Tatal meu a murit anul trecut intru-un accident de munca in Belgia ,iar spitalizarea vine de plata acasa ,iar noi nu avem nici-un act prin care sa aratam ca a fost accident de munca pentru casa de asigurari ! cu ce ne puteti ajuta ,belgieni nevrand sa ne dea vreun act ! Multumesc!
Buna ziua , astazi s-au facut 3 ani de cand tatal meu a decedat in Belgia si accidentul de munca . Nu avem nici-un raspuns , nici-un vinovat ,am angajat un avocat care locuieste in Belgia ,nu ne-a dat nici-un raspuns concret . Ce mai poate fi de facut , exista sansa sa ne mai primim si noi drepturile , sa mai incercam sa speram ca mai putem supravietuii?
Va trebui sa luati legatura cu avocatul pentru lamuriri.
Puteti solicita sprijinul ambasadei Romaniei in Belgia.
Daca AM a fost cercetat de catre Inspectia muncii/ ITM si inregistrat de firma de plasare forta de munca, aceasta ar trebui sa va dea PV de cercetare AM si formularul FIAM de inregistrare AM.
Cu aceste documente trimise de angajator la CJP puteti beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP.
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
In speta sunt aplicabile lit.f) si lit.g)
Plata se face de catre CJP la care angajatorul a trimis cele 2 documente susmentionate, legate de evenimentul produs si de documente justificative pe care le prezentati, legate de cheltuieli efectuate.
Pentru despagubiri in caz de deces sunt aplicabile prevederile:
-SECŢIUNEA a 6-a Despăgubiri în caz de deces
ART. 45 (1) În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
ART. 46 Cererea pentru obţinerea despăgubirii în caz de deces se depune la sediul asigurătorului, însoţită de actele din care rezultă dreptul solicitantului, potrivit prezentei legi.
ART. 47 (1) Admiterea sau respingerea cererii se face prin decizie emisă de asigurător în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii.
(2) Decizia se comunică în scris solicitantului în termen de 5 zile de la data emiterii ei.
ART. 48 Plata despăgubirii în caz de deces se face în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei prevăzute la art. 47.
Pentru rambursare de cheltuieli sunt aplicabile prevederile
-SECŢIUNEA a 7-a Rambursări de cheltuieli
ART. 49 (1) Asigurătorul acordă rambursări de cheltuieli în următoarele situaţii:
a) transportul de urgenţă, în cazuri temeinic justificate, când salvarea victimei impune
utilizarea altor mijloace decât cele uzuale;
b) confecţionarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, în situaţia în care
acestea au fost deteriorate în urma unui accident de muncă soldat cu vătămări corporale;
c) în cazul aplicării dispozitivelor medicale implantabile prin intervenţie chirurgicală în
vederea recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice cauzate de accidente de
muncă şi boli profesionale.
(2) Costurile suportate de asigurător sunt destinate să asigure recuperarea funcţionalităţii
organismului celui asigurat, iar cuantumul acestora se va stabili anual prin decizie a
preşedintelui CNPAS.