avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plecare din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plecare din tara

Buna ziua.
Am nevoie de sfatul dumneavoastra inr-o problema.
In scurt timp se va pronunta divortul dintre mine si sotul meu iar fetita noastra in varsta de 6 ani imi va fi incredintata mie, aceasta fiind si vointa fostului sot.
Intrebarea mea este ce trebuie sa fac dupa pronuntarea divortului pentru a putea parasi tara definitiv?
Sunt convinsa ca se va stabili un program de vizita pentru fetita iar eu vreau sa parasesc tara impreuna cu fata. Ce trebuie sa fac pentru a nu ma trezi ca fostul sot ma da in judecata ca nu am fost prezenta la programul de vizita?
Mentionez ca el nu stie ca vreau sa plec definitiv pentru ca sunt sigura ca nu va fi de acord. Ce hartie sa-i cer sa faca pentru a putea pleca linistita?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 09:56, 13 Septembrie 2009
In primul rand , in cazul in care vi se va incredinta dvs copilul prin hotararea de divort , atunci puteti parasi tara impreuna cu minora fara sa aveti nevie de acordul fostului sot!
In al doilea rand , puteti parasi tara si il puteti instiinta pe sot prin intermediul unui executor judecatoresc comunicandu-i adresa de domiciliu , numarul de telefon si absolut toate datele de contact si asigurandu-i sotului posibilitatea de a-si vedea copilul de 1-2 ori pe an. Este o solutie rezonabila ,cel putin in opinia mea!:)
SUCCES!
=D>
Parerea mea este ca ar trebui sa ajungeti la o intelegere cu fostul sot in privinta programului de vizitare.....in caz contrar riscati o plangere penala in conformitate cu art 307 cod penal.
MIHAI GRIGORE a scris:

In primul rand , in cazul in care vi se va incredinta dvs copilul prin hotararea de divort , atunci puteti parasi tara impreuna cu minora fara sa aveti nevie de acordul fostului sot!
In al doilea rand , puteti parasi tara si il puteti instiinta pe sot prin intermediul unui executor judecatoresc comunicandu-i adresa de domiciliu , numarul de telefon si absolut toate datele de contact si asigurandu-i sotului posibilitatea de a-si vedea copilul de 1-2 ori pe an. Este o solutie rezonabila ,cel putin in opinia mea!:)
SUCCES!
=D>

:bow: Corect !
Pare trist ce o sa intreb ... nu vreau sa fiu off topic...dar programul de vizitare la care tine cu dintii pentru cine e de fapt?Pentru tata sau pentru copil ?
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
Anna63, utilizator
Daca instanta a incuviintat celuilalt parinte sa aiba legaturi personale cu minorul atunci datele problemei se schimba in sensul ca acesta trebuie sa stie de plecarea copilului din tara. A se vedea art.9 paragrafele 1, 2 si 3 din Conventia cu privire la drepturile copilului, ratificata de Romania prin Legea nr.18/1990, art.4 din Conventia asupra relatiilor personale care privesc copii, ratificata de Romania prin Legea nr.87/2007 si art.16 alin.(1), art.17 si art.18 alin.(2) din Legea nr.272/2004!
Odata ce printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila vi s-a incredintat copilul spre crestere si educare ati devenit unica persoana abilitata de lege sa exercite autoritatea parinteasca cu toate drepturile ce decurg de aici. Sotul dumneavoastra pastreaza dreptul de a mentine relatii personale si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copilului sau. Dreptul de a mentine relatii personale este si un drept al copilului fata de parintii sai deci si fata de tata.

In aceste conditii dumneavoastra puteti parasi tara si sa va stabiliti in alta tara impreuna cu copilul insa fara insa a aduce atingere existentei drepturilor tatalui si copilului. Nu vi se poate interzice sa parasiti tara si sa va stabiliti cu copilul in alta tara deoarece pe de o parte sunteti singura persoana abilitata sa ia decizii in privinta copilului si pe de alta parte nu vi se poate suprima dreptul la libera circulatie pe motivul mentinerii de relatii personale tata-copil. Singurele conditii puse sunt acelea de a permite in continuare ca tatal sa viziteze copilul la noul lui domiciliu si sa-l ia acasa in Romania in perioadele din vacanta stabilite prin hotararea judecatoreasca referitoare la programul de vizita.

Este obligatoriu sa-i comunicati tatalui noul domiciliu pe care vi l-ati ales pentru ca altfel inclacati in mod flagrant drepurile tatalui si copilului de a mentine relatii personale dand dovada de rea vointa. Nu sunteti obligata insa sa-i cereti acordul tatalui privind relocarea in alta tara. In acelasi timp nu puteti folosi dreptul dumneavoastra la libera circulatie in mod abuziv pentru a-l impiedica pe tata si copil sa mentina relatii personale. Spre exemplu sa va mutati sistematic dintr-o locatie in alta pentru a vi se pierde urma sau sa va mutati intr-o locatie unde nu aveti posibilitatea sa-i asigurati copilului un trai decent sau orice alte asemenea.

Pe de alta parte tatal copilului nu trebuie nici el sa-si exercite dreptul la a mentine relatii personale cu copilul in mod abuziv pentru a va impiedica spre exemplu sa va stabiliti in strainatate. Dreptul la mentinerea de relatii personale cu copilul nu presupune o obligatie din partea dumneavoastra de a va mentine domiciliul in tara sau la o distanta anume de domiciliul tatalui. Efortul de a fructifica acest drept apartine exclusiv tatalui iar acesta este dator sa il faca daca doreste sa-si vada copilul. Dumneavoastra sunteti obligata doar sa facilitati exercitarea acestui drept printr-un comportament rezonabil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
rarespopa, utilizator

Alte discuții în legătură

O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)
Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Program de vizita minori zitus zitus buna ziua povestea mea e cam lunga , dar incerc sa fiu cat de subiectiv se poate . am introdus actuinea de divort in 28 martie 2009, sotul meu s a mutat din ... (vezi toată discuția)