avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... constituirea asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

constituirea asociatiei

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti care este rolul procurorului in rezolvarea cererii de inregistrare a asociatiei(in general)

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:24, 13 Noiembrie 2009
Asta vreti sa spuneti?

Constitutia Romaniei
Articolul 40
(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.

(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.

(3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică.

(4) Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.

Ce legatura are procurorul invocat cu infiintarea unei asociatii de proprietari si cu referinta Dv.?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
elga50, moderator
AndreiT a scris:

Intr-adevar, hotararile judecatoresti se pronunta in contradictoriu cu parchetul de pe langa judecatoria X, care va avea obligativitatea de a pune concluzii numai in situatia in care neregularitatile constatate de catre instanta in cuprinsul actului constitutiv si ale statutului care privesc incalcari ale art. 40 alin. (2) din Constitutie

Cred ca aveti dreptate!
Eu am glumit in mesajele anterioare pe aceasta tema in speranta unor precizari care ar fi trebuit sa vina de de la cel care a intrebat initial.
Dar acum vazand interventia dv mi-am amintit ca atunci cand am depus dosarele (3 exemplare) la judecatorul delegat mi-a cerut sa mai fac un al 4-lea dosar pentru a fi trimis catre parchet. Acest dosar a fost mai subtire si continea numai statutul si copia dupa procesul verbal al adunarii generale. Probabil ca la parchet, un procuror verifica daca s-au respectat prevederile de care amintiti dv.
Multumesc pentru interventia lamuritoare.
Omul cat traieste invata!
Nu sunt aceleasi proceduri pe tot teritoriul tarii? Mie mi-au cerut strict 2 exemplare, fara nicio alta complicatie.
Foarte curios!
Din pacate, cum ne-am obisnuit in practica, fix cate bordeie exact atatea obiceie!
Constituirea unei asociații de proprietari, strict procedural, se aseamana foarte mult cu modul de constituire al unei asociatii intemeiata pe dispozitiile ordonantei 26/2000.
Ceea ce am enuntat anterior reprezinta mentiunea expresa al legiuitorului care statueaza faptul ca procurorul va fi parte in dosar, cu obligativitatea depunerii concluziilor pe fond numai in situatia in care sunt incalcate dispozitiile art. 40 alin. (2) din Constitutie.
Practic, prin faptul ca nu sunt depuse concluziile procurorului poate fi asimilat, intr-o oarecare masura, cu achiesarea la solicitarea ”reclamantului” de a se infiinta asociatia.
Atentie, in afara documentelor limitativ mentionate in ord. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, practica instantelor prevede un set extins de documente pe care dosarul trebuie sa le contina, fac referire, de exemplu, la obligativitatea depunerii in format electronic al statutului si actului constitutiv, fapt ce nu este reglementat prin lege.
Asociatiile de proprietari se infiinteaza in baza Legii 230/2007 si a HG 1588/2007 privind normele de aplicare a legii.

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de proprietari cgilmeanu cgilmeanu Buna ziua! Nu am experienta in infiintarea de asociatii de proprietari de bloc si as dori sa stiu in afara de Statut, Act Constitutiv, Acord de Asociere si ... (vezi toată discuția)
Constituire asociatie proprietari IoanAdmin IoanAdmin Buna ziua, Ma poate ajuta cineva cu informatia privind documentele si nr. de exemplare ce trebuie intocmite pentru constituirea unei noi asociatii de ... (vezi toată discuția)
Alegerea unei noi conduceri corneliabenesch corneliabenesch Procesul verbal al Adunarii generale Extraordinare prin care este ales un nou presedinte si un nou Comitet executiv trebuie prezentat la judecatorie pentru ... (vezi toată discuția)