avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... refuz desemnare avocat de catre decan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

refuz desemnare avocat de catre decan

Buna ziua, as avea o întrebare multumesc pentru raspunsurile Dvs.

O prietena de a mea a obtinut "asistenta juridica gratuita si totala" de la judecatorie dupa care a facut o cerere decanului baroul ca sa i se desemneze un avocat. Ori, cînd prietena mea a vorbit cu decanul baroului, acesta a spus ca judecatoria nu poate sa l oblige sa dea un avocat pentru ca acest avocat nu este platit si nimeni nu o sa lucreze fara sa fie platit. Eu sint de acord ca o persoana sa fie platita daca a depus o munca.
Intrebarea mea este urmatoare : avocatii care sint inscrisi in Registrul de asistenta judiciara, sint platiti sau nu daca nu dece mai exista aceasta asistenta judiciara?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 22:12, 6 Octombrie 2009
Eu nu inteleg care este problema.
Avocatul va fi platit de barou din fondurile Ministerului Justitiei.

In trecut era gratis pt avocat care nu primea niciun ban, astazi se plateste avocatul.
Nici eu nu inteleg care e problema. Daca instanta a dispus desemnarea unui aparator din oficiu, tot instanta - pana la urmatorul termen - va face o adresa catre barou prin care va cere in mod direct desemnarea acestuia.
Daca baroul nu face acest lucru, este in culpa. Si aici nu inteleg de ce prietena dvs. a facut acea cerere catre barou.
In alta ordine de idei, avocatul desemnat va fi platit din fondurile ministerului. Cand si cum anume nu mai este problema partii reprezentate. Dupa cum vedeti refuzul avocatului desemnat reprezinta abatere disciplinara.
Parerea mea este ca prietena dvs. sa insiste NUMAI in fata instantei de judecata care va sti ce trebuie facut.
Simate domn, problema domnului decan este urmatoarea :

"Din septembrie nu vom mai intra în procesele în care apărarea din oficiu este obligatorie!", ne-a declarat Ticu Burcă, decanul Baroului de Avocaţi
articol de: (Cristi Irimia)
Nemulţumirea vine de la faptul că unii magistraţi îi acceptă în procese pe juriştii dintr-o structură paralelă considerată în afara legii pe avocatii din structura dlui Bota. Eu nu am cerut un avocat anume, eu nu stiam ca exista o structura paralela.
In plus, avocatii nu lucreaza gratis, Tribunalul Vrancea le-a platit onorariile, cînd s-a înscris în Registrul de asistenta judiciara avocatul a avut la cunostiinta faptul ca nu o sa fie platit la timp. Va dau mai josanuntul facut de Tribunalul din Vrancea :

"Tribunalul Vrancea si-a platit integral datoriile catre avocati. Printr-un ordin de plata din 10.08.2009 a virat catre baroul Vrancea, in contul onorariilor din oficiu, suma de 94.190 lei, reprezentand totalitatea restantelor din perioada aprilie-iunie. Banii au fost alocati ca urmare a deschiderii de credite facuta de Ministerul Justitiei special cu aceasta destinatie.
Anterior, pana la 31.07.2009, instanta mai facuse plati cu aceeasi destinatie care cumulate reprezinta 101.292 lei."

Eu am respectat toate dispozitiile legilor în vigoare, reprezentantul meu legal în Romania a facut si el tot ce este în dispozitia sa dar problema este domnul Decan din baroul din Vrancea. Eu ma consider ca un ostatec in mâna dlui Decan. Acum nu îmi ramîne deit sa raport situatia Ministerului francez, MJ român si UNABR, înainte de a ma adresa Mediatorului pe lînga UE poate o sa gasesc pe cineva care v-a debloca situatia.
Este o problema de protest.
Nu cunosc situatia de acolo.
Exista o problema legata de instante.
Eu cred ca daca mergeti in audienta la decan s-ar putea rezolva conflictul.
Stimati domni si doamne, nici eu nu stiu unde est problema, cînd s-a primt incheierea dela Judcatorie am da telefn la Barou, secretara mi a spus ca trebuie facuta o cerere si trimisa cu încheierea, dl decan avea 3 zile ca sa desemneze un avocat, cînd am vazut ca nu da avocatul i-am telefonat si mi a spus ca avocatii nu sint platiti iar astazi mi a spus ca trebuie sa se justifice reveniturile (cererea de acordare si inscrisurile doveditoare au fost prezentate Judecatoriei).Dupa citeva cautari pe internet am dat de articolul din Sansa Vrânceana (vedeti articolul dat mai sus) unde Domnia sa indica ca din septebrie 2008 nu o sa mai accepte dosare cu asistenta obligatoie pentr ca magistratii au aceptate avocati din structura Bota. Am trimi pe o cumnata de a mea sa ia lista avocatilor dar nu au vrut sa i o dea decit cu o cerere, listaavocatilor nu este nici pe internet nici pe suport de hirtie, Registru fiind public.Deci este un irespct total a dispozitiilor legilor in vigoare. Mentionez ca nu a fost desemnat nici un avocat iar eu nu cunosc nici un avocat in Focsani caresa accepte asistenta judiciara gratuita si total. Deci nu avocatul refuza ci dl Decan.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum aflu avocatul din oficiu aidu aidu Admite cererea. Acordă asistenţă juridică gratuită petentului, pe tot parcursul procesului şi dispune desemnarea unui apărător din oficiu conform Legii ... (vezi toată discuția)
Asistenta juridica gratuita? arakys arakys Buna ziua! Conform L448/2006 persoanele cu handicap beneficiaza de asistenta juridica. Nelamurirea mea consta in: persoana cu handicap prin cererea de ajutor ... (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu - proces civil ajutor public judiciar asanacheromel asanacheromel Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti intr-o speta: intr-un proces civil -contestatie in anulare recurs- una din parti a facut o cerere de acordare ajutor ... (vezi toată discuția)