avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj bunuri comune URGENTA!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj bunuri comune URGENTA!

buna. sotul vrea sa divorteze de sotie dupa 40 de ani de casatorie. domiciliul conjugal este mostenirea sotiei, succesiune care s-a facut in timpul casatoriei dupa mama sotiei. sotul a contribuit la reconditionarea si largirea imobilului.
intrebarea ar fi urmatoarea: daca imobilul - domiciliul conjugal - este mostnirea sotiei, dar a fost dobandit in timpul casatoriei, care este procentajul sotului pentru contributiile in acest imobil? cum se calculeaza si cum se poate evita instanta?
Cel mai recent răspuns: jurist28 , utilizator 09:27, 9 Iulie 2011
Daca imobilul respectiv a fost dobandit de catre sotie prin mostenire,acesta este bun propriu al ei,iar nu bun comun,conform art. 31 din C.Fam.:

b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;

In ce priveste imbunatatirile aduse imobilului,sotul va avea un drept de creanta pentru acestea.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
luiza2008, utilizator
suma pe care o solicita sotul pt investitia pe care a facut-o in aceasta casa, va trebui s-o dovedeasca
sotul are drept de creanta doar pt jumatate din valoarea imbunatatirilor aduse imobilului, cealalta jumatate se prezuma a fi contributia sotiei.
multumesc. dar in ipoteza unei vanzari de catre sotie a bunurilor catre fiica, anterior partajului, ar scuti-o de dreptul de creanta al sotului sau nu? copilul este a celro 2, din casatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu partaj-apartamentul socrilor carolina22 carolina22 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Impreuna cu sotul meu si cei 2 copii am locuit timp de 20 de ani impreuna cu socrii mei, in apartamentul lor. ... (vezi toată discuția)
Partaj anonim anonim In urma divortului in care exista un minor si imobilul apartine sotului prin act de vinzare cumparare, dinaintea casatoriei, cum se face partajul? (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune la divort ursu misu ursu misu as ruga pe cineva sa ma lamureasca asupra unei spete sora mea a fost casatorita timp de 10 ani cumnatul meu detinea o garsoniera dinainte de ... (vezi toată discuția)