avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie vs. Luna tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie vs. Luna tatalui

Copilul implineste 2 ani la data de 01.09.2017. Mama se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, pana la data de 01.08.2017, urmand ca in luna august, tatal (cadru militar!) sa beneficieze de concediul de 1 luna.
Mama intentioneaza sa se intoarca la locul de munca cu 60 zile inainte de implinirea varstei de 2 ani, pentru a beneficia de stimulentul de insertie pana la varsta de 3 ani a copilului.
Ce se va intampla cu stimulentul de insertie al mamei, avand in vedere faptul ca in luna august tatal va efectua concediul de ingrijire copil? Se suspenda plata stimulentului de insertie, urmand a fi reluata din luna septembrie? Daca da, ce documente trebuiesc depuse de ambii parinti, tinand cont ca tatal este cadru militar si va depune dosarul la unitatea militara?
Pe perioada cat tatal efectueaza acea luna, mama nu va primi stimulent de insertie.

Mama va depune la Primarie, cererea de acordare a stimulentului de insertie la care av atasa decizia de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii, plus declaratia tatalu ca va intra in perioada .... in CCC.

Tatal va depune la unitatea militara dosarul de acordare a indemnizatiei pentru CCC.
Mama se intoarce la locul de munca la data de 01.07.2017. Solcita o adeverinta din care sa reiasa ca s-a intors la locul de munca din concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, necesara tatalui pentru dosarul pentru concediu crestere copil 1 luna. Concediul pentru tata se aproba (luna august).
Mama solicita stimulent de insertie incepand cu data de 01.07.2017, pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului, la care anexeaza si o adeverinta a tatalui din care reiese ca acesta se va afla in concediu crestere copil in luna august.

La data de 01.07.2017, cand se solicita stimulentul de insertie, tatal completeaza declaratia tip ca nu primeste sau ca primeste indemnizatie pentru cresterea copilului? Pentru ca va primi de la 1 august, dar la data completarii declaratiei nu va primi.

In acest caz, stimulentul de insertie se poate solicita cu 2 luni inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului sau cu 2 luni inainte de luna tatalui?

Mama, dupa ce i se aproba plata stimulentului de insertie, mai trebuie sa anunte la 1 august ca tatal intra in concediu crestere copil o luna si trebuie sa i se intrerupa stimulentul de insertie pentru acea luna?

La 2 septembrie, cand tatal se intoarce la locul de munca, mama trebuie sa depuna un nou dosar pentru continuarea stimulentului sau ramane valabil cel initial?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Mai 2017
Kazfer, utilizator

1. Tatal copilului poate anunta odata cu depunerea cererii de catre mama ca intra sau nu in CCC.
În situaţia în care persoana îndreptăţită nu anunţă, concediul şi indemnizaţia sau, după caz, acordarea stimulentului de inserţie se reduc, din oficiu, cu o lună.

2. OUG 111/2010 și normele metodologice prevăd că, în cazul în care persoana se intoarce la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împlinește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.

Cele 60 de zile includ ”luna celuilalt părinte”

3. Nu se mai depune un nou dosar pentru continuarea platii stimulentului..
ce acte trebuie sa contina acel dosar depus de tata? si eu sunt intr o situatie asemanatoare!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a beneficia în mod legal de concediul și indemnizația de creștere a copilului, părintele interesat trebuie să depună o cerere, conform OUG nr. 111/2010, însoțită de următoarele documente (nu sunt necesare copii legalizate):
• copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
• actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
• actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
• dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
• dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
• orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Acestea se depun, potrivit ordonanței, la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa. Cererile sunt soluţionate prin decizie în 15 zile lucrătoare de la înregistrarea la agenţiile teritoriale (unde au fost trimise de primării), acestea fiind comunicate solicitanţilor în cinci zile lucrătoare de la emitere.
www.avocatnet.ro/articol_446...
Ultima modificare: Miercuri, 23 August 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Ccc luna aferenta tatalui CATIS CATIS Vreau sa ma intorc pe1 septembrie la munca (CCC-ul meu de 2 ani se termina pe 15 ianuarie 2017). Tatal ar trebui sa intre in luna lui de concediu la 1 ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie vechiu nicoleta vechiu nicoleta buna ziua! va rog, daca se poate, un raspuns la intrebările mele .Fetița mea împlinește 2 ani pe 2 iunie 2017. Acum sunt în concediu pt creștere copil. ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil Daliborka Daliborka Buna ziua in cauzl in care tatal este in concediu crestere copil (data nasterii copilului:27.08.15) pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului el ... (vezi toată discuția)