avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu pe grila sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu pe grila sau nu?

Daca intr o unitate exista un contract colectiv de munca care prevede si o grila de salarizare pe clase in functie de studii, profesie etc. poate fi incadrat un salariat cu un salariu diferit de clasele de salarizare din grila. De exemplu, daca clasele de salarizare sunt de 1200, 1300, 1400 si 1500 lei, poate fi incadrat un salariat cu un salariu de 1350 lei?
Cel mai recent răspuns: robertsega32 , utilizator 07:51, 16 Septembrie 2009
1. In toate unitatile in care exista organizatii sindicale legal infiintate se practica retinerea de cotizatii (mai mici) si de la nemembrii de sindicat deoarece si ei beneficiaza de drepturile obtinute de sindicat, prin negociere cu angajatorul respectiv. Deosebirea ar fi ca nemembrii de sindicat nu pot primi bilete cu pret redus, pentru tratament sau odihna si alte asemenea.
2. Conform Legii sindicatelor (nr.54/2003, art.24), cotizatia este deductibila din baza de calcul a impozitului pe venit, asa ca nu pierdeti, din contra, aveti de castigat.
Ok, dar este legala o astfel de retinere? Poate fi obligat un nemembru de sindicat sa plateasca aceasta contributie?
O alta problema. Exista vreo norma legala care sa oblige un salariat, care nu este membru al unei organizatii sindicale, sa plateasca sindicatului un procent din salariu pentru ca acest salariat beneficiaza de negocierile facute de sindicat si care ii profit si lui?

Exista - CCM National
ART.103. – In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre
sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa,
ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii

decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor
colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu dar care sa nu depaseasca
valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat
utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri contributie nemembri sindicat teodora27 teodora27 Buna ziua, Am citit despre acest subiect raspunsurile din acest forum dar am ramas cu 3 nedumeriri: 1. sunt sau nu obligati liderii de sindicat sau ... (vezi toată discuția)
Cotizatie sindicat giulia75 giulia75 as dori sa stiu si eu cuantumul cotizatiei sindicat la un membru si la un nemembru al acestuia? (vezi toată discuția)
contributia nemembrilor de sindicat amisilisteanu amisilisteanu Ce lege reglementeaza contributia nemembrilor de sindicat? (vezi toată discuția)