avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Regulament intern

Buna ziua,
Conform Codului Muncii, Regulamentul intern se intocmeste cu consultarea sindicatelor. In cazul in care angajatorul nu este de acord cu propunerile sindicatului poate intocmi si aplica fara a completa cu aceste propuneri ale sindicatului Regulamentul? Propunerile sindicatului sunt consultative, nu obligatorii. Practic nu se negociaza un regulament, doar se consulta sndicatul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:01, 10 Aprilie 2017
La intocmirea ROI trebuie avute in vedere si prevederile din Codul muncii atunci cand nu sunt avute in vedere propunerile sindicatului.
-art.245 (1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozițiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalității dispozițiilor cuprinse în regulamentul intern este de competența instanțelor judecătorești, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluționare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Potrivit art.241 C.mun., consultarea salariatilor, cu ocazia elaborarii regulamentului intern de catre angajator, este facultativa, lipsa consultarii neatragand nevalabilitatea regulamentului.

Prin urmare, angajatorul poate sa nu tina cont de parerile sindicatului/reprezentantilor salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulamentul de ordine interna a primariei Justitiarul711 Justitiarul711 Regulamentul Intern al unei primarii trebuie discutat si cu sindicatul ori acesta din urma este doar instiintat dupa aprobarea ROF in sedinta de Consiliu Local? (vezi toată discuția)
Elaborare roi dia_8 dia_8 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca intr-o firma cu 15 angajati, angajatorul are dreptul sa elaboreze unilateral Regulamentul de ordine interioara sau ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv vs.regulament intern Hobitzi Hobitzi Institutia publica la care lucrez nu a negociat cu angajatii un CCMI dar acum strans cu usa de ITM vrea sa ne bage pe gat un regulament intern in graba(cu ... (vezi toată discuția)