avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului

Sunt angajat în cadrul unei companii de aproape 6 luni, însă, când am semnat contractul de angajare nu am primit o copie și de la fișa postului. În cazul în care vreau să primesc o copie, există vreo lege care obligă angajatorul să elibereze fișa postului ?


Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:56, 18 Aprilie 2017
Art.17 (3) d) din codul muncii (legea 53/2003), corelat cu art.39. (1) h) si (2) c). Presupun ca aveti semnat un contract individual de munca si o copie a sa.
HG 500/2011
art.8
....
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal/profesional.
....
freeelis a scris:

HG 500/2011
art.8
....
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal/profesional.
....


E discutabil.

Alin 2 din HG500/2011 suna asa:
"(2) Dosarul personal al salariatului cuprinde cel puţin următoarele documente: actele necesare angajării, contractul individual de muncă, actele adiţionale şi celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, acte de studii/certificate de calificare, precum şi orice alte documente care certifică legalitatea şi corectitudinea completării în registru."

Nu spune explicit ca in dosarul personal al angajatului se afla fisa postului. Doar daca ea exista ca act aditional, ar trebui sa fie obligat angajatorul sa elibereze o copie.

S-ar putea aplica art. 17 alin 4 din Codul muncii:
(4) Elementele din informarea prevăzută la alin. (3) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.

In practica fisa postului e un document mult mai elaborat, intins pe citeva pagini, care specifica in amanunt, in raport cu mai multe cerinte tehnice si legale, ce trebuie sa indeplineasca ocupantul acelui post. In contractul individual de munca ar trebui sa se regaseasca macar in rezumat acea fisa a postului, ideal ar trebui sa constituie o anexa a contractului.

Aplicarea art.17 alin 4 nu spune cum ar trebui sa arate acea fisa a postului, ci ca elemente din informarea angajatului (precum cele legate de fisa postului) trebuie sa fie in cuprinsul CIM.

Daca persoana in cauza are deja o copie a contractului, ar trebui sa aiba si ceva legat de fisa postului, cel putin in teorie. Cit de detaliat nu spune legea.

Insa, in art. 39 din Codul muncii se regasesc drepturi si obligatii ale angajatului, printre care si "(1)h) dreptul la informare şi consultare;" si "(2)a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;". In virtutea acestora, persoana trebuie sa ceara si sa primeasca acea fisa detaliata a postului.
Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexa la contractul individual de muncă.
Astfel, fisa postului este un document care trebuie sa se afle afle in dosarul de personal al salariatului, fiind o anexa la c.i.m.

Aveti dreptate, dar asta e prevazut doar prin ordin de ministru MMSS :-) . Normal ar fi fost sa apara in Codul Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului, anexa cim si ore de noapte allecj allecj Buna ziua Am semnat un contract individual de munca, o anexa la contract si fisa postului inaintea inceperii activitatii, iar eu nu am primit copie decat dupa ... (vezi toată discuția)
Fisa postului este obligatorie sau nu? orangero orangero Buna ziua, In data de 25.03.2013 am inregistrat la ITM o sesizare in care am specificat ca de la data angajarii si pana in prezent nu mi s-a prezentat fisa ... (vezi toată discuția)
Anexa la cim looker2010 looker2010 o intrebare : Anexa unui contract individual de munca se semneaza sau nu ?? mi-a fost intocmit in c.i.m. unde la un moment dat apare .... fisa postului este ... (vezi toată discuția)