avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune suspendata,mostenitor rezervatar decedat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune suspendata,mostenitor rezervatar decedat dupa suspendare

In urma decesului mamei,fiica "R"a solicitat suspendarea succesiunii,in calitate de mostenitor rezervatar,deoarece mama ei lasase toate bunurile ,prin testament,altei persoane.In prezent ,succesiunea este suspendata,conform actului notarial incheiat in momentul dezbaterii succesiunii,partile nepunandu-se de acord.

Intre timp(acum cateva luni),fiica "R" a decedat,lasandu-ma pe mine ,fratele ei vitreg(dupa tata) prin testament(legatar universal) ,ca mostenitor."R"nu a avut alti mostenitori,drept pentru care am obtinut certificatul de mostenitor.

In aceasta calitate,am dreptul legal de a cere redeschiderea succesiunii?
Bunurile care i-ar fi revenit surorii mele pot sa-mi revina mie,ca unic mostenitor al ei?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:01, 16 Martie 2017
Buna ziua ,parerea mea este ca da,puteti face acest lucru si ca ar trebui sa va revina dvs mostenirea daca sunteti singurul mostenitor.
Cam complicata situatia,

Fiica R, ar fi trebuit sa solicite anularea testamentului lasat de mama sa, daca acesta ii incalca rezerva succesorala.

Puteti solicita redeschiderea succesiunii, dar, daca testamentul lasat de mama nu a fost anulat in instanta, va fi acelasi lucru ca inainte.
Daca ati obtinut certificatul de mostenitor dupa R, inseamna ca defuncta a avut si alte bunuri in afara de cele de la parintii ei, bunuri pe care le-ati dobandit dvs in baza testamentului.
Cat priveste primul testament, cel facut de mama defunctei R, sunt aplicabile dispozitiile art.1093 Cod civil "Reducţiunea liberalităţilor excesive poate fi cerută numai de către moştenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum şi de către creditorii chirografari ai moştenitorilor rezervatari."

Deci, in calitate de succesor a lui R, puteti solicita redeschiderea procedurii succesorale si reductiunea testamentului pana la reintregirea rezervei succesorale a lui R, de 1/2 (testamentele se reduc nu se anuleaza :)

Insa avand in vedere ca exista neintelegeri, sfatul meu este sa va adresati instantei.

Da, puteti continua procedura. Verificati cu notarul care este cea mai simpla cale, eu cred ca sa renuntati la reductiunea testamentului si mostenirea testamentara ar fi mai simplu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Mostenire pedrosolitar pedrosolitar Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)