avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Echilibrare hidraulica + cote la comun, incalzire ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Echilibrare hidraulica + cote la comun, incalzire centralizata

Buna seara,

Deschid acest subiect pentru dezbateri pe tema echilibrarii hidraulice a instalatiilor termice si a contorizarii.

Ca sa poti distribui o factura venita pe un consum comun, trebuie sa ai niste valori care sa reprezinte proportional consumul facut de fiecare consumator.

Desi am gasit ce presupune, nu am gasit pe nicaieri care e obiectivul..aceastei ECHILIBARI HIDRAULICE... asa incat am hotarat sa-i dedic singur o explicatie. Echilibrare hidraulica inseamna in opinia mea...DEBITE EGALE la intrarea in oricare 2 radiatoare din sistem, radiatoare deschise la maxim. Practic daca s-ar inlocui radiatoarele cu 2 apometre, ar trebui sa avem aceeasi cantitate pe unitatea de timp, in acelasi tip oriunde in sistem.

Odata conditia asta obtinuta, poti spune ca 2 radiatoare identice...vor degaja aceeasi caldura si la etajul 1 si la etajul 8. Aveti curiozitatea sa faceti testul asta la voi in bloc? La mine in apartament debitele difera de la coloana la coloana. Sunt curios care ar fi debitele la etajele inferioare. parerea mea e ca din cauza colmatarii coloanelor..debitul calculat...circula in mare viteza la etajele inferioare care au caldura din belsug...si din ce in ce mai tangential la etajele superioare. Aici fac o paranteza, RADET furnizeaza cu 5-10C mai putin la temperatura agentuluit ermic si ascunde diagramele de reglaj pentru a nu putea fi verificata.

Teoretic, daca coloanele ar fi echilibrate in baza cu vane automate..din cauza pierderii de sarcina pe metru liniar..returul fiecarui calorifer (cu turul deschis la maxim) ar trebui strangulat...din ce in ce mai mult de la ultimul etaj pana la primul..ca sa obtii acelasi debite. Asta ar fi o echilibrare pe pe orizontala..pe langa cele verticale din baza coloanelor si de la bransament.

Costul unei perechi de vane automate necesare in cazul robinetilor automati variaza in functie d ediametrul coloanelor intre 1000-2000lei. daca ai 20 de coloane pe scara, si un bloc de 8 etaje..ajungi undeva la 6-800milioane lei echilibrarea...medie..adica pana la vane in baza coloanelor..si coloanele schimbate.

Problema 2 a contorizarii...varianta mioritica, mulgatoare...repartitoare, e data de cei ce stau in frig. Asa zis frig..pentru ca probabil cu caloriferele inchise temperatura nu scade sub 15C, nicidecum -10C cat ar fi daca ar sta la casa fara incalzire..cand afara sunt -20C

[ link extern ]

În celelalte ţări comunitare sunt utilizate cote procentuale între 25 şi 65% în blocurile cu repartitoare, stabilindu-se în mod convenţional o cotă procentuală fixă pentru tot sezonul de încălzire, de regulă în procent de 50% în blocurile nereabilitate termic şi de 30% în blocurile reabilitate termic


Ne-am gasit noi..sa inventam roata. Practic toate facturile la caldura din bloc (centrale, incalzire centralizata etc) ar trebui insumate..si platit pe cota parte 50%..restul e confort. Asa se includ si cei ce sunt plecati sau stau in frig..oferind pereti reci vecinilor ce platesc mai mult...dar beneficiaza de o caldura pe care altfel ar plati-o din plin daca ar sta la casa..fara vecini. Traiul in comun inseamna ca trebuie sa si contribui..nu numai sa stai ca parazitul pe spinarea altora. Aici problema ar fi de diferenta de costuri pentru producerea gigacaloriei. Dar se poate face o distributie pe gigacalorii..urmand ca la costuri sa fie calculat pe cea mai ieftina gigacalorie...si cei cu valorile mai mari sa o suporte din buzunar.

Varianta cu 50% la comun e buna si pentru repartitoare si pentru contoare individuale.

Pareri?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:19, 18 Aprilie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Echilibrarea hidraulică e de 2 feluri, si reglementată:

a) Echilibrarea instalaţiei de încălzire interioare a clădirii, la baza coloanelor:
- Standard SR-EN 834:2002, privind „repartitoarele”, pct. 2, rap. la Anexa A, pct. A1, lit. c.;
- Ordin M.L.P.T.L. 1618/2001 – indicativ ST 046-01 pt.1.3, al.5, lit.c
- Ordin M.L.P.T.L. 1625/2001 - indicativ SC 06-01, Cap. 4 Pt. A8-10,
- Ordin M.L.P.T.L. 930/2002 - indicativ I 13-2002 pt. 5.4.-5.6.
- Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 - indicativ I 13/1-2002, pt. 8.36, 8.37
- O.U.G. nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor Art. 4, al. 3, lit. a

b) Echilibrarea reţelei de distribuţie, la branşament, prevăzută de:
- Standardul SR-EN 834:2002, pct. 2, rap. la Anexa A, pct. A1, lit. b
- Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 – utilizarea repartitoarelor... ST 046-01 pct. 1.3, al. 5, lit. b
- Ordin M.T.C.T. 931/2002 – executare reţeler termice NP 058-02, pt. 8.157,
- Ordin M.L.P.T.L. 926/2002- exploatarea reţelelor termice NP 059-2002, pt. 2.15 şi 2.16
- Ordin M.T.C.T. 904/2003- indicativ MP 28-2003, p.1.1 al.4, p2.2.1, al.4

Standardul SR-EN 834: 2002 prevede erorile repartitoarelor:
Pct: 2 „CONDIŢIA pentru utilizarea CORECTĂ a repartitoarelor ..., este aceea că acestea se utilizează într-un sistem de încălzire care: - este utilizat în conformitate cu nivelul tehnic actual (a se vedea anexa A, A1).” -adică echilibbrareala bransament si a coloanelor.
Conditiile au scopul de a conduce la minimizarea ERORILOR repartizării.

Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001, Pct. A10 - Echilibrarea hidraulică şi termică a instalaţiilor de încălzire. Scopul soluţiei:
- repartizarea corectă a debitelor de agent termic în instalaţie;
- reducerea risipei de energie termică pentru încălzire.
Avantajele echilibrării termice printr-o bună echilibrare hidraulică a instalaţiilor:
- confort – dispariţia apartamentelor insuficient încălzite sau prea încălzite;
- echitate în repartiţia costurilor de încălzire prin temperaturi nediferenţiate prin diverse apartamente;
- economii de energie termică şi cheltuieli aferente.

In lipsa echilibrarii apare supradebit la consumatorii care se incalzesc, care da supracosturi si functionarea dereglata, ineficienta, a instalatiei. Prin echilibrare se asigura alimentarea rationala si eficienta cu caldura, in conditii de confort termic.
Dezechilibrul hidraulic, in functie de amploare, afecteaza chiar si buna functionarea a contoarelor de bransament, a schimbatoarelor de caldura din punctele termice și chiar alti consumatori din retea, care nu au montate robinete termostatice.
Închiderea robinetelor termostatice are efectul unei debranşări.
Exista si studii elaborate de specialisti, pe aceasta tema, cu mai multe detalii, in reviste: Instalatorul, Tehnica instalatiilor, etc.
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
darida, utilizator
Cota fixa de consum merge pana la 78-80%, conform studiilor efectuate in Romania si alte tari din Est.
[ link extern ] ).

Programele de calcul ale firmelor din Romania au fost analizate de specialisti de marca in domeniul performantei energetice si a instalatiilor de incalzire, specialisti care valideaza științific și softul programelor de calcul pentru certificatul energeti al clădirilor.
Rezultatul: sunt greșite, nedeterminate energetic, conțin erori de concepție.

Inclusiv in vestul Europei, cota fixa este subevaluata. Din păcate, normele de repartizare nu au la baza realitatea științifică, ci interesele comerciale ale firmelor de contorizare, interesate în ademenirea clienților cu reduceri fantastice la facturi.
Ex. Germania:
Cota fixă este între 30-50% repartizată după S.U. După ce criterii variază între 30-50%?
Procentul reducerii (cota variabilă) este între 15% (conf. Vittera Germania -Peruzzo) și 20% (Institutul de standardizare german).
Unde dispare diferența? 100% - 15-20% = 80-85%, nu între 30-50%!
mdDentist a scris:


Vedeti ca nu are treaba echilibrarea hidraulica cu presiunea de la intrare? :)

Mai degraba delta P tur-retur la intrare/iesire in calorifer trebuie sa fie constanta pe orice calorifer deschis la maxim din bloc. Asa ai debite egale si poti spune ca acelasi calorifer montat oriunde in bloc, degaja aceeasi caldura in aceleasi pozitii ale termostatului.




Tocmai ca nu vad. Presiunea de intrare e o referinta, presiune de la ultimul nivel este o alta referinta. Fata de aceasta ultima referinta se poate stabili o valoare de presiune (ceva mai mica) -o constanta la intrare pe orice linie orizontala de nivel. Egalizarea presiunilor se face prin montare de ventile autoregulatoare care au ca tema (setpoint, referinta, spuneti-i cum vreti) constanta stabilita initial. Aceste ventile trebuie sa suporte ceva mai mult decit debitul maxim calculat pe fiecare nivel.

Asa s-ar asigura la intrarea pe nivel hidraulic, independent de inaltime, aceeasi valoare de presiune.

Caderea de presiune pe un calorifer nu poate fi egala, ea depinde de tipul de calorifer, capacitatea lui energetica, e o caracteristica ce nu e identica de la un calorifer la altul.

P.S. Valoarea de calcul a presiunii hidrostatice am invatat-o in clasa a 9-a. Acum nu mai sunt sigur cind se preda.
Cel mai simplu e sa-ti montezi centrala proprie si sa faci ajustarile de rigoare. Nu poti sa fixezi chiar debitul optim, dar o pompa de centrala are de regula 3 turatii la care poatre functiona (in functie de incarcare) si se gaseste o turatie la care e mai bun randamentul de schimb termic.

Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Inaltimea la care se monteaza un repartitor de calorifer gev gev Iarna trecuta am platit foarte mult caldura in comparatie cu vecinii in conditiile in care am facut economie, inchizand caloriferele in camerele nefolosite ... (vezi toată discuția)