avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita, refuzul minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita, refuzul minorului

Buna ziua. Mama este divortata de un an, cu un copil de 14 ani pe care instanta i l-a incredintat la divort..
Copilul desi are locuinta proprietate, in ea locuieste tatal cu concubina pe motiv ca nu are unde altundeva sa se duca, tatal si-a alungat copilul, iar minorul locuieste cu chirie impreuna cu mama lui.
La divort instanta a dat vina lui exclusiva.Nemultumit, a facut apel in care singura dorinta a fost ca instanta sa stabileasca domiciliul copilului in alta casa, nicidecum in proprietatea acestuia din urma.
Acum tatal a deschis dosar pentru vizitare minor,
Pe copil nu l-a cautat de un an, nu il ajuta cu nimic financiar.
Minorul nici nu vrea sa auda de el, va fi audiat la instanta si probabil va spune ca nu vrea relatii cu tatal.
Ce pateste mama in acest caz?
Eu nu înțeleg un singur lucru: unde este interesul superior al minorului?! Ca in acest caz instanța judeca de fapt interesul superior al tatălui?!
Am senzația ca minorul este de fapt tratat ca un obiect oarecare, ceea ce nu este corect!
La divort a fost audiat și a spus ca vrea sa stea cu mama pentru ca se simte abandonat de tatăl
Sau. Acest lucru mai contează acum?
Se considera ca interesul superior al minorului este sa aibă legături personale cu tatal sau.
De aceea se merge asa...si se va da program de vizita.
Pare ca nu contează nimic altceva...
De la aceasta idee pleacă instantele și este ceva impus...
Stimate user, e firesc sa va ingrijorati insa parerea mea mea este ca vorbim de situatii diferite.
Alienarea nu se refera la situatii de genul celei descrisa de dumneavoastra, in care tatal a fost agresiv si a izgonit din casa si il doare in basca de copil, alienarea se refera la parintele care a avut o relatie apropiata cu copilul pana la divort si care dupa divort este impiedicat in mod voit de celalalt parinte sa aiba legaturi cu acesta.
Parintele alienat plateste pensia alimentara a timp si de multe ori e mai mare decat chiar salariul rezidentului, parintele alienat e preocupat, nu loveste nu abuzeaza. Sunt extraordinar de mici sansele sa primiti penalizari chiar daca fostul partener are program de vizita.
Penalizarile au dat verde ca nerezidentii sa aiba o parghie pentru a-si vedea copii. Pana acum erau santajati de fostii parteneri. Am citit de cazuri in care cineva a dat mii de euro fostului partener pentru a-si putea vedea copiluil si pentru a nu mai trece prin executari silite si altele. Din pacate insa legea are si minusurile ei si e posibil sa afecteze si parintii de buna credinta iar aici judecatorul ar trebui sa faca diferenta.
Ce va sfatuiesc eu este sa faceti lucrurile cat mai corect pentru copilul dumneavoastra. Tatal lui nu este Fat-Frumos si nu trebuie sa mintiti copilul si cel mai bine v-ar indruma un psiholog in acest demers. Ma gandesc insa ca ati divortat dupa destui ani de casnicie, daca copilul avea 13 ani deci poate ceva bun a fost. II puteti spune copilului ca lucrurile au fost urate insa oamenii gresesc chiar atunci cand iubesc. E importanta care a fost relatia copilului cu tatal inainte de aceste evenimente.
In al doilea rand v-as sfatui tot asa, sa lalait procesul insa asta nu se va putea face la nesfarsit si sunt sanse ca in cateva luni sa va treziti cu o decizie. Ca plan B aveti mai jos linkul unei sentinte in care prevede ca minora sa se acomodeze treptat cu tatal ei, respectiv ca primele vizite sa se desfasoare la sediul DGASPC. Asa ceva cred ca v-ar ajuta pentru ca un parinte dezinteresat nu isi bate capul sa vina atata timp la DGASPC sub supravegherea lor atenta si dispare din peisaj in timp foarte scurt.

[ link extern ]

In al treilea rand, aveti posibilitatea plangerii penale pentru pensia alimentara.
Si al 4-lea rand, v-as sfatui sa incepeti sa trimiteti mailuri fostului partener in care sa il informati de copil. Alienatorii ascund fostului partener toate informatiile acestea.
Informati tatal in mod civilizat cand copilul e bolnav, cand are nevoie de medicamente, cat costa afterschool-ul.
Vedeti ca sunt persone care pot incerca sa va sperie aiurea pentru a obtine un ban. E o practica comuna sa fluturi cu amenintari de penalizari pentru a stoarce de bani rezidentul speriat. Mare atentie si foarte important, pastrati calmul si ratiunea pentru ca in opinia mea sunteti dezinformata si speriata in legatura cu alienarea. E ceva ce evident nu vi se aplica iar daca informati celalalt parinte, sunteti corecta si nu speriati aiurea copilul, nu aveti deloc de ce sa va temeti.
When, Multumesc de sfaturi.
O sa încerc sa devin un părinte exemplar din toate punctele de vedere, deși ultima interacțiune prin mesaje cu tatăl copilului prin care îl informam pe acesta ca fiind vacanța copilul este la părinții mei și îl poate vedea acolo s-a lăsat cu o reclamație la Prot Copilului pe motiv ca acesta nu este bine îngrijit și ca întreținem relații intime pentru ca este băiat și este destul de mare. Cei de la Prot Copilului s-au îngrozit, L-au chemat sa explice situația copilului și nu s-a prezentat la ei pe motiv ca este plecat din localitate. Dacă l-as suna nu cred ca mi-ar răspunde, sau dacă mi-ar răspunde probabil ca ar vorbi urat.
Relația copilului cu tatăl a fost aproape inexistenta in ultimii ani, înainte de divort locuiam in aceeași casa dar își ignora copilul, pe motiv ca m-a ales pe mine și trebuie pedepsit.
In condițiile in care am fost alungați din casa iar copilul doua luni nu a avut manuale și caiete și își fotografia temele de la colegi, nu cred ca ma poate acuza vreodată ca nu L-am anunțat când copilul a fost bolnav. Am reușit sa ne recuperam strict lucrurile personale cu ajutorul unui avocat. Când am intrat in casa după lucruri am constat ca goliae camera copilului de calculator, televizor și alte lucruri personale ca nu cumva sa le iau și sa beneficieze copilul de acestea.Mai mult de atât, in momentul in care s-a stabilit cuantumul pensiei alimentare si-a închis firmele si s-a angajat cu minim pe economie.
O lunga perioada de timp i-a încasat și alocația de stat, pe care intr-in final am reușit sa o transfer intr-un cont al meu. Tatăl e foarte mulțumit de ce a facut și chiar spune ca nu îl interesează copilul decât din punctul de vedere al casei pe care el o ocupa. Probabil ca după terminarea procesului pentru vizita minor va urma un altul pentru reîncredințare, pentru ca, așa am scris, tatăl locuiește in casa proprietate a minorului.
In rest, dezinteres total și un munte de nesimțire!
Sint convinsă ca din punct de vedere legal nu as putea fi acuzata de alienare parentala dar trebuie sa îmi iau măsuri de precauție și sa știu ce ma poate aștepta din partea unui așa zis tata!
art 912 noul cod de procedura civila:
(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanţă va întocmi un raport pe care îl va comunica instanţei, executorului judecătoresc şi direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

(4) După primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executării silite, potrivit art. 910.

(5) Dacă şi în cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizată din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul în vederea aplicării unei penalităţi,

Nu e nevoie doamna draga de studii de drept. Analizati intelesul articolului din punctul de vedere al limbii romane. Ce rezulta? Iata:
la pct 3: obligatiile sunt: intocmirea si comunicarea raportului.
la pct 4: obligatia executorului de a relua executarea
la pct 5: posibilitatea creditorului, adica a parintelui nerezident, de a sesiza instanta, daca minorul refuza in continuare sa-l insoteasca. Obligatia instantei de a aplica penalitatile DACA creditorul le-a cerut!
NU scrie nici ca instanta poate aplica penalitati, in functie de cum apreciaza, nici nu scrie ca aplica penalitati in functie de concluziile raportului psihologic, ci scrie ca odata sesizata aceasta e "in vederea aplicarii unei penalitati".Scrie "creditorul poate", dar nu scrie "instanta poate". E simplu, nu e chirurgie, nici fizica cuantica.
V-am subliniat anume "creditorul poate" ca sa intelegeti ca doar cu privire la el exista o posibilitate si nu o obligatie. Restul sunt obligatii: intocmeste, comunica, reia, aplica penalitati!
Mai mult decat atat, nu exista nici vorba leganata despre ce retine psihologul in raport ca motiv al refuzului. Consilierea e strict formala, fara nicio consecinta.
Asa ca, presupunand ca vorbim cu totii limba romana ca limba materna, intelegem ca o data sesizata instanta de catre creditor urmeaza sa platiti penalitati.
When care incearca sa povesteasca despre conditia alienarii parentale ignora 2 lucruri:
1ul: nicaieri in acest text de lege penalitatile nu sunt conditionate de nimic altceva decat de cererea creditorului.
al lea: legea romana nu recunoaste nicio alienare parentala. E doar vorbaria celor de la o asociatie. Nicio tara europeana nu recunoaste alienarea (nici Franta, nici Germania, nici UK, nici Italia, dar noi suntem mai destepti ca toti).
Rugati-l pe when sa va dea link-ul cu vreo hot jud in care NU s-ar fi incuviintat penalitatile, ca sa va lamuriti singura ca asa ceva nu exista. Veti constata ca nu va v-a da nicio astfel de hot jud deoarece ea nu exista si sunteti indrumata, ca sa zic asa, la a sta pasiva si a fi sursa de venit ulterior ptr un trantor.

ps: nu stiu pe numele cui e garsoniera. Multi parinti spun e pentru copil dar asta e doar dorinta nu si realitatea din acte sau a banilor cu care a fost procurata. Va spun asta, deoarece domnul ar putea urmari ca prin penalitati sa devina proprietarul garsonierei. Daca nu, macar sa traiasca pe spinarea dvs. Penalitatile sunt intre 100 si 1000 de lei pe zi, adica pe zi ala primeste de 3 ori mai mult decat da copilului pe luna. Legea romaneasca numeste asta interesul superior al copilului.
Daca va penalizeaza cu 500-600 de lei pe zi, in 3 luni suma sare de 10.000 de euro, daca va penalizeaza cu maximum, pune domnul de o garsoniera intr-un trimestru! Nu aveti sa-i platiti, va executa imobiliar, adica va ia casa in care locuiti sau jumatatea din garsoniera, daca e pe numele dvs, sau vreun teren, sau masina, sau 1/3 din salariu, asa ca deschideti bine ochii.
Multi "tati" saracesc brusc odata cu introducerea cererii de divort. Si mamele, unele, am observat, ca parca saracesc brusc odata cu declansarea executarii silite.:D
Ultima modificare: Duminică, 12 Martie 2017
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Se ia sau nu în considerare într-un proces civil o expertiză psihiatrică a minorului? Martonze Martonze Bună ziua, În procesul de modificare a programului de relaţii cu copilul, tatăl cere expertizarea psihiatrică a acestuia la Serviciul de medicină ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului ZorbaGrecu ZorbaGrecu Buna seara Va solicit explicatii referitor la aceasta infractiune prevazuta in vechiul cod penal dar in cel actual : Art. 379 (1) [i]Reţinerea de ... (vezi toată discuția)