avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata maxima a muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata maxima a muncii

Buna ziua,
Daca prietenul meu are CIM la o firma de 2 ore pe zi...si acum si-a mai gasit inca o firma care l-ar angaja cu norma intreaba de 8 ore pe zi...este legal? ar fi 50 ore per saptamana....timp fizic ar avea sa lucreze pentru ambele.
Va multumesc anticipat!
Feli
Art. 35 C.mun.
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Dispozitiile art. 35 din Codul muncii consacra posibilitatea salariatului de a cumula mai multe functii in baza unor contracte individual de munca, fie la angajatori diferiti, fie la acelasi angajator.

Textul nu ne prevede insa cum sa se coreleze aceasta situatie cu dispozitiile legale care instituie durata maxima a timpului de munca.

Din interpretarea coroborata a dispozitiilor art. 112 alin. (1) C. muncii, cu dispozitiile art. 35, art. 113, art. 118 din acelasi cod, deducem ca durata normala a timpului de munca, de 40 de ore pe saptamana, se refera la un singur contract de munca. (Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul muncii, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 525)

Durata normala a timpului de munca, de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, se raporteaza la un singur contract de munca, intrucat, in caz contrar, s-ar goli de continut dispozitiile art. 35 din Codul muncii ce permit salariatului sa cumuleze mai multe contracte individuale de munca. (Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Regimul juridic al raporturilor de munca in reglementarea noului cod al muncii, in Pandectele romane nr. 1/2004, p. 269, Alexandru Athanasiu, Luminita Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucuresti, 2005, p. 165).
Va multumesc mult pentru raspunsul prompt si edificator!!!
O zi exceptionala va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul de functii la acelasi angajator-durata maxima timp lucru GABRIELA_22 GABRIELA_22 In cazul unui cumul de functii la acelasi angajator exista restrictii privind durata timpul de munca zilnica/saptamanala? (vezi toată discuția)
Doua contracte de munca la aceeasi institutie publica (scoala) puimicc puimicc Este posibil ca o persoana sa detina doua contracte de munca la o scoala? (ziua zidar, noaptea portar) Care ar fi temeiul legal? (vezi toată discuția)
Cim cu timp partial - nr maxim de ore pe luna draghicihome draghicihome Buna ziua. Am CIM cu norma intreaga si functia de baza la un angajator si 2 CIM la alti 2 anjajatori cu timp partial de 4 ore pe zi la fiecare. Cumulat pe zi ... (vezi toată discuția)