avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum apa nedeclarat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum apa nedeclarat

Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat metrologic, iar jumatate din locatari fie nu declara consumul deloc, fie declara un consum mult mai mic. Administratorul pune toata diferenta nedeclarata la pierderi, si ne mareste pretul pe metru cub, pana la acoperirea "pierderilor". Vorbim aici de zeci de metri cubi de apa "pierderi" in fiecare luna. Evident, eu sunt unul din cei care declara corect, la virgula, insa m-am saturat sa platesc apa pentru altii. Ce pot face? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Xerxes77 , utilizator 18:10, 21 Martie 2017
pretul mc de apa nu poate sa fie decat cel de pe factura, adica valoarea facturii se imparte la nr de mc trecuti pe factura.
Se repartizeaza decat diferenta intre mc de pe factura si totalul apometrelor din ap.
Aceasta diferenta se poate repartiza in functie de cota parte indiviza (daca diferenta este mare) ,in functie de nr de persoane daca exista suspiciuni ca unii nu declara indexul corect sau in functie decat s-a consumat in fiecare apartament conttorizat.Acest lucru numai dupa ce se discuta in CE sau AG.
brosservictor a scris:

pretul mc de apa nu poate sa fie decat cel de pe factura, adica valoarea facturii se imparte la nr de mc trecuti pe factura.


Corect. Exista vreo lege care stipuleaza asta?

Factura contine urmatoarele informatii: consumul inregistrat la contorul de bransament in [mc], pretul pe u.m. in [lei/mc] si valoarea totala in lei.
Administratorul trebuie sa plateasca factura in lei si sa repartizeze costul total pe proprietari.
Proprietarii declara un consum x mc pe care trebuie sa il plateasca asa cum este in factura, la pretul pe um, lei/mc.
Diferenta dintre consumul inregistrat in factura si consumul declarat al proprietarilor trebuie repartizat tuturor proprietarilor.
Din acest motiv trebuie sa existe un regulament cum se repartizeaza aceasta diferenta care este influentata de mai multi factori (pierderi efective de apa, declarare incorecta, diferenta de clasa de precizie intre contorul de bransament cls C si cele din apart. cls B, diferente intre zilele in care s-au citit contoarele, etc. cautati pe forum "diferente apa" si va veti da doctoratul in calculul diferentelor si metodelor de repartizare).
Sa revenim, repartizarea diferentei se face clasic pe nr de persoane, lei/pers.
Poate sa se faca si pe cota parte indiviza cand apare o defectiune la partile comune, si atunci apare lei/cpi.
Intrebati presedintele despre regulamentul de repartizare a apei.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Aruncati va rog o privire aici:

[ link extern ]
[ link extern ]

Este ceea ce s-a afisat pentru ianuarie. A se observa preturi diferite pe metru cub, pentru fiecare bloc din asociatie, in functie de cata apa nu s-a declarat, precum si consumuri fictive declarate la mine in bloc (cele rotunjite, si cele cu cate 1 sau 1.5 metri pe apartament).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Probleme cu asociatia dani..mih dani..mih Buna ziua, De cand m-am mutat in blocul in care locuiesc (3 ani)am mereu nentelegeri cu asociatia de proprietari.problema mea consta in; -Aproape la 2 -3 ... (vezi toată discuția)
Diferente pret apa rece teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta . - Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi ... (vezi toată discuția)