avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit Prima Casa
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit Prima Casa

Buna ziua,

Ma numesc Popa Octavian si am facut un credit Prima Casa in anul 2012 in valoare de 57 000E pe o perioada de 25 de ani. Am rambursat anticipat de mai multe ori si mai am de platit 22 870E. Am citit ca exista o ordonanta 52/2016(sau ceva asemanator nu mai retin nr ei) in care se specifica ca banca trebuie sa faca o reducere a sumei daca se ramburseaza mai devreme de 25 ani. De la sucursala bancii mi s-a spus ca nu exista asa ceva si ca graficul de rambursare este cel mai important.

Imi puteti spune parerea dumneavoastra in aceasta speta?

Multumesc,
Octavian Popa

Cel mai recent răspuns: Teea Eliade , Avocat 13:27, 14 Martie 2017
Art. 41 din Ordonanta 52/ 2016, alin (2):

In cazul rambursarii anticipate partiale, consumatorul are dreptul sa aleaga intre:
a) mentinerea valorii ratei lunare si diminuarea perioadei de creditare initiale;
b) diminuarea valorii ratei lunare si mentinerea perioadei de creditare initiale;
c) diminuarea valorii ratei lunare si diminuarea perioadei de creditare initiale.
Dar din cate stiu, OUG 52/2016 nu are caracter retroactiv (se aplica pentru creditele contractate ulterior aparitiei ordonantei).
Ultima modificare: Marți, 14 Martie 2017
Cristi2011 Cristi2011, Contabil
Ordonanta nu se aplica creditului Prima Casa:

art. 2 alin. 2 d) contractelor de credit referitoare la credite acordate unui public restrâns în baza unei dispoziţii legale de interes general, fără dobândă sau la rate ale dobânzii mai mici decât cele practicate în mod obişnuit pe piaţă ori în condiţii care sunt mai avantajoase pentru consumator decât cele obişnuite de pe piaţă şi cu rate ale dobânzii care să nu fie mai mari decât cele practicate în mod normal pe piaţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision administrare credit TudorB TudorB Bună ziua. Am un credit de nevoi personale cu ipoteca, in euro, pe 30 de ani la CEC BANK. In contract e trecut comision de administrare de 0,05% in valoare ... (vezi toată discuția)
Comision de rambursare anticipata prin refinantare de la alta banca rashid rashid Buna ziua! Am luat un credit imobiliar in Euro (in 2007) de la BT cu dobinda variabila pe toata perioada. Initial, dobinda era de 9% si a crescut treptat ... (vezi toată discuția)
Plata dobanzii retroactiv roxys roxys Buna ziua, Din seria camatariilor pe care le fac bancile in Romania va prezint un caz cu care ma confrunt si nu stiu ce sa fac. Am avut de rambursat un credit ... (vezi toată discuția)