Sunt pensionar cu pensie partial anticipata si in acelasi timp sunt consilier local. Datorita indemnizatiei primite de la primarie Casa de pensii mi-a taiat pensia. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie?
Am gresit ceva in exprimare: pensia a fost retinuta ca urmare a activitatiii de consilier desfasurata incepand cu 1 noiembrie 2008, deci retinerile s-au facut pentru aceasta perioada, incepand cu 1 aprilie 2009. Dupa calculele mele cred ca din octombrie anul curent pot sa recuperez pensia. E corect rationamentul?
Nu, rationamentul dvs. este gresit. In general, legea civila nu produce efecte retroactiv. In particular, Legea nr. 209/2009 nu retroactiveaza, ea intrand in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, conform art. 78 din Constitutie.
N-ati precizat nici data emiterii deciziei de debit si nici perioada pentru care s-a constituit acest debit. De asemenea, ar fi util de stiut daca cei de la pensii au trecut la executarea silita a debitului, respectiv daca ati primit somatie si daca s-a trecut deja la una dintre modalitatile de executare silita.
Sumele incasate de dvs. in perioada 01 noiembrie 2008 - 12 iunie 2009 cu titlu de drepturi de pensie sunt incasate necuvenit si trebuie restituite.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
:offtopic:
@oricare moderator
Va rog sa mutati topicul in forumul "pensionari...". Va multumesc!
Contestatie decizie
lucynda
numele leu este lucia si in data de 09 iulie 2009 tatal meu, pensionar,a fost instiintat printr-o decizie cu titlu executoriu, precum ca ar figura cu un debit, ... (vezi toată discuția)