avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz

Buna dimineata. Va rog sa mă luminați în câteva aspecte...In cim scrie 8 ore lucru ,5 zile săptămână preaviz 20 zile..Ok până acum toate bune și frumoase..Acuma incep neantelegerile...Lucram 14 ore pe zi urmate de 24 ore libere..Zile libere nu cu...In afara de cele precedate celor 14 ore..Suntem 2 angajate așa că lucrăm o zi cu o zi...Lucrând in cadrul alimentației publice intr un magazin alimentar ,lucrăm și în zilele de sărbători și și sâmbătă și duminică ,aceste zile nefiind plătite dublu sau in plus dar nici nu sunt compensate cu zile libere. Timp de ani de zile nu am comentat acest regim de lucru de frica sa nu ne pierdem locul de munca. Acuma mi am dat demisia la zi cu toate că știam că nu mi de va aproba așa..Nici o problema am sa lucrez preavizul .Având in vedere că lucrăm 14 cu 24 și și sâmbătă sau duminică...fiecare cum ii pica tura..Cum calculăm cele 20 de zile? În data de 8 aprilie mi am depus cererea de lichidare dar știu că nu de ia în considerare acea zi...Și plus mai am și două săptămâni de concediu legal neefectuat. După calculele mele 28 aprilie ar trebui sa fie ultima zi ...Va mulțumesc pentru răspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:36, 19 Aprilie 2017
Ati lucrat astfel din cauza programului de munca pe care l-ati acceptat fara a va fi modificat c.i.m.

Ii anuntati ca veti lucra in perioada de preaviz asa cum este mentionat in c.i.m.

Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
......
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament de ordine interioara valivaru valivaru Poate angajatorul, sa oblige angajatii pe R.O.I. sa muncesca, sambata si dumineca adica {8 ore pe zi 5 zile pe saptamana liber 2 zile nu sambata si duminica} ... (vezi toată discuția)
Autorizatie iscir nelugigi nelugigi Buna seara. Lucrez in service utilaje alimentare profesionale ca tehnician service. Pana zilele acestea, lucram doar electric si mecanic. Astazi, mi s-a ... (vezi toată discuția)
Demisie crissty15 crissty15 Buna ziua, Am si eu cateva intrebari in legatura cu \\" Demisie\\": eu mi-am gasit de lucru in alta parte si le-am spus angajatorilor ca vreau sa plec de la ... (vezi toată discuția)