avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Este oare legal sa fac un site agregator cu stiri ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Este oare legal sa fac un site agregator cu stiri preluate de pe alte saituri?

Salut!,

Am in minte urmatoarea afacere online care din punctul meu de vedere se poate realiza si este sustenabila insa nu stiu cat de legal este. Un agregator de stiri dar NU automat.

De obicei agregatoarele de stiri online sunt automate. Citesc un flux de date (necomercial si public) pus la dispozitia utilizatorilor pentru abonare (pentru cunoscatori se numeste RSS). Este un fel de newsletter.
Pentru tipul acesta de agregator este necesara acordul scris al siteului de unde se preia fluxul si precizarea vizibila a sursei. Mai exact, adresa fluxului se introduce intr-un robotel care citeste articolul din flux si il republica pe agregator (care e tot un site). Daca, spre exemplu, realitatea.net publica un articol, agregatorul in cateva secunde il citeste si il republica imediat.

Eu vreau sa fac un site agregator insa, cu o redactie de tineri jurnalisti care sa intre manual pe siteurile de stiri din romania, sa citeasca articolele, sa le "reformuleze" si sa le aduca inbunatatiri. Pe urma, sa le publice pe agregator ca si o "stire noua".

Eu am lucrat in presa si ... defapt asta se face. Apare o stire undeva, se verifica din 3 surse diferite, se aduc inbunatatiri si/sau investigatii proprii si se publica.

Tinand cont ca nu este vorba de o copiere a articolului eu cred ca legal e OK.

Ma tot gandesc la o afacere care sa aduca locuri de munca tinerilor ... pentru ca si eu sunt tanar si stiu cat de greu e sa te angajezi ... linistiti-ma si spuneti-mi va rog daca pot exista implicari juridice in afacerea asta.
Din punctul meu de vedere, nu e posibila inregistrarea la osim a unui slogan de genul celui pe care il folositi dvs.
Alin Popescu a scris:

Din punctul meu de vedere, nu e posibila inregistrarea la osim a unui slogan de genul celui pe care il folositi dvs.


Si eu cred ca este imposibil din punct de evedere legal sa inregistrati la OSIM un astfel de slogan.
Ce ziceti despre "net-informatia la secunda" ?
sau despre vorbele rostite rostite de F.D.Roosevelt in "The Destiny of the Republic":
"A guverna inseamna a mentine balanta egala pentru toti"-"Governing means maintaining the scales of justice equal for everybody"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înregistrare blog de nisa la osim Lyvyoo Lyvyoo Buna ziua, As vrea sa va intreb care ar fi cea mai buna metoda de inregistrare a unui blog de nisa la OSIM, mai exact pe ce clasa? Exemplul este fictiv ... (vezi toată discuția)
Pot cere daune morale daca un barbat care ma urmareste de 3 luni ... camelian camelian Pot cere daune morale daca un barbat care ma urmareste de 3 luni ma hartuieste, a postat lucruri defaimatoare la adresa mea in mediul online. O publicatie ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru stiri dl.Escu dl.Escu Buna ziua, Vreau sa imi fac un site cu articole. Ma gandeam sa copiez niste articole de pe alte site-uri. Este ilegal ce vreau sa fac? Pe site-ul respectiv ... (vezi toată discuția)