avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii sociale deductibile?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii sociale deductibile?

Bună ziua, sunt traducător (profesie liberă), sistem real.

Aș dori să știu dacă mai sunt deductibile contribuțiile sociale. Am dat deja declarația 200 pentru anul trecut (2016) și nu le-am trecut acolo pentru că scria în instrucțiuni că nu se trec, urmând să facă deducerea organul fiscal. Eu nu am alte cheltuieli deductibile. Mă interesează ca să știu cum să-mi calculez contribuția la sănătate, fiindcă nu mi-a venit o decizie de impunere corectă, ci cea aferentă anului 2016 (deși am dat declarația 200 în ianuarie). Adică din venitul brut pot să scad contribuția plătită la pensii și la suma rezultată să aplic 5,5%? Sau trebuie să aplic 5,5% la tot venitul brut?

Dacă se deduc contribuțiile la pensie și aplic 5,5% ar trebui să plătesc la sănătate cam 228 lei pe trimestru, conform venitului realizat anul trecut, ceea ce ar fi sub contribuția minimă la sănătate – deci ar trebui să plătesc pe minim, adică vreo 240 lei trimestrial, neavând alt venit impozabil. Iar dacă nu se deduc, ar trebui să plătesc 270 lei, și săptămână viitoare este 25 martie.

Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 21:42, 18 Martie 2017
Dumneavoastra veti completa d200 asa cum sunt instructiunile pentru varianta declaratiei valabila in acest an si doar cei de la finante o sa ia in calcul platile anticipate facute pentru cass care raman deductibile. O sa primiti acasa apoi, pana la finalul anului, decizie de impunere.
Declaratiile se plelucreaza mai greu de cei de la fisc.

Procedura este corecta, asa e legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor completare declaratie d200 pentru pfa sistem real bluesky_c3 bluesky_c3 Urmeaza sa completez D200 pentru anul 2015 si as avea nevoie de putin ajutor. [b]1. Venitul brut[/b] = cat am incasat in tot anul anterior. [b]2. ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa modimpex modimpex bună ziua! vă rog să-mi spuneți dacă contribuțiile sociale și impozitul pe salar achitate pentru salariații unui pfa sunt cheltuieli deductibile? de ... (vezi toată discuția)
Plata cas si cass pt. venituri din activitati independente stefanelul stefanelul Buna ziua, Sunt o persoana fizica neautorizata care obtin venituri din activitati independente pe baza unui contract de prestari servicii de publicitate pe ... (vezi toată discuția)