Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
adrin a scris:
:) Daca ti-as dona eu ceva sub conditia rezolutorie sa fac un copil (indiferent cu cine, si oricum e devreme si pt mine sa stiu...), te-ai simti la adapost de revocare? dar poate e si conceput la momentul donatiei, dar dat fiind ca interesul copilului e sa fie considerat inexistent, revocarea e la fel de inevitabila. Si se naste copilul, spune-mi, cum te aperi tu de actiunea in restituire? invocand conditia mixta??? Oricum, nu stiu voua, dar mie mi s-a parut f ciudata cauza asta de revocare inca de cand am auzit-o prima data...
Nu te poti apara de acea restituire. Dar privesti problema din perspectiva gresita: daca ai fi pus o astfel de conditie, si ar fi fost, prin absurd, calificata de doctrina ca o conditie pur potestativa, tot nu se putea apara donatarul invocand caracterul pur potestativ al conditiei. Pentru ca, in final, rezultatul este acelasi: fie se revoca donatia, fie e nula absolut, tot trebuie sa predea bunul donatorului.
De fapt e chiar mai problematic de atat: conceptia nu e sigura, daca totusi copilul este conceput, nu inseamna ca ajunge la nastere (pana aici situatii frecvente), si chiar daca ajunge la nastere, nu inseamna ca supravietuieste (din fericire aici situatiile nu sunt asa frecvente). De fapt niciuna din cele 3 etape nu este la bunul plac al donatorului. Eu zic ca donatarul poate sta, in general, destul de linistit.