avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Fax - proba in instanta?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Fax - proba in instanta?

Am avut o discutie cu cineva in care eu am spus ca in instanta mail-ul poate fi acceptat ca proba pe cand faxul nu. Plec de la ideea ca la mail se poate verifica atachul pe cand la fax simpla confirmare de primire in care apare numarul de fax pe care a fost trimis nu se poate verifica deoarece se poate transmite o pagina alba. Dumneavoastra ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 12:45, 17 Septembrie 2009
Ideea este foarte simpla : depinde in ce sens doriti sa propuneti ca proba un fax !
Adica: daca ati primit prin fax un inscris si il aveti imprimat pe un suport de hartie este clar o proba materiala care poate fi propusa!
Dar daca dvs sustineti ca ati trimis prin fax un anumit document prin care il instiintati pe celalalt de o actiune /inactiune , etc , atunci proba nu va poate fi admisa deoarece nu puteti dovedi niciodata daca destinatarul a primit doar o pagina alba sau chiar documentul pe care dvs sustineti ca l-ati trimis!
Ati inteles?
:D
SUCCES!
=D>
Cand este vorba de un fapt, care se poate dovedi "prin orice mijloc de proba", atat emai-ul cat si fax-ul sunt astfel de mijloace, insa:
1. cealalta parte poate sa combate probele aduse;
2. instanta poate aprecia, ca probele respective nu sunt concludente.

In cazul faxului nu prea cunosc detaliile technice, dar, dupa pararea mea ar fi extrem de greu de dovedit fara nici un dubiu, ca faxul cutare a fost trimis de X catre Y la data si ora Z avand un anumit continut. Daca cel care a trimis faxul poate dovedi ca l-a trimis (confirmare de primire), se poate cere celui care a primit faxul (confirmarea de primire inseamna, ca a primit) sa prezinta ceea ce a primit (pagina alba, de exemplu), dar aprecierea probei apartine intotdeauna instantei de judecata.

In cazul email-ului se poate vorbi de o siguranta acceptabila cu privire la expeidtorul si continutul email-ului respectiv, daca expeditorul semneaza email-ul cu o semnatura electronica (si mai sigur ar fi, daca ambele parti, atat expeditorul cat si destinatarul au semnaturi electronice, iar email-ul nu este numai semnat, ci si criptat prin semnaturile respective). Si la email exista confirmare de primire, dar se pune aceiasi problema ca si in cazul fax-ului (si anume continutul email-ului trimis si primit).

Teoretic exista posibilitatea ca prin expertize sa se dovedeasca faptul, ca un fax sau un email cu un anumit continut a fost trimis si/sau primit, dar aceste dovezi pot fi combatute de cealalta parte, iar procedeele technice poate dura, iar o asemenea expertiza poate sa cauzeze niste costuri ridicate, deci trebuie apreciat, daca merita sau nu.
Multumesc pentru raspuns. Consider ca totusi si aici ii raspund d-lui Grigore ca documetul trimis pe mail nu poate fi contestat deoarece apare ca atach la acel email, apare destinatarul, ora si ziua. Lipsa semnaturii electronice nu cred ca poate impiedica admiterea ca proba deoarece cel care-l trimite nu poate nega ca el nu este expeditorul., mai ales daca intr-un contract este trecuta aceasta adresa de email.
Din pacate header-ul unui email poate fi falsificat foarte usor, adica acolo poate sa apare orice -- acesta este cauza pentru care am adus in discutie semnatura electronica.
Aveti dreptate d-le Miklos daca este asa. Totusi cum se poate falsifica?

Alte discuții în legătură

Corespondenta Iael Iael Buna ziua , As vrea sa va intreb daca corespondenta purtata pe Email intre o societate comerciala si clientul sau , persoana fizica poate fi luata in ... (vezi toată discuția)
Valoarea mailului in instanta ContSters82010 ContSters82010 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, din experienta dvs., daca e-mailul are valoarea unui inscris sub semnatura privata? Speta este urmatoarea: Un furnizor, cu ... (vezi toată discuția)
E-mail-ul este document oficial? ciprianr ciprianr Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo lege prin care e-mail-ul este considerat document oficial. Multumesc (vezi toată discuția)