avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit teren aflat in coproprietate
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit teren aflat in coproprietate

Buna ziua,
Detin un teren in suprafata de 1500 mp, din care 500 mp teren curti-constructii si 1000 mp teren intravilan arabil. Cand am fost sa platesc impozitul, mi se comunica o decizie de impunere pentru 1000 mp, in conditiile in care nu am cerut dezmembrarea terenului, iar suma de plata era dubla deoarece, pe langa cei 500 mp curti-constructii ei au mai calculat alti 400 mp curti constructii, desi in lege este specificat ca se calculeaza o singura data, iar respectivul articol se aplica si in cazul coproprietarilor(terenul este achizitionat in timpul casatoriei). Tot in lege este specificat faptul ca acest art se aplica si in cazul coproprietarilor, De asemenea, intrucat aceste modificari au intervenit anul trecut, dupa ce am platit impozitul, mi se cere plata unei ramasite desi, tot in lege, este specificat faptul ca, in cazul schimbarii destinatiei unui teren, noul impozit se aplica de la 01.01 al anului urmator.
Imi puteti da si mie niste clarificari in aceasta problema, intrucat noi nu am solicitat schimbarea destinatiei celor 1000 de metri patrati si nu inteleg de ce ar mai trebui calculati inca 400 mp. Impozitul pe teren ar trebui platit de fiecare coproprietar in functie de procentajul detinut, nu terenul trebuie impartit si schimbata destinatia acestuia fara acordul proprietarului.
Va multumesc,
Cu stima,
Laura Anastasiu
Cel mai recent răspuns: Anastasiu Laura , utilizator 09:40, 18 Aprilie 2017
Potrivit codului fiscal, art.463, alin 6
[ link extern ]

(6) În cazul terenului care este deținut în comun de două sau mai multe persoane, fiecare proprietar datorează impozit pentru partea din teren aflată în proprietatea sa. în cazul în care nu se pot stabili părțile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru terenul respectiv.

Prin urmare pentru fiecare parte deținută de dvs și soțul dvs, din cei 500 mp, înregistrați la altă categorie de folosință decăt cea de teren cu construcții, 400 mp vor fi impozitați ca și categoria curți cu construcții.
Buna-ziua! Va multumesc frumos pt raspuns, dar cred ca nu m-am exprimat eu bine. Noi avem 1500 mp teren dintre care 500 curti constructii. Acum, din cei 1000 care sunt intravilan arabil, cei de la primarie au calculat inca 400 mp curti constructii si mi-au transmis decizia de impunere pe 1000 de metri patrati, separandu-i astfel de cei 500 care deja au destinatia de curti-constructii. Asta nu inteleg. De ce se calculeaza de doua ori cei 400 mp in cazul coproprietarilor. Cand si lor ar trebui sa li se aplice art. 465 care mentioneaza clar ca se calculeaza o singura data suprafata de 400 mp. Nu impozitul pe teren ar trebui impartit la nr. de coproprietari? De ce se parceleaza terenul si se fac doua proprietati cand, este de fapt doar una. Si fizic, pe terenul meu nu mai pot exista inca 400 mp curti-constructii intrucat terenul este pe lungime si avem livada de-a lungul aleilor.
Si o a doua intrebare ar fi, este legal sa mi se solicite ramasite pentru aceste modificari survenite anul trecut din moment ce in lege scrie ca, in cazul modificarilor intervenite in destinatia terenului, plata impozitului se modifica incepand cu 01 ianuarie anul urmator?
Va multumesc!
Cu stima,
Laura Anastasiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit teren aflat in coproprietate manona_1511 manona_1511 Buna ziua, -mama si fiica detin in coproprietate in cote-parti un teren arabil incadrat in intravilanul localitatii (suprafata totala 2200 mp). Acest teren a ... (vezi toată discuția)
Taxa teren HanibalK HanibalK Dacă deţin împreună cu soţia 2000 mp teren intravilan (teren arabil), cum se calculează impozitul pe teren? Impozitul pe cei 400 mp asimilaţi ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe teren abordat eronat in codul fiscal sau interpretat eronat asomesan asomesan Buna seara, Va rugam sa ne lamuriti cu privire la urmatoarea situatie: Noi detinem un teren in suprafata de 1000 mp care este impartita astfel la registrul ... (vezi toată discuția)