avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TVA contract rezervare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TVA contract rezervare apartament

Buna,
Intr-un Contract de Rezervare, avem:

3a. Prețul ferm și irevocabil al Apartamentului este de .................. lei (..................) TVA 5% inclus, echivalentul a .................. euro (....................) calculați la cursul valutar BNR din ziua platii.
3b. Suma menționată la 3a. va fi achitată de către Promitentul Cumpărător după cum urmeaza:
3.1.b la data semnării prezentului Contract se va achitat suma de .................... lei (..................) tva 5% inclus, echivalentul sumei de ......... euro (...............)
3.2.b la întabularea apartamentului se va achita suma de ................ lei (........) tva 5% inclus, echivalentul a ........... euro (...........................)
3.3.b la încheierea Contractului de Vânzare, dar nu mai târziu de .......... se va achita suma de ............. lei (.........) tva 5% inclus, echivalentul a ......... euro (.............. )


M-ar interesa sa stiu cum as putea reformula cele de mai sus in termeni juridici, astfel incat daca se va aproba TVA zero si intra in vigoare pana la momentul semnarii in oricare din faze 3.1.b, 3.2.b,3.3.b sa pot beneficia de efectele acestei masuri.

merci, Sara
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:32, 15 Martie 2017
Cota de 5% se aplica pt livrare:

Norme Cod Fiscal:

(2) Cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 270 alin. (1) din Codul fiscal, a locuințelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca și un proprietar de bunurile prevăzute la art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal. Pentru livrările prevăzute la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 1, 2 și 4 din Codul fiscal, cota redusă de TVA de 5% se aplică inclusiv pentru terenul pe care este construită locuința.

(6) Persoanele impozabile care livrează locuințe vor aplica cota de 5%, inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrări, dacă din contractele încheiate rezultă că la momentul livrării vor fi îndeplinite toate condițiile impuse de art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal și sunt în posesia declarației prevăzute la alin. (5).


Deci probabil ca si pentru cota zero vor fi aceleasi norme, adica la livrare se va factura cu cota 0.
Probabil, ce e drept momentan este in dezbatere
[ link extern ]

La momentul acesta stiu ca se aplica 5% insa pe mine ma intereseaza sa stiu cum pot reformula clauza in contractul de rezervare, astfel incat, desi semnez sa presupunem pana intra in vigoare rezervarea, daca la momentul la care se va semna contractul de vanzare-cumparare ma incadrez la TVA zero, sa se aplice. Asa cum apare, se va aplica 5%. In cuvintele mele o pot face dar nefiind in domeniu, as vrea sa stiu cum ar trebui sa sune in termeni juridici.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Martie 2017
SaraK, utilizator
desi semnez sa presupunem pana intra in vigoare TVA zero (daca intra) am vrot sa spun
Da, pt ca cota zero (daca va intra) se va aplica la livrare, deci vi se va returna cei 5% platiti la data semnarii rezervarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare extindere plafon tva de 5% pentru locuinte noi. aelemarac aelemarac Buna ziua, In decembrie 2020 se considera ca din ianuarie 2021 intra in vigoare articolul care extinde plafonul de tva 5% la locuinte pana la valori de 140000 ... (vezi toată discuția)
Cota tva de 5% KlausV KlausV Buna, Am urmatoarea situatie. Se achita un avans la un antecontract avand ca obiect un apartament, cu termen de semnare peste 6 luni. Pretul este exprimat in ... (vezi toată discuția)
Tva la cumparare imobil in 2022, semnat antecontract. incepator112 incepator112 Buna ziua. Cumparare imobil in 2022, semnat antecontract. Ultima transa achitat in martie 2023. Se presupune sa fie intabulat la sf 2023. Compania consctr ma ... (vezi toată discuția)