avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de proprietate in familie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de proprietate in familie

Buna ziua!
Am cateva nelamuriri si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.Sunt casatorita de 1 an,iar inainte de asta am trait in concubinaj cu actualul meu sot timp de 8 ani.
In momentul de fata locuim intr-o casa pe care el a primit-o mostenire de la mama lui si a renovat-o total.In momentul in care sotul meu a primit mostenirea mama lui care traieste si-a rezervat dreptul viager.
As dori sa stiu ce drepturi asupra acestei case as avea la o eventuala despartire,tinand cont ca avem un copil si locuim in aceasta casa doar de un an?
In speranta ca imi veti raspunde la intrebare,va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:41, 18 Septembrie 2009
Bunurile dobandite prin mostenire sunt nuami ale sotului mostenitor si nu sunt bunuri comune.

Astfel, aceste bunuri nu intra la masa partajabila in caz de divort. Cel mult aveti un drept de creanta pentru imbunatatirile aduse in timpul casatoriei la acest imobil.
Un drept de creanta asupra imbunatatirilor efectuate in imobil in timpul casatoriei, nimic mai mult.
av. Iorga
~ Conținut șters la cerere ~
Sotul dv. nu putea primi o mostenire de la mama sa aflata INCA IN VIATA! Mostenirea nu se poade deschide decat dupa moarte, nu si in timpul vietii...
Exprimarea dv. nu este cea corecta. Poate ca a primit o donatie de la mama sa, atunci trebuie sa vedeti daca in contractul de donatie apare ca singur donatar desi era casatorit. Aceasta mentiune trebuie facuta in mod expres in contract, in caz contrar donatia este facuta ambilor soti, astfel ca si dv. ati deveni proprietar ca efect al acelui contract.
Daca sotul este unic proprietar asupra bunului mamei printr-o donatie, iar mama sa si-a pastrat dreptul de uzufruct viager, investitiile facute acelui imobil in timpul casatoriei se prezuma a crea un drept de creanta in favoarea sotului neproprietar. Dreptul de creanta poate fi invocat dupa desfacerea casatoriei, in termen de 3 ani de la aceasta. Aceasta regula este valabila doar daca prin acele renovari nu s-a realizat o constructie noua sau nu s-au realizat reparatii capitale.;)
In cazul in care s-a realizat o constructie noua/reparatii capitale,in ce mod se schimba situatia?Precizez ca donatia a fost facuta inainte de casatorie.
In legatura cu drepturile copilului nostru ce-mi puteti spune?
Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Divort ioanaDD ioanaDD buna ziua,sunt mama unui baietel de patru ani si vreau sa divortez.Am fost casatoriti sase ani dar locuinta unde stam este act de donatie cu drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune urgenta! jurist28 jurist28 buna. sotul vrea sa divorteze de sotie dupa 40 de ani de casatorie. domiciliul conjugal este mostenirea sotiei, succesiune care s-a facut in timpul casatoriei ... (vezi toată discuția)
Am dreptul ca fostă soție la locuința în care am stat ... Nela Draia Nela Draia Am dreptul că și fostă soție la locuința în care am stat împreună cu soțul dacă a fost dobândită cu act de moștenire? Mulțumesc. (vezi toată discuția)