avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Faptuitorul.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Faptuitorul.

- Care sunt drepturile faptuitorului?
- Cu ce poate fi asemanat faptuitorul? Cu suspectul, inculpatul sau cu ce poate fi asemanat faptuitorul?
D-le av. Patrascu, este adevarat ce spuneti d-stra, ati indicat textele de lege, dar spre uimirea mea, nu pot sa inteleg cum poate o instanta sa judece faptele faptuitorului fara ca faptuitorul sa nu stie despre ce este judecat.
In opinia mea, si faptuitorul are dreptul sa se apere (poate are ceva de spus in apararea sa, poate ca va solicita instantei sa stie cum a ajuns el sa fie considerat ca un faptuitor, cand probabil acesta nici nu stie motivele pentru care a ajuns sa fie judecat ca fiind faptuitorul unei fapte.
Pentru a exista un proces echitabil, nu credeti ca si faptuitorul ar avea dreptul de a studia dosarul pentru a isi pregati apararea dovedind ca nu este faptuitorul unei fapte inventate?
Ciudat. Faptuitorul sa fie judecat, fara sa aiba dreptul de a studia dosarul pentru a vedea cum organele judiciare l-au incadrat ca fiind faptuitorul unor fapte.
Nu intelegeti gresit, instantele nu judeca faptuitorii doar pe inculpati ii judeca.
Notiunea de faptuitor nu este definita in coduri, dar faptuitorul este o persoană care a savarsit o faptă prevazută de legea penală dar fata de care nu s-a inceput urmarirea penala.
Conf. c.p.p. audierea faptuitorului este posibila doar in calitate de martor.
Este evident ca prin renunțarea la calitatea de făptuitor, se da cale libera incalcarii unor drepturi fundamentale, prin imposibilitatea făptuitorului-martor de a se prevala de beneficiile procesuale specifice suspectului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliul la care se pune plangerea penala haiawata haiawata Plangerea penala se depune la Parchetul de la domiciliul partii vatamate sau la Parchetul de la domiciliul faptuitorului? Daca eu sunt din Cluj si am fost ... (vezi toată discuția)
Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)
Daca am fost citat in calitate de faptuitor, a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva mea? eusaisapte eusaisapte Am fost citat in calitate de faptuitor intr-un dosar, fara a se preciza toate cele prevazute de art. 285 b)e)f)g) (2) din CPP, motiv pentru care nu stiu ce ... (vezi toată discuția)