avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contraventie nespecificarea in ROI acordarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contraventie nespecificarea in ROI acordarea tichetelor de masa

Cf. Normelor de aplicare a legii 142/1998 se specifica foarte clar in art. 2 faptul ca angajatorii, in cazul in care acorda tichete de masa, trebuie sa stabileasca toate detaliile ( cum se acorda, cui, ce tip) impreuna cu reprezentantii salariatilor. Insa nu se prevad sanctiuni in caz contrar. Eu cel putin nu am vazut. De asemenea, nu se specifica nimic legat de faptul ca acest lucru ( acordarea de tichete de masa) trebuie specificat in R.O.I. sau in C.I.M. Iar salariatii au dreptul sa- si aleaga reprezentanti, cf. legii, doar in cazul entitatilor unde se depaseste numarul de 20 de angajati. Deci ar fi obligatorie specificarea/ negocierea/ stabilirea detaliilor prvind acordarea tichetelor de masa, in R.O.I./ C.I.M.? Intreb asta pentru ca toate forumurile, toti cei ce lucreaza in res.umane invoca aceste lucruri. Eu insa nu am vazut in lege acest lucru. De asemenea, legea nu prevede, daca NU se procedeaza ca atare, ce se intampla cu tichetele acordate deja, dupa proceduri " ilegale". Eu nu vad alta problema in nerespectarea art.2 din normele mai sus- mentionate, decat faptul ca un angajat se poate plange ( unde?? ca pe art. asta nu se specifica cine ar putea sa stabileasca incalcarea lui) eventual ca nu a fost ascultata si parerea lui vis-a-vis de ac. chestiune. Desi, repet acolo se specifica clar " reprezentantii salariatilor". Multumesc anticipat pentru lamuriri/ opinii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:11, 25 Martie 2017
Va redau textele de lege care va pot elucida la nelamurirea dvs.:

Codul Muncii
Art. 242
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
.....
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
.....

Prin urmare, in reg.intern se poate stabili acordarea de tichete de masa , precum si criteriile de acordare a acestora.

Art. 245 C.mun.
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).

Da, insa, la art 241 se specifica:
Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
. Iar la entitatile cu mai putin de 20 de salariati, nu se pune problema nici a sindicatului,nici a reprezentantilor angajatilor. Deci, acest RI nu este obligatoriu. Cred ca mai degraba se aplica art. 166 alin 3, respectiv art. 165 ( plata in natura, respectiv asigurarea de hrana, cazare si alte facilitai). Banuiesc ca tichetele de masa ar intra la categoria " hrana" sau " alte facilitati". Deci, tichetele ar trebui prevazute in CIM, dar nu obligatoriu in RI sau altceva asemanator, pt entitatile cu sub 20 de salariati. Multumesc anticipat pentru opinii.
De unde ati dedus ca R.I. nu este obligatoriu la entitatile cu mai putin de 20 de salariati ???

Legea 142/1998 nu prevede acordarea obligatorie a tichetelor de masa, ceea ce presupune ca angajatorul poate decide sau nu acordarea acestora.

M- am referit la faptul ca in Normele de aplicare, dar nici in L 142/01998, nu se face nicaieri referire la Regulament intern, ci doar la: sindicate, reprezentanti ai salariatilor, contracte colective de munca. Pentru entitati sub 20 de salariati, dupa parerea mea, singurul document unde angajatorul este obligat sa specifice daca acorda tichete de masa este contractul individual de munca, cf. Codului Muncii, unde se specifica clar acest lucru. In rest, cerinta cu specificarea tichetelor de masa in Regulamentul intern, mi se pare un abuz. Si o exagerare din partea expertilor pe resurse umane care invoca acest lucru. Din insasi definitia RI nu rezulta aceasta obligatie. Rog sa mi se confirme daca ceea ce spun eu este o exagerare sau nu. :) . Multumesc anticipat.
1. Cititi art.242 lit.c C.mun. care se refera la continutul regulamentului intern.

2. Codul Muncii nu defineste regulamentul intern.

3.
... Pentru entitati sub 20 de salariati, dupa parerea mea, singurul document unde angajatorul este obligat sa specifice daca acorda tichete de masa este contractul individual de munca, cf. Codului Muncii, unde se specifica clar acest lucru.....


De unde ati dedus ca numai pentru entitati sub 20 de salarati se poate asa ceva?

4. Pentru aspectele pe care nu le reglementează, norma specială - Legea nr.142/1998 - se completează cu normele generale în materie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete de masa conform legii sau preferential? cristina_b cristina_b Daca intr-o firma exista contract colectiv de munca dar nu s-a prevazut nimic referitor la acordarea tichetelor de masa si angajatorul a prevazut intr-un act ... (vezi toată discuția)
Tichete masa kiti36 kiti36 am fost informata intorcandu-ma la lucru din maternitate ,ca trebuie sa semnez un regulament intern in care sunt de acord sa primesc timp de3 luni doar 10 ... (vezi toată discuția)
Numarul tichetelor de masa Lisaa04 Lisaa04 Se pot acorda mai putine tichete de masa intr-o luna decat zilele care sunt lucrate efectiv? Multumesc! (vezi toată discuția)