Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
:) Daca ti-as dona eu ceva sub conditia rezolutorie sa fac un copil (indiferent cu cine, si oricum e devreme si pt mine sa stiu...), te-ai simti la adapost de revocare? dar poate e si conceput la momentul donatiei, dar dat fiind ca interesul copilului e sa fie considerat inexistent, revocarea e la fel de inevitabila. Si se naste copilul, spune-mi, cum te aperi tu de actiunea in restituire? invocand conditia mixta??? Oricum, nu stiu voua, dar mie mi s-a parut f ciudata cauza asta de revocare inca de cand am auzit-o prima data...
1.in cazul gestiunii intereselor altuia:
a)gerantul este obligat sa dea socoteala geratului cu privire la operatiunile efectuate;
b)geratul este obligat sa ratifice gestiunea,daca aceasta i-a fost utila;
c)gerantul are un drept de retentie in limita cheltuielilor efectuate pt gerat.
2. actiunea intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza:
a)este prescriptibila in termen de 3 ani de la data la care a fost facuta plata;
b)presupune, printre alte conditii, micsorarea unui patrimoniu pe seama maririi altui patr;
c)presupune, printre alte conditii, ca plata a fost facuta din eroare.
3. raspunderea este solidara:
a)in cazul rasp contractuale in privinta obligatiei de plata a daunelor;
b)in cazul coautoratului la raspunderea civila delictuala
c) intotdeauna in materie delictuala;
4. daca in contract a fost prev o clauza penala:
a) in caz de neexecutare a obligatiei decatre debitor, creditorul poate cere fie indeplinirea oblig, fie clauza penala;
b) debitorul poate refuza executarea oblig, oferind clauza penala;
c)nici debitoul, nici creditorul nu au dreptul de a opta intre indeplinirea obligatiei si clauza penala.