Stimate user, e firesc sa va ingrijorati insa parerea mea mea este ca vorbim de situatii diferite.
Alienarea nu se refera la situatii de genul celei descrisa de dumneavoastra, in care tatal a fost agresiv si a izgonit din casa si il doare in basca de copil, alienarea se refera la parintele care a avut o relatie apropiata cu copilul pana la divort si care dupa divort este impiedicat in mod voit de celalalt parinte sa aiba legaturi cu acesta.
Parintele alienat plateste pensia alimentara a timp si de multe ori e mai mare decat chiar salariul rezidentului, parintele alienat e preocupat, nu loveste nu abuzeaza. Sunt extraordinar de mici sansele sa primiti penalizari chiar daca fostul partener are program de vizita.
Penalizarile au dat verde ca nerezidentii sa aiba o parghie pentru a-si vedea copii. Pana acum erau santajati de fostii parteneri. Am citit de cazuri in care cineva a dat mii de euro fostului partener pentru a-si putea vedea copiluil si pentru a nu mai trece prin executari silite si altele. Din pacate insa legea are si minusurile ei si e posibil sa afecteze si parintii de buna credinta iar aici judecatorul ar trebui sa faca diferenta.
Ce va sfatuiesc eu este sa faceti lucrurile cat mai corect pentru copilul dumneavoastra. Tatal lui nu este Fat-Frumos si nu trebuie sa mintiti copilul si cel mai bine v-ar indruma un psiholog in acest demers. Ma gandesc insa ca ati divortat dupa destui ani de casnicie, daca copilul avea 13 ani deci poate ceva bun a fost. II puteti spune copilului ca lucrurile au fost urate insa oamenii gresesc chiar atunci cand iubesc. E importanta care a fost relatia copilului cu tatal inainte de aceste evenimente.
In al doilea rand v-as sfatui tot asa, sa lalait procesul insa asta nu se va putea face la nesfarsit si sunt sanse ca in cateva luni sa va treziti cu o decizie. Ca plan B aveti mai jos linkul unei sentinte in care prevede ca minora sa se acomodeze treptat cu tatal ei, respectiv ca primele vizite sa se desfasoare la sediul DGASPC. Asa ceva cred ca v-ar ajuta pentru ca un parinte dezinteresat nu isi bate capul sa vina atata timp la DGASPC sub supravegherea lor atenta si dispare din peisaj in timp foarte scurt.
[ link extern ]
In al treilea rand, aveti posibilitatea plangerii penale pentru pensia alimentara.
Si al 4-lea rand, v-as sfatui sa incepeti sa trimiteti mailuri fostului partener in care sa il informati de copil. Alienatorii ascund fostului partener toate informatiile acestea.
Informati tatal in mod civilizat cand copilul e bolnav, cand are nevoie de medicamente, cat costa afterschool-ul.
Vedeti ca sunt persone care pot incerca sa va sperie aiurea pentru a obtine un ban. E o practica comuna sa fluturi cu amenintari de penalizari pentru a stoarce de bani rezidentul speriat. Mare atentie si foarte important, pastrati calmul si ratiunea pentru ca in opinia mea sunteti dezinformata si speriata in legatura cu alienarea. E ceva ce evident nu vi se aplica iar daca informati celalalt parinte, sunteti corecta si nu speriati aiurea copilul, nu aveti deloc de ce sa va temeti.