avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescrierea unei datorii la cotele de intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescrierea unei datorii la cotele de intretinere


Buna

In cat timp se prescrie datoria catre Asociatie si care este numarul de art. in Codul Civil, privind prescrierea datoriei.

multumesc
@Adriantot
Buna ziua,
Imi puteti explica termenulu de a-si recunoaste datoria? Daca, fiind presata de catre asociatia de proprietari, ca daca nu platesc ma da in judecata, eu nefiind in tara, mama mai panicata ( proprietara si ea- nelocuind la adresa respectiva) a inceput sa faca plati, asta inseamna ca mi-am recunoscut datoria? Are dreptul o persoana din asociatie sa ma preseze si sa agaseze verbal de fiecare data cand ma vede? ( eu fiind in tara, acum, de 2 saptamani).
Va multumesc anticipat.
Efectuarea unei plati (achitata de oricine in numele proprietarului) intrerupe termenul de prescriptie.
Va multumesc pentru raspuns.

Ce se intampla cu recunoasterea unui debit la asociatia de proprietari?

Ca sa nu va punem sa cititi tot felul de articole, va putem spune si dvs. trebuie sa ne credeti ca daca proprietarul unei locuinte la bloc, la care cheltuielile sunt repartizate print as. de proprietari / locatari, intra in categoria obligatiilor proprietarilor, da?
Ei, prin afisarea LP, asociatia si-a indeplinit o parte din obligatii. Daca un proprietar are dubii sau neclaritati privind sumele repartizate, poate contesta in termen de 10 zile de la afisare la sediul as. prop., cheltuielile repartizate.
Daca cheltuielile repartizate nu sunt contestate (indiferent motivul), acestea se considera a fi insusite de proprietar si asociatia asteapta achitarea.
Ca dvs. ati fost plecata... este al;ta discutie. Acum nu va ramane decat sa va achitati toate cheltuielile si pe viitor va recomand sa lasati pe cineva responsabil sa se ocupe de proprietatea dvs., inclusiv sa va faca platile sumelor repartizate pentru a va calcula penalitati.
cyan a scris:

Efectuarea unei plati (achitata de oricine in numele proprietarului) intrerupe termenul de prescriptie.



Inseamna ca oricine poate intrerupe oricand termenul de prescriere si, in consecinta, asociatia poate recupera oricand, orice datorie?

De exemplu:

- un proprietar nu a mai platit nimic la intretinere de 10 ani
- in toti acesti ani, asociatia nu a facut nimic (notificari - cu exceptia tabelului afisat cu datoriile - , somatii, actiune in instanta) pentru recuperarea datoriei
- dupa cei 10 ani, administratorul asociatiei sau un alt locatar plateste 1 leu in numele proprietarului
- apoi asociatia incearca recuperarea datoriei, actionand-ul in judecata pe proprietar, fiindca termenul de prescriere de 3 ani a reinceput sa curga.

Functioneaza acest model? Poate recupera asociatia intreaga datorie si/sau penalitatile care s-au acumulat in cei 10 ani?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar, prescriptia unei datorii Ionut 81 Ionut 81 Buna searea am si eu mai multe intrebare,am un ap care este pe numele tatalui meu mama mea este copropietar tata in 2009 a decedat,la acest ap.la asociatiae ... (vezi toată discuția)
Restanță la întreținere. termen de prescripție? ciradu ciradu Bună ziua. Aș dori lămuriri privind situația următoare. Am un unchi care locuiește într-o garsonieră cf. 3, având o datorie de peste 6000 de lei la ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari - recuperare restante intretinere M. Gradinaru M. Gradinaru Unul dintre soti, coproprietar al unui apartament, a decedat. Sotul supravietuitor a acumulat restante foarte mari la intretinere ~ 30000 lei, fiind obligat ... (vezi toată discuția)