avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hartuirea morala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hartuirea morala

Buna,
lucrez in invatamant si dupa 27 de ani de activitate cu rezultate si calificative numai de f bine a venit si momentul hartuirilor. Autori: directoarea scolii si o parte din CA al scolii. Am vreo sansa de succes daca intentez actiune in instanta pentru "Hartuire morala"?
Cel mai recent răspuns: ContSters103501 , utilizator 19:14, 17 Septembrie 2009
freeelis a scris:

Potrivit art. 5 din Codul muncii in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii. Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.

Potrivit art. 2 alin. (5) din O.G. nr. 137/2000 constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv. Acest articol priveste si hartuirea morala a salariatilor care se confrunta cu un comportament de respingere si marginalizare, discriminatoriu, in raport cu ceilalti salariati, comportament care atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, in conditiile legii. Aceste forme de raspundere nu se exclud.
Amenda contraventionala in cazul hartuirii, inclusiv morale este, potrivit art. 26 din ordonanta, de la 400 lei la 4.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 600 lei la 8.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.


Desi notiunea de ,,hartuire morala" nu exista pot exista anumite solutii care sa duca la un anumit rezultat pozitiv.Printr-o imbinare inteligenta a elementelor de fapt si de drept se poate ajunge la o anumita argumentare juridica bazata pe situatia de fapt care sa duca la o solutie favorabila.
Insa argumentarea este foarte greu de facut in Romania unde nu cunosc sa existe precedente favorabile, percedente care chiar daca nu constituie un izvor de drept se pot folosi de avocati.
Problema este ca acestea nu exista.
O alta problema mai este aceea ca daunele ce s-ar acorda ar fi mult prea mici...
Chiar daca apararea poate incerca un pionierat prin care sa se sustina pe argumentatia juridica straina ,inexistenta precedentelor,greutatea probarii,apreciez ca nu justifica un demers sub aceasta incadrare
Cand am intrebat despre acest subiect, citisem aici:
[ link extern ]
Inteleg ca este prima actiune de acest gen. Astept sa vad cum se va solutiona acest caz. Cazul meu este identic cu cel postat de costel galga, cu mici variatiuni.
Nu stiam ca exista si un OG in care se reglementeaza problema hartuirii morale.
Multumesc "freeelis"! Ma apuc de conspectat!
Doar daca va incadrati din punct de vedere faptic pe discriminare sexuala, etc asa cum se prevede in OG va puteti judeca pe aceasta incadrare juridica.
Adica discriminarea sa fie strict pe lege.
Cat priveste probatiunea va fi foarte greu.
Daca e vorba de hartire sexuala in conditiile legii penale se poate face si plangere penala.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Doar daca va incadrati din punct de vedere faptic pe discriminare sexuala, etc asa cum se prevede in OG va puteti judeca pe aceasta incadrare juridica.
Adica discriminarea sa fie strict pe lege.
Cat priveste probatiunea va fi foarte greu.
Daca e vorba de hartire sexuala in conditiile legii penale se poate face si plangere penala.

Mersi, dar aici e vorba de hartuire morala si nu sexuala, ar fi trebuit sa fim amandoua lesbi:P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"amenintari" la locul de munca buna ziua! lucrez ca si asistent ... s0pty s0pty \"Amenintari\" la locul de munca Buna ziua! Lucrez ca si asistent medical intr-un spital de stat. Exista in codul muncii vreun articol pe care il pot ... (vezi toată discuția)
Hartuire morala esthera esthera sunt in preaviz de concediere. sefu ma hartuieste moral. ce pot face? (vezi toată discuția)