avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lncident in aeroportul lasi, posibila acuzatie de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lncident in aeroportul lasi, posibila acuzatie de ultraj

In seara de 19/02/2017 , la orele 18/50 , am ajuns la terminalul 2 Iasi.
Ghiseul de check-in era deschis si doar cateva persoane la rand asa ca a durat mai putin de 5 minute sa scot biletul si sa intru la poarta de securitate.

La poarta de securitate am luat 3 tavi pentru lucrurile personala, in una al pus geanta, iar in a doua ceasul, banii, papucii si ce maruntisuri mai aveam prin buzunar. Laptopul a fost intr-o cutie separata a-3-a.

La trecerea prin poarta de detectat metale am fost intors pentru ca a detectat probabil ceva maruntis in buzunar. Si a doua oara probabil din cauza sensibilitatii a sunat din nou.

Faptul ca a sunat poarta de detectat metale de doua ori, am fost controlat manual, dupa care cu un servetel umed, am fost controlat probabil de droguri sau alte substante, pe toate partile corpului, pe toate fetele, din cap pana in picioare.

Dupa ce am terminat, mi-am luat de pe banda geanta, care nu mai era in cutia in care am pus-o si cele doua tavite cu lucruri personale si m-am retras intr-un colt la o masa sa nu fiu in calea nimanui sa deranjez traficul .

Pentru ca stiam ca imi va lua probabil putin mai mult timp sa imi ordonez lucrurile.

In timp ce imi puneam ceasul la mana, lucrurule prin buzunare si in geanta, imi aranjam hainele cum am fost controlat, un cetatean care se ocupa de cutii si banda respectica, a incercat sa imi ia cutia in care aveam laptopul inainte ca eu sa il pun in geanta.

L-am rugat potiticos sa aiba putina rabdare pentru ca nu sunt gata si o sa ii dau eu caseta din plastic cand termin.

Probabil de aici a inceput tot balamucul, domnul respectiv fiind lezat de politetea mea sau faptul ca nu mam supus …..???

Domnul respectiv (un cetatean la 38-45 de ani, aprox 170 inaltime, parul putin carunt,, saten, ochii din cate imi amintesc verzi inchis) a fost foarte dur, autoritar si rascolit ca le-am rugat sa astepte.

M-am asezat la rand, control pasapoarte, unde din cele 4 ghisee functiona doar unul, iar in fata mea erau aproximativ 10-15 persoane.

Agentul de la ghiseu , respectiv ( Dan ) controla pasapoartele cu o viteza extraordinar de mica, pentru ca probabil isi facea foarte bine treaba, drept dovada a durat 25 de minute sa poata verifica cei 15 oameni din fata mea.

Nu ma grabeam, asa ca nu a fost nici o problema sa astept.

Stand la rand m-am intalnit cu un prieten vechi care si el mergea la Londra cu care nu ma mai vazusem din 2007 si am mai vb ce am mai facut intre timp, cu alte cuvinte timpul a trecut destul de repede.

Cand in final mi-a ajuns si mie randul, cativa pasageri intarziati a trecut pe langa rand si s-au dus la direct la ghiseu.

Agentul Dan, primindu-i ca si cum ar fi fost normal sa intarzie lumea si sa intre in fata , iar cei care vin in timp pot sa mai astepte.

L-am rugat sa tina cont de cei care sunt punctuali, sa nu genereze un precedent, ca pe viitor lumea sa stie ca nu are prioritate daca intarzie si sa imi controleze pasaportul si sa ma lase sa trec, iar daca are nevoie de ajutor si este atat de marinimos cu cei intarziati sa apeleze la ceilalti colegi care se plimbau prin sala si nu faceau nimic.

Toata aceasta discutie a fost intr-o maniera politicoasa.

Am fost scos din rand si am fost invitat sa iau loc pe scaunele de acolo cu promisiunea ca se va ocupa personal de mine .

Dupa 10-15 minute, timp in care mi s-a luat buletinul pentru a fi copiat, am zis ca imi vreau documentul inapoi, pentru a ma intoarce acasa , pentru ca toti ceilalti trecuse, iar eu am ramas ignorat asteptand sa se ocupe agentul Dan de mine.

Intre timp s-a mai deschis un ghiseu, iar eu care in mod normal ar fi trebuit sa fiu primul servit, pentru ca am fost mutat de pe scaun, in colt si de la stanga la dreapta, am ramas la fel de ignorat.

Semnalmente agent Dan, aprox 167-172 inaltime, brunet, falcile putin trase spre interior, slabut, ochi caprui, camasa murdara la gat si nasturii de la camasa cusuti cu diferite noante de ata.

Semnalmente coleg care a deschis ghiseul nou: par saten carunt, ochi verzi, fata gaurita de acnee din tinerete, varsta 37-42 ani, unghiile murdare.

In cele din urma dupa ce am cerut sa plec, pentru ca stau acolo deja de 35-40 de minute si nu am trecut si am realizat ca pentru intrebarea de ce sunt lasati intarziatii sa treaca, simtind rautatea celor doi politisti de frontiera, am cerut buletinul sa plec, am vrut sa renunt la calatorie si sa ma intorc acasa din cauza ca: tipul cu ochii verzi ma jignit, facandu-ma CAP-ist, agentul Dan mi-a promis ca nu ma urc in avion, situatia in acea camera era tensionata si plina de ura.

In cele din urma am fost lasat sa trec, insa sincer am vrut sa ma intorc, pentru ca deja am vazut foarte multa agitatie in jurul meu.

M-am asezat la bar, cu cineva care a intervenit si el la discutia de la rand, referitor cu intarziatii si timp cat a mai ramas pana s-a deschis poarta pentru zborul nostru, am vorbit cu cetateanul respectiv si am baut 3 beri, datorita fobiei mele de a merge cu avionul .



In tot acest timp am observat o agitatie foarte mare in jurul meu si am stat pana in ultima secunda hotarat sa ma intorc acasa, avand senzatia ca am fost atat eu cat si ceilalti care au venit in timp tratati ca niste gunoaie.

Chiar pe ultima secunda, m-am hotarat sa ma imbarc, au mai fost 3-4 persoane in fata mea, cu alte cuvinte eu si cetateanul cu care am stat la bar, am ramas ultimii.

Am fost refuzat politicos ca nu pot urca la bord,de catre o insotitoare de bord de la tarom , am zis ca nu este nici o problema, am observat ca agentul Dan, colegul lui care a deschis celalt ghiseu cu fara mancata de cosuri si ochii verzi , si inca vreo 4-5 cetateni, inclusiv cel de la securitate care a incercat sa imi ia laptopul, erau grupati de o parte si de cealalta de mine , destul de organizat grupati .

Am fost invitat de agentul Dan sa parasesc sala, am facut cativa pasi spre directia indicata de dansul , m-am uitat in jurul meu ca sunt inconjurat de 4-5-6 persoane, stresat si umilit de imprejurari , mi-am asezat geanta si am incercat sa imi ascund rusinea care mi-a facut-o agentul Dan prin promisiunea lui, care sa dovedit ca se tine de cuvant si sa merg inainte.

Mentionez ca agentul Dan statea foarte aproape de mine in partea mea stanga putin in spate, incercand atat sa se bage in fata mea cat si sa sincronizeze pe toti cei care ma inconjurau.

sunt convins ca acest moment care va urma a fost planificat , se poate vedea asta din inregistrari .

La un moment dat cum ma uitam ce se intampla in jurul meu si incercam sa imi ascund indignarea si rusinea intorcandu-ma cu totul sau doar capul, pentru ca simteam cu toti acei oameni, incearca sa puna mana pe mine sau se pregatesc sa faca ceva, m-au trantit la pamant in mijlocul salii aproape de ghiseele de control pasapoarte, simtindu-ma tras de maini si de picioare si fiind lovit din toate partile, fara ca cineva sa imi zica ce vor de la mine sau sa imi zica intentia lor ca vor sa imi puna catuse, pana am strigat eu la ei, daca intentioneaza sa ma aresteze eu nu ma opun si sa nu ma mai loveasca.

Mi-au sarit telefoanele si ce aveam prin buzunare prin sala. Unul din ei mi-a pus piciorul pe fata, mi-au strans catusele de nu imi mai simteam degetele si m-au tinut pret de cateva minute jos si ei sau strans in jurul meu .

In tot acesti timp cat am stat acolo cu catusele la mana am fost denigrat, umilit, batjocorit si efectiv torturat psihicsi fizic , incercand sa ma intimideze ca am facut ultraj si sunt in stare de ebrietate. Le-am spus ca daca vor putem merge la IML pentru recoltare de probe biologice. Le-am cerut sa imi spuna motivul pentru care au facut cele enumerate mai sus, pentru ce eram cu catusele la maini in loc sa fiu in avion. Nu mi-a raspuns nimeni.

Nu am fost lasat la toaleta, nu am primit inghijiri medicale, apa , fiind cu mainile vineti de la catuse. Cu catusele la maini prinse la spate m-am rugam de ei sa ma duca la toaleta insa au vrut probabil sa fac pe mine, sa ma umileasca.
Vorbeau intre ei ce sa faca cu mine, am vrut eu personal sa sun la politie, insa doar dupa aproape o ora de batjocoriri, mi-au permis sa merg la toaleta si dupa ce m-am izbit cu capul de geamurile salii de asteptare, pentru ca devenea insuportabila problema cu baia si teroarea prin care treceam.

Nu mi s-a cerut sa dau nici o declaratie sau sa semnez ceva.



Dupa o anumita perioada de timp, am fost scos afara, eliberat de catuse si mi s-a spus sa merg acasa ca o sa ma contacteze ei.
Mi-am chemat avocatul, dar nu au vrut sa vorbeasca nici cu dumnealui.

Cam asta a fost povestea.



Va multumesc pentru rabdare si timpul acordat sa cititi grozavia .

Astept inca sa imi spuna cineva de ce nu am urcat in avion

daca protocolul de retinere a unui suspect este acesta?

daca eu prezentam un pericol eminent , de ce am mai fost lasat in mijlocul oamenilor atata timp ?

Stimate domn, după această lectură am senzația că scenele descrise sunt dintr-un film. I-aș spune film american, doar că acțiunea a avut loc în România, doar personajele ( polițiștii de frontieră) au văzut niște filme americane și au încercat și ei să fie la fel de duri ca și colegii lor de peste ocean. Știți, cunoscând doar ceea ce dvs. ați relatat și fără a-mi permite eu să adaug ceva la scenariu, ceea ce vă pot reproșa este faptul că, înainte de îmbarcare, ați consumat alcool. Pentru că agentului Dan acest lucru i-a convenit de minune, pentru a-și pune în aplicare planul diabolic,acela de a nu vă permite sub niciun chip să urcați în avion. Cu alte cuvinte, erați recalcitrant și sub influența alcoolului și ați ultragiat un distins polițist care nu-și făcea decât meseria, așa cum știa el mai bine. În rest, faptul că ați fost umilit, lovit, împiedicat să vă afectuați călătoria, aș spune că avem de-a face cu o purtare abuzivă, care este infracțiune și se referă la astfel de fapte comise de astfel de persoane, aflate în exercițiul funcțiunii și care folosesc expresii jignitoare, amenință ori lovesc o persoană ( art. 296 noul cod penal) . Dvs. toate acestea tocmai vi s-au întâmplat, iar supărarea dvs. este evidentă și îndreptățită, mai ales dacă ați relatat fidel cum au decurs acolo lucrurile. Este foarte posibil să fiți acuzat de ultraj, și vă veți aștepta la așa ceva. Față de faptele comise de agentul Dan, puteți încerca și dvs. să solicitați o reparație, doar că, sfatul meu este să nu vă amăgiți prea mult, că este greu să le dovediți, iar ei, cei care v-au pus cătușe și v-au umilit, sunt primii crezuți, că așa este în România. V-aș putea sfătui să încercați să uitați și să treceți peste acest episod, chiar dacă este unul care v-a marcat, cu toate că ei , cel mai probabil, nu vă vor uita.
Am fost tratat mizerabil de personalul aeroportului inainte de a ajunge la bar , unde mam linistit in perioada cat asteptam imbarcarea .

REPET :
Toata aceasta discutie a fost intr-o maniera politicoasa.


Au fost cateva zeci de minute bune cat am asteptat deschiderea portii , timp in care puteam fi chemat separat si evaluat daca sunt agresiv , violent , prezint pericol , sub influenta alcoolului , etc ………. atat de cineva din conducerea aeroportului cat si cineva de la TAROM .



Este irelevand faptul ca am putea da vina pe consumul celor 3 beri in perioada cat asteptam avionul , atata timp cat in avion , free shops si peste tot se poate cumpara alcool si se poate consuma ori unde si oricum .



Depuneți o plângere la parchet - avocatul pe care il aveti știe ce trebuie scris in plangere, contactati presa și posturile tv locale din Iasi (sunt 3). Chiar dacă aveți parțial dreptate ei nu aveau niciun motiv să acționeze așa cum au acționat - din banii dați pe bilet sunt plătiți și ei pe lângă banii pe care ii primesc din taxele si impozitele pe care le plătim noi - există prevederi clare că fiecare om are dreptul la imagine - aveau dreptul să vă imobilizeze dar nu să vă lovească și să vă umilească - dacă ați avut atitudini nepotrivite puteți fi acuzat de ultraj dar ei in virtutea ultrajului nu aveau dreptul să vă lovească sau să vă provoace vătămări - există camere de luat vederi si au înregistrat tot inclusiv sunetul pt ca zona este de maximă securitate - în mod sigur au avut o atitudine abuzivă. Din moment ce ati trecut de poarta si v-au controlat inseamna ca nu prezentati niciun pericol neavând asupra dvs eplozibili, arme, arme albe sau obiecte contondente deci nu prezentați niciun pericol.
Daca avocatul nu stie ce trebuie sa faca, apelati la alt avocat.
Buna ziua. Citind cele relatate de dumneavoastră, va pot recomanda să contactați un avocat specializat în problemele cu autoritățile de frontieră și autoritățile aeroportuare. Puteți fi acuzat de tulburarea liniștii și ordinii publice intr-o zona cu regim special și ultraj adus autorităților de frontieră și aeronautice. Totuși, relatarea dumneavoastră are unele inadvertente, legate de aeroportul Iași (Terminalul T2 este de plecări interne, Terminalul T3 fiind pentru extern). În cazul unui proces puteți solicita înregistrările camerelor de supraveghere (acele înregistrări pot fi folosite și împotriva dumneavoastră). Autoritățile de frontieră și aeroportuare pot interzice îmbarcarea unui călător atunci când, din diferite motive, au indicii că acesta ar periclita siguranță zborului, iar starea de ebrietate a dumneavoastră și comportamentul recalcitrant (așa cum reiese din relatarea dumneavoastră) sunt motive temeinice pentru acest lucru.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2017
hincuvictor, utilizator
Este clar ca descrierea mea a fost prea lunga si probabil greu de analizat .

Pe scurt :

Am fost abordat de la intrarea , la controlul de securitate mizerabil si autoritar , pentru faptul ca Am fost politicos , poate abuziv de politicos .

La controlul pasapoarte , am fost atat eu cat si cei care asteptam la rand si sositi in timp ca niste emigranti , care nu aveam nici un cuvant de zis si ori ce intarziat era mai indreptatit de cat cei care respecta regulamentul impus de aeroport , iar cei care sunt pusi sa ne pazeasca si sa ne respecte , sa trateze pe toti in egala masura conform CONSTITUTIEI se sterg pe picioare cu noi .


Nu am comentat nimic ca au decis sa nu urc in avion cei de la Tarom , pentru ca asa mia promis agentul de la pasapoarte , insa daca am fost lasat in sala de asteptare aproape o ora , vi se pare normal ?

Vi se pare normal grozavia care a urmat ?

Este normal daca intrebi politicos sa fii maltratat si tratat ca un criminal ?

Uitativa VA ROG pe youtube cate incidente asemanatoare sunt filmate , cat de neevoluati sunt cei mai multi din cei care ar trebui sa ne protejeze si cum abuzeaza femei , copii , batrani si ce Zei se cred .
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2017
florin anghel, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am si eu o speta si sper ca cineva sa imi furnizeze ... markomarius1 markomarius1 Buna ziua, Am si eu o speta si sper ca cineva sa imi furnizeze un raspuns cocludent: La controlul de frontiera al Aeroportului Otopeni, politistul m-a ... (vezi toată discuția)
Atributiile politiei de frontiera care isi desfasoara activitatea ... andrey0121 andrey0121 Atributiile politiei de frontiera care isi desfasoara activitatea la Aeroportul Henri Coanda Otopeni. Buna ziua, M-ar putea edifica si pe mine cineva cu ... (vezi toată discuția)
Refuzul iesirii la frontiera (minor) vieriteiramona vieriteiramona Buna seara! In ziua de Duminica, 06.09.2015, la prezentarea in aeroportul B in jurul orei 21.00, pentru imbarcarea la zborul cu destinatia Londra (Luton), ora ... (vezi toată discuția)