avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Perioada citire consumuri apometre
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Perioada citire consumuri apometre

Am cautat un topic referitor la perioada de citire de catre proprietari a apometrelor/repartitoarelor de costuri/contoarelor din locuinta comparativ cu data citirii contorului de bransament de catre furnizor dar nu am gasit. Poate nu am fost foarte insistent!:(
Pana anul trecut era stabilita drept perioada de citire si depunere a consumurilor perioada cuprinsa intre 1 si 5 ale lunii.
Pentru ca Apa Nova citea contorul de bransament in data de 12 (+/- 1) iar perioada de facturare era pana la data citirii ne-am gandit sa incercam sa reducem diferentele intre consumul facturat si cel declarat si am mutat perioada de citire mai aproape de data citirii de catre furnizor, adica intre 8 si 12.
Am constatat ca de fapt diferentele atat la AR cat si la AC (dar nu intotdeauna) au crescut fata de anul precedent cand se citeau intre 1 si 5!
Am intors situatiunea pe toate partile si nu imi dau seama care sunt cauzele pe langa cele obisnuite (clase diferite de precizie, citiri eronate, consum nedeclarat, etc.).

Apa Nova declara un consum de AR pentru AC pentru intreaga luna (1-31) iar cel ptr AR pentru o perioada diferita fata de cea ptr AC.
Proprietarii citesc consumurile atat ptr AR cat si ptr AC in perioada 8-12 adica in unele cazuri cu 12 zile decalate ptr AC fata de consumul facturat pentru AR ptr preparare AC.

Ma gandesc ca o solutie ptr reducerea diferentelor ar putea fi scurtarea perioadei de citire de la 5 la 2 zile si aplicarea unui coeficient de corectie consumului individual functie de consumul declarat, diferenta ramasa sa se imparta la nr de persoane.

1. Care ar fi perioada optima de citire de catre proprietari comparativ cu perioada facturata de furnizori? In ce perioada se citesc apometrele in alte asociatii?
2. Exista vreo formula de corectie a consumurilor individuale inregistrate de contoare functie de clasa de precizie C (bransament) si B sau A (din apartamente)?


Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:53, 13 Martie 2017
Si la noi este aceeasi problema. RADET citeste pe 1 - 3 ale lunii, Apa Nova citeste pe 10 - 13 ale lunii.
Pentru ca am un bloc in care o simpla vorba poate aduce o harababura de nedescris, am decis sa primesc indecsii asa cum ii citeste fiecare, fara sa-i mai zapacesc, indicandu-le alta data calendaristica de citire decat aceea generala pe care o stiu cu totii, in jur de 10 ale lunii. Dar practic incep sa mi-i aduca dupa data de 1 ale lunii si pana, hat, catre 15 ale lunii.

Ganditi-va ca fiecare proprietar isi face citirea cam in aceeasi perioada luna de luna, deci pentru el consumul este lunar. Furnizorii factureaza tot un consum lunar.
Chiar daca perioadele sunt incrucisate, citirile, atat de la furnizori, cat si de la fiecare proprietar in parte exprima consumul lunar.

Asa ca nu va mai bateti capul cu aceasta perioada si luati lucrurile asa cum vi se dau, ca tot nu puteti pune ordine in aceasta problema. Diferentele vor fi exact la fel, Ele cresc mai mult in perioada de trecere de la un an la altul cand si RADET face citirile mai tarziu si factureaza un consum mai mare decat lunar. Dar apoi il regularizeaza.

Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2017
elga50, moderator
Ideal ar fi sa se citeasca in aceeasi zi cu Apa Nova.
Insa din practica nu conteaza foarte mult decat poate in prima luna, important sa fie citit pe o perioada egala cu cea facturata de furnizor.
La un moment dat se regularizeaza.
Nu este vorba de vre-o corectie ci trebuie repartizata o diferenta care intodeauna va exista pe minus sau pe plus.
Se poate repartiza pe cota parte daca diferentele sunt f. mari, pt. ca se presupune ca undeva exista pierderi si trebuie gasite si reparate, sau in functie de consumul individual pe ap. daca diferenta nu este foarte mare.
Cel mai bine e, ca oamenii sa inteleaga sa citeasca, odata cu furnizorul (chiar daca trimit mai tarziu citirea).
Daca le dai mura-n gura, merge. Eu, trimit formulare cu indexurile vechi, cu 1 zi, doua inainte de data citirii.
In maxim 4 zile am toate citirile. A fost mai greu la inceput, dar dupa 6 luni, nici nu mai au nevoie de anunt, la avizier!
Rezultatul? Inainte erau diferente de 50 mc, lunar (la apa calda de exemplu), iar acum, maximum 10 mc, lunar (la 40 apartamente).
Inainte de asta, am contactat o firma specializata pentru verificare si sigilare, in apartamente. M-a costat cam 8 lei/ apometru. Ceea ce e mult mai putin decat o verificare metrologica (care oricum nu si-ar avea rostul).
O solutie ar fi si citirea prin radio, dar sunt costuri mari, inutil.



Daca s-ar citi consumurile ptr apa calda la sfarsitul lunii iar cele ptr apa rece in apropierea datei citirii de catre AN s-ar reduce diferentele de apa, cel putin cele ptr AC?

Ideea este ca la apa nu se fac regularizari periodice ca la energie el. si gaze unde si pretul este fix ptr perioade mai mari.

Regularizari s-ar putea face la 3 sau 6 luni dar iese intotdeauna balamuc iar plata diferentelor de apa nu se mai recupereaza.

Daca informezi proprietarii ca se fac regularizari atunci poti avea surpriza ca unii sa declare lunar consumuri nereale iar ceilalti sa suporte disproportionat diferentele.
Si diferentele se regularizeaza prin jocul valorilor lunare.

Zau, nu complicati lucrurile, ca iese, asa cum ziceti, balamuc.
Cu cat sunt mai multi locatari, cu atat balamucul este mai mare. Las' ca fiecare intelege altceva, de la om la om altceva. Mai vorbesc si intre ei cei care inteleg partial, si haosul e gata.

Cu adevarat o situatie mult mai buna se realizeaza cu apometrele cu citire radio.
Dar cat iei pe mere, dai pe pere, cat economisesti cu citire mai precisa, atat dai pe comisionul de citire si calcul.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consumul de apa rece/calda Marius MM Marius MM Am si eu o mare nelamurire cu privire la consumurile de apa rece/calda declarate si pretul pe care trebuie sa il platesc. Am vazut la anumite blocuri ca ... (vezi toată discuția)
Consumuri ar ac mdDentist mdDentist Factura de apa rece aduce si apa rece pentru apa calda. Si data citirii. Din cate stiu, apa calda o citeste RADET pentru ca au o cutie cu un giga-calorimetru ... (vezi toată discuția)
Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)