin_Nita O sa va explic pe larg situatia si va rog sa ma indrumati catre rezolvarea ei. In 2006 a decedat bunicul meu. In urma lui a ramas sotia supravietuitoare cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune credit ipotecar RazvanStanica RazvanStanica O zi buna tuturor celor ce citesc acest mesaj. Sora mea a decedat acum 10 zile si am impresia ca ne gasim intr-o situatie destul de complicata, asa ca as ... (vezi toată discuția)
Cum pot intra in posesia unei contravalorii unei mosteniri? Enas Enas Buna ziua! Ma aflu intr-o situatie destul de neplacuta, dar am nevoie neaparat de ajutor din partea dvs. In anul 2002, ca urmare a decesului tatalui meu, am ... (vezi toată discuția)