avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda de circulatie

Buna seara, astazi am venit pe autostrada, iar pe un pod statea un ford fiesta, neinscritionat, posibil radar, iar eu aveam aproximativ 145 km/h in bord, se poate ca in realitate sa fii fost mai mica, datorita faptului ca vitezometrele arata mai mult si se poate ca viteza reala sa fie sub 140.

In cazul in care imi vine o amenda acasa peste o luna, 2, 3... se mai aplica faptul ca daca platesc in 48 de ore se injumatateste amenda?
ORDONANŢĂ nr. 2 din 12 iulie 2001
privind regimul juridic al contravenţiilor

Articolul 28
(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.
(2) Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate, prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României. O copie de pe chitanţă se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poştă sau electronic, prin e-mail, organului din care acesta face parte, potrivit dispoziţiilor alin. (1).
(3) Plata amenzilor contravenţionale achitate prin intermediul sistemelor electronice de plată prevăzute de lege se dovedeşte prin prezentarea extrasului de cont al plătitorului sau a dovezii de plată emise de către sistemele de plăţi, aceasta specificând data şi ora efectuării plăţii; în aceste situaţii se elimină obligativitatea pentru plătitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plată emisă de sistemul de plăţi către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.
Nu va vine acasa nici o amenda, PV de contraventie trebuie completat cu datele de identificare ale soferului. Nu stie nimeni cine conducea masina.
De regulă nu se mai trimit amenzi de circulație prin poștă. Dacă totuși se va întâmpla acest lucru, întâi veți primi o adresă prin care sunteți întrebat cine a condus mașina cu nr.... în data..... la ora....., iar după ce veți comunica aceste date se va întocmi procesul verbal de constatare a contravenției. Dacă nu comunicați aceste date veți fi sancționat conform art. 102 alin. 1, pct. 14 din OUG 195/2002.
Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2017
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala respinsa in portal Roraican Roraican Inca nu am platit amenda (50%) pentru ca m-am incadrat in cele 48 ore cand am facut plangerea. Daca respingerea plangerii s-a facut, deocamdata, doar pe ... (vezi toată discuția)
Dovada plata amenda rutiera BuzCS BuzCS Buna ziua! Dacă am luat amenda in Vaslui, unde am adresa și o plătesc tot in jud.... mai trebuie sa fac dovada ca am plătit-o? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Amenda always always Buna ziua, mi-a venit si mie o amenda la adresa din buletin, eu acum stau in bucuresti. Se poate plati amenda in buc? sau trebuie sa ma duc acasa sa o platesc, ... (vezi toată discuția)