avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor asociatie-lamuriri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor asociatie-lamuriri

Sunt cenzorul unei asociatii de locatari si am anumite dubii si nelamuriri:
- stampila sta atat la presedinte cat si la administrator.Este normal?Din ceea ce stiam eu doar presedintele trebuie sa aiba stampila asociatiei.
- va rog sa ma lamuriti daca platile catre furnizori se fac din contul personal al administratorului?-la noi la bloc asa se proceda pana in prezent si acum am solicitat ca aceste plati si oricare altele sa se realizeze prin intermediul contului bancar al asociatiei si lumea imi sare in cap ca se platesc comisioane.Ati putea sa mi oferiti o varianta mai buna?Mentionez ca vreau si sa pot urmari aceste plati deoarece din contul personal al administratorului eu nu pot cere extras si automat nu pot semna ceva ce nu pot verifica.
-Ultima mea problema este un apartament care s-a vandut cu datorii pe care acum administratorul le imputa locatarilor. Din ceea ce stiu eu apartamentele nu se pot vinde cu datorii, acesta a fost vandut prin judecatorie si administratorul sustine ca s-a realizat cu tot cu datorii vanzarea si ca acum trebuie sa tragem bani de la oameni pentru a le achita.Cum este posibil?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:07, 13 Martie 2017

1. Aveti dreptate, insa faza cu stampila nu-i chiar asa de neagra cum o vedeti. De obicei as.prop. are doua stampile, distict notate cu nr. 1 - sta la presedinte si nr. 2 - sta la administrator. Puteti convei ca stampila sa fie una singura si sa stea doar la presedinte.
2. Trebuie sa va orientati: de obicei furnizorii lucreaza cu o anumita banca, asa ca fortati adminul sa "lucreze" doar cu banca agreeata de furnizor si dispar si comisioanele.
3. Ce s-a hotarat in AG cu privire la debitele acumulate de catre un proprietar? Cine a gresit, administratorul sau presedintele, amandoi? Sunt buni de plata! Nu permiteti repartizarea debitului pe proprietari!

Succes!
Pentru a cunoaste in amanunt drepturile si obligatiile ,parcurgenti dispozitiile L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
HG nr 1588/2007
Art. 18. -

(6) Ştampila asociaţiei de proprietari se păstrează şi se foloseşte numai de către preşedinte sau de vicepreşedinte.

daca platile catre furnizori se fac din contul personal al administratorului?

Conform dispozitii in vigoare platile furnizorilor/prestatorilor de servicii cu care asociatia de proprietari detine incheiate raporturi contractuale se fac fie din contul asociatiei,fie eventual cash
In niciun caz fondurile asociatiei de proprietari nu se depoziteaza in contul personal al administratorului de imobil
un apartament care s-a vandut cu datorii pe care acum administratorul le imputa locatarilor.

Daca apartamentul era in evidenta cu sume cu titlu de restanta,ce fel de adeverinta a eliberat presedintele si administratorul de imobil ?
Proprietarul apartamentului care acumulase sume cu titlu de restante a fost executat silit,de vreme ce precizati a fost vandut prin judecatorie?
Judecatoria eventual putea dispune la cererea creditorilor,executarea silita a bunurilor in evidenta debitorului
Posibil ca asociatia de proprietari sa nu fi respectat dispozitiile in vigoare,art 50 si 51 vdin L nr 230/2007 sa nu fi desfasurat demersuri in instanta pentru recuperare debit,sa nu fi instituit privilegiu imobiliar asupra apartamentului
Adninistratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari ale adunarii generale,decizii dispuse de prsedinte si de comitetul executiv
Administratorul de imobil nu are competenta sa dispuna de la sine putere modalitatea recuperare sume cu titlu de restanta in sarcina proprietarilor care nu sunt responsabili pentru debit
1. Stampila poate avea si presedintele si administratorul, asa cum v-a spus @Adam Grecu
2. Daca asociatia are cont bancar, administratorul trebuie obligat sa lucreze numai si numai cu acel cont. Si din contul administratorului nu se platesc comisioane la plati facturi?
Ma rog, e o discutie care necesita informatii mai multe.
Dar obligati-l pe administrator sa lucreze prin contul bancar al asociatiei si nu va uitati in gura proprietarilor, ca daca fuge cu banii, dv. raspundeti si toti va vor sari in cap ca n-ati fost vigilenta.

3. Probabil ca apartamentul a fost vandut la licitatie prin executare silita.
In acest caz, asociatia, daca nu a deschis proces impotriva restantierului, ori pierde restantele, noul proprietar nu le va plati, ori deschide proces fostului proprietar, incercand sa recupereze acest debit.
Pentru o cat de mica lamurire, cititi si acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare restante la asociatie. monyk1406 monyk1406 Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu restantieri la intretinere. Din aceasta cauza, se sisteaza furnizarea apei reci (in orasul nostru doar apa rece si ... (vezi toată discuția)
Chemarea in judecata a unei persoane fizice pentru validare poprire o datorie totala a asociatiei de proprietari catre un furnizor de energie termica constantinlaura constantinlaura proprietar apartament , in luna iunie am primit o infiitare poprire de la un executor judecatoresc in care mi se cerea sa indisponibilizez o suma foarte mare ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari - da in judecata proprietari care nu sunt de acord sa plateasca un debit creat la unul din apartamentele din bloc! popescuteo popescuteo Buna ziua, suntem un grup de 10-11 proprietari care nu dorim sa platim un debit creat la unul din apartamentele blocului. Proprietarul cu debitul a fost ... (vezi toată discuția)