avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cota parte dupa divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cota parte dupa divort

Buna ziua,

Am o intrebare la care sper sa gasesc raspuns. Parintii mei au divortat recent si momentan inca sunt proprietari 50%-50% pe un imobil.
Nu se va face partaj, am gasit varianta ca eu sa ii ofer tatalui meu jumatate din suma cuvenita pe apartament, el sa plece, si sa raman eu cu mama proprietar.
Intreabrea mea este daca se poate face acest lucru la notar, avand in vedere ca ei au divortat si partajul nu e facut. Adica se poate face pur si simplu act prin care el imi vinde sau doneaza cota lui parte sau este necesar sa imi faca amandoi vanzare, avand in vedere ca nu sunt stabilite cu exactitate cotele parte ale fiecaruia, asa cum s-ar intampla la un partaj.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:16, 28 Februarie 2017
Eu as zice sa va vanda amandoi. Atat timp cat bunul este comun si nu s-a incheiat nici un partaj, imobilul este detinut in devalmasie de ambii soti.
Asta ma intrebam. Daca este obligatoriu din punt de vedere juridic, notarial, sa imi vanda amandoi sau exista si aceasta posibilitate, de a imi vine numai tatal meu partea lui.
Proprietatea devalmasa este caracterizata prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu detine o cota -parte ideala, abstracta , matematica, din dreptul de proprietate.


Asadar, dreptul de proprietate nu este fractionat, in materialitatea sa.

Dreptul de proprietate poate fi fractionat, dupa imparteala.


Dumneavoastra ati precizat faptul ca nu a fost sistata starea de indiviziune, prin impateala.

Totusi, precizati ca parintii au cote-parti egale.

Functioneaza o prezumtie , de contributie egala, in cazul sotilor, prezumtie relativa, care poate fi combatuta prin orice proba contrara.


Asadar, ori se procedeaza la instrainarea bunului prin invoiala, urmand a fi impartit pretul remis, ori parintii dumneavoastra se adreseaza instantei de judecata, in vederea partajarii.


Mama dumneavoastra poate solicita atribuirea bunului , despagubandu-l pe fostul sot, prin plata sultei corespunzatoare.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot trece pe numele meu partea de 50% din apartament a unuia dintre părinți, în caz de divorț, fără ca celălalt să fie de față? Horatiu79 Horatiu79 Aș dori să aflu dacă aș putea să trec pe numele meu partea de 50%din ce i se cuvine unuia dintre părinți, fără ca celalalt sa fie de față dacă ei ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)