avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor in cadrul firmei
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor in cadrul firmei

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire. Daca sunt incadrata ca si programator in cadrul unei firme, imi vine idea dezvoltarii unei aplicatii pentru telefonul mobil pe care o si dezvolt ulterior iar acum firma intentioneaza sa o comercializeze pe piata ca si produs propriu are dreptul sa faca asta? (din cate am inteles citind legislatia, atata vreme cat eu sunt cea care a avut idea si a si pus-o in practica eu sunt autorul de drept si sunt indreptatita sa decid ce vreau sa fac mai departe). De asemenea, are dreptul firma sa pastreze toate sumele de bani primite din vanzarea aplicatiei pt mobil fara ca eu sa primesc nici un leu inafara de salariul lunar?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Av.ClaudiaG , utilizator 17:35, 17 Martie 2017
andrei2005 a scris:

Interesanta dezbatere,
Ma angajez la o firma, utilizez (si beneficiez) penru munca mea, pentru care firma ma plateste, resursele firmei (inclusiv poate diverse informatii sau idei din interior - alti angajati de pilda, si vreau sa fiu platit in plus pentru unul din rezultatele muncii mele. Pe care sa il preiau si sa il dezvolt.
Asa cere (a cerut, ca a murit intre timp) si Petreasca drepturi de autor pentru Palatul Parlamentului.
Ma intreb daca si in alte tari arhitectii de la o firma de arhitectura care realizeaza un proiect solicita / primesc drepturi de autor pentru proiect. Asta ar insemna ca beneficiarul, daca vrea sa faca vreo modificare, trebuie sa plateasca ceva, nu?
Sau prin absurd, un strungara care realizeaza o piesa dupa un desen, sau oricine de la serviciul tehnic care a conceput piesa, sa solicite drepturi de autor...
Fara a-i supara pe membrii avocati ai forumului, ideea de a consulta un avocat nu va face decat sa implice niste costuri, poate chiar mari, si nu o vad concretizabila in sensul in care doriti Dumneavoastra;
Daca doriti sa propuneti programe realizate de Dumneavoastra in afara firmei, este deontologic sa o faceti nu plecand de la un program realizat la firma (adica folosind codurile sursa pentru care ati fost deja remunerata), ci plecand de la zero. Exista "N" platforme unde puteti comercializa un asemenea tip de programe.

Intrebare:
De ce nu ati solicitat in momentul in care ati inceput programarea la software-ul respectiv o anumita suma de bani?... Raspunsul il (vi-l) dati Dumneavoastra.



Nu am folosit resursele firmei (sub nici o forma cod sursa sau idei generate in interior, eventual doar cafele si apa ) pentru dezvoltarea aplicatiei. Am avut o discuta amiabila cu seful meu intr-una din zile, in care m-a intrebat ce lucruri interesante am mai gasit in timpul meu liber - stiind ca sunt pasionata de tehnologie. I-am raspuns ca mi-a venit ideea unei aplicatii pentru mobil, mi-a adresat foarte multe intrebari referitoare la functionalitate, piata tinta, cum intentionez sa fac bani cu asta, i-am raspuns ca am gandit-o in principal pentru mine si nu pentru un public larg doar ca nu am avut destul timp sa ma ocup de dezvoltarea ei, moment in care a venit cu sugestia prieteneasca ca dupa ce imi termin taskurile la care lucram in momentul acela sa dezvolt aplicatia deoarece ii place foarte mult idea si vrea sa o utilizeze chiar si el. Practic singurul lucru pe care intradevar l-am facut a fost sa lucrez la aplicatie in timpul programului dar cu acordul lui. In ceea ce priveste sume suplimentare de bani nu mai am pretentia dar vreau ca macar sa imi fie recunoscut meritul si faptul ca eu am facut aplicatia.
Iar ca sa va raspund la ultima intrebare, nu am solicitat sume de bani la inceput deoarece nu se pusese problema ca aceasta aplicatie sa fie vanduta ci doar folosita pentru uz intern.

Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2017
raluca234, utilizator
Fara acte scrise, totul a zburat pe fereastra. Daca aplicatia ar avea un success de milioane de dolari, va asigur ca va veti judeca si veti pierde. Este un stereotip banal prin care se fura ideile.
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2017
Lucican2010, utilizator
Mi se pare corect.
Cred ca ar trebui sa aveti o discutie deschisa cu seful (in generel firmele de software sunt deschise la astfel de discutie). Sau macar la aplicatie sa apara cum aparea odata la unele aplicatii Apple cine a facut-o, chiar daca ea e vanduta de firma.
Nota bene: sper ca nu v-au suparat comentariile mele... Apar tot felul de "minuni" de acest fel, de nu mai stii ce sa crezi; De aceea am evocat cazul Palatului Parlamentului.
andrei2005 a scris:

Mi se pare corect.
Cred ca ar trebui sa aveti o discutie deschisa cu seful (in generel firmele de software sunt deschise la astfel de discutie). Sau macar la aplicatie sa apara cum aparea odata la unele aplicatii Apple cine a facut-o, chiar daca ea e vanduta de firma.
Nota bene: sper ca nu v-au suparat comentariile mele... Apar tot felul de "minuni" de acest fel, de nu mai stii ce sa crezi; De aceea am evocat cazul Palatului Parlamentului.


Nu ma supar din atata lucru :) si adevarul este ca in ziua de azi de multe ori chiar nu mai stii ce sa crezi sau cui sa ii dai dreptate.

O zi frumoasa!

Buna ziua,

Sunteti angajata ca si programator cu contract individual de munca?
In atare situatie, legea 8/1996 prevede clar la art. 74: " In lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau mai multi angajati in exercitarea atributiilor de serviciu ori dupa instructiunile celui care angajeaza, apartin acestuia din urma".
In concluzie, daca dumneavoastra sunteti programator angajat, toate drepturile asupra creatiei apartin firmei.
Pentru mai multe detalii, cititi si informatiile de pe eu-legalaervices.com.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înregistrare aplicație/portal web klehus klehus Bună ziua, Am în plan să dezvolt un site web care va furniza o serie de servicii publicului. Acest portal va fi administrat prin intermediul unei firme ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor aplicatie - prestatorul sau beneficiarul? mishhha mishhha Buna ziua! Am cateva intrebari (nedumeriri), si anume: 1.Cine detine drepturile de autor asupra unei aplicatii realizata pentru Iphone, Ipod? (firma care a ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu aplicatia la plecarea mea inemin inemin Buna ziua, Ma bucur ca exista un astfel de forum ! As avea mare nevoie de un sfat, nu cunosc nici un avocat si nu stiu de unde sa incep sa caut o solutie... ... (vezi toată discuția)