avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... respingere apel in civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

respingere apel in civil

Buna dimineata.Cu deosebit respect,va supun atentiei un mic rezumat al spetei mele;o actiune in revendicare bun mobil(utilaj agricol),deschisa de catre detinator/posesor in baza unui contract inchiriere ,deja fara valabilitate la momentul deschiderii actiunii in instanta.Reclamanta detinatoare a bunului revendicat fiind o SC insolventa,nefiind specificat acest aspect si neavizata actiunea de catre adm. judiciar.Este admisa actiunea pe fond,neavand sorti de izbanda ,dupa cateva termene,intra ca intervenient in proces SC presupusa proprietara a bunului revendicat,facand dovada proprietatii prin o copie ilizibila a facturii de achizitie,factura fara data certa,si multe alte lipsuri,semnata pt conformitate cu originalul.Pe tot parcursul judecatii pe fond,desi reclamanta prin revocarea adm.,pierduse calitatea procesuala,a fost sesizata instanta ca factura ilizibila este susceptibila de fals,judecata pe fond a continuat fara a face verificarile necesare,fara a solicita originalul inscrisului reclamat ca fals,in final dandu-se o hotarare favorabila partii adverse.Am declarat apel,solicitand anularea sentintei fondului,refacerea probelor si trimiterea spre rejudecare.A fost solicitata de catre instanta de apel, factura originala partii adverse motivand ca acea copie este indescifrabila,au fost date trei termene pt a se prezenta inscrisul original solicitat,in final nu a fost prezentat,motivandu-se faptul ca nu mai exista ,desi instanta a intrebat cum a fost inregistrat bunul in contabilitate fara factura,acestia au sustinut ca nu mai detin factura originala ,si au prezentat de fiecare data aceeasi copie indescifrabila.Urmarea a fost ca,dupa alte trei amanari a pronuntarii,practic au mai dat inca trei termene sa se pronunte,in final a fost respins apelul,desi inscrisul solicitat de instanta nu a fost prezentat .Cum poate fi interpretat acest aspect ,referitor la modul cum a procedat instanta de apel? pe parcursul unui intreg an,a solicitat sa se prezinte un inscris,a dat trei termene pt a fi prezentat,nu a fost prezentat ca nu mai exista,desi au facut observatii cu privire la faptul ca din acea copie prezentata ,fiind ilizibila nu se poate intelege mai nimic,au ramas in pronuntare,a fost amanata pronuntarea in alte trei termene,ca in final sa respinga apelul.Prin aceasta a fost incalcata sau trecuta cu vederea vreo norma a procedurii civile? Cum pot motiva si argumenta contestatia in anulare? Va rog frumos,dati-mi sfaturi,sugestii,etc.Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: mary6 , utilizator 11:47, 15 Martie 2017
In opinia mea (nu sunt avocat) puteti invoca in contestatia in anulare doar faptul ca "2.dezlegarea data recursului este rezultatul unei erori materiale;"
se aplica si apelului nu numai recursului.
Eroarea fiind faptul ca instanta nu a observat ca nu s-a depus inscrisul original solicitat.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Martie 2017
ContSters416386, utilizator
Multumesc frumos pt raspunsul prompt.Pe langa acest aspect ,faptul ca desi inca din judecarea fondului a fost revocat din functie adm sc reclamante,si inlocuit cu un altul,acest fapt nefiind facut cunoscut instantei,citarea si comunicarea facanduse prin acelasi adm reprezentant al reclamantei.Mai mult,reclamanta fiind o sc insolventa in curs de reorganizare ,trebuia citata prin adm judiciar, cf .art 87 cproc civ privind citarea si modul citarii partilor,ori in speta mea toata judecata de fond s-a dezbatut fiind citata reclamanta care nu mai calitate procesuala ,iar in apel desi am facut cunoscut acest aspect,si facand dovada cu inscrisuri privind revocarea administratorului,si a insolventei,a fost efectuata citarea reclamantei intimate ,tot prin adm care nu mai avea calitate procesuala.Intrebare; Poate constitui si acest aspect un motiv temeinic pt contestatia in anulare? constituie tot o eroare materiala?Faptul ca am sesizat in instanta si de apel, ca acea copie a facturii este o facatura/ fals ,si nici aceasta ca si fondul ,nu au efectuat verificari,constituie tot o eroare materiala,sau de judecata? Multumesc anticipat.
Motivele pt care puteti depune contestatie in anulare sunt enumerate in art.503 ncpc. Dvs puteti trece in actiune tot ce credeti dvs ca s-ar incadra in prevederile acestui articol.Instanta va hotari daca le accepta sau nu, daca e eroare materiala sau de judecata. (sa nu credeti ca in instante intotdeauna castiga cel care are dreptate, e o iluzie.)
Multumesc din suflet,adevarat ce spuneti dar cumva trebuie sa aratam unde se greseste ,cum si la ce mod suntem nedreptatiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coformitatea pe copie xerox neexistand actul autentic mary6 mary6 Buna ziua.Am si eu mai multe intrebari,iar daca nu va rapesc prea mult timp,va rog frumos sa-mi raspunde-ti si mie.1-o copie xerox dupa un document,conformata ... (vezi toată discuția)
Capacitatea procesuala in actiunea civila mary6 mary6 Reclamanta in cauza civila fiind un srl reprezentat prin administrator x ,speta revendicare mobiliara.Dupa aprox. 5 luni de la introducerea actiunii,adm. x ... (vezi toată discuția)
Certificarea conformitatii unei copii xerox ilizibile mary6 mary6 Salut.Cu tot respectul ,va adresez si eu mai multe intrebari;1-Certificarea conformitatii a unei copii xerox,indescifrabila ,folosita in instanta ca proba ... (vezi toată discuția)