avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tichete de masa retinute ptr abateri disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tichete de masa retinute ptr abateri disciplinare

Buna ziua,

Compania la care lucrez a introdus o procedura de sanctionare ptr abateri disciplinare prin retinerea tichetelor de masa.

S-a intocmit o lista de greseli cu indicarea ptr fiecare greseala a numarului de bonuri retinute : de exemplu -esti prins vorbind la telefon, ti se retin 2 bonuri.

Aceasta lista nu este semnata de nici un sef, nu are stampila sau antetul companiei.Lista este semnata de catre toti angajatii de la punctul de lucru respectiv- de frica , bineinteles, ca sa nu fie concediati.

Procedura de investigare a incidentului este foarte simpla: cel prins cu greseala este chemat la sef unde scrie o nota explicativa, de obicei prin dictare, in care angajatul in mod obligatoriu recunoaste fapta si semneaza.

Daca greseala nu este stipulata in lista, atunci este asimilata cu o alta greseala si tot se retin bonuri.

Nu se intocmeste un proces verbal de catre o comisie ptr investigarea incidentului, nu exista comisie de ancheta .

Important este faptul ca angajatul penalizat in acest mod nu primeste nici un fel de dovada scrisa din partea companiei privind sanctiunea si cate bonuri se retin.Totul este verbal. Cand primesti bonurile ti se dau mai putine si atat.

Nu poti face contestatie impotriva sanctionarii !
Angajatul nu are voie sa se adreseze in scris organului ierarhic superior din companie absolut ptr nici un fel de problema, in caz contrar este sanctionat cu 5-10 bonuri.

Intrebari

1 Este legala retinerea bonurilor de masa ca modalitate de sanctionare?
2 Unde se poate adresa angajatul ptr a contesta sau reclama abuzurile de la locul de munca ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 22 Aprilie 2017
Daca nu veti sesiza ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, asa cum am mentionat intr-un mesaj anterior, veti fi expusi in continuare abuzurilor angajatorului sau intr-un final veti deschide actiune in instanta impotriva angajatorului.
ITM-ul poate consta incalcarea legsilatiei , dar nu-l poate obliga pe angajator sa faca ceva.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata.
Salariatul se poate adresa instantei de judecata pentru anularea masurilor dispuse de angajator cu nerespectarea prevederilor legale.

Totodata, in baza art. 19 lit. i) din Legea nr. 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, inspectorul de munca poate sa dispuna angajatorului masuri, in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate, iar neindeplinirea masurilor dispuse constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei in baza art. 23 alin. (1) lit. b) din acelasi act normativ.

Este posibiltatea sub presiunea amenzilor primite de la Inspectia Muncii angajatorul sa-si revizuiasca politica tichetelor de masa in sensul respectarii prevederilor legale si sa evite astfel sa piarda in instanta de judecata in cazul unui proces .

Impartasesc parerea exprimata anterior ca o prima sesizare catre ITM este absolut necesara !
Sunt companii mari cu multe puncte de lucru.

Trebuie verificat daca in toate punctele de lucru se retin bonuri de masa ptr abateri disciplinare.


Pot fi situatii cand acest tip de sanctiune ilegala se aplica izolat , in unul sau mai multe puncte de lucru, fara stirea sefilor mari de la conducerea companiei. Poate de aceea totul se face verbal, nu se intocmresc documente de sanctionare, angajatii nu au voie sa ia legatura cu sefii de rang superior de la nivelul companiei.

Verificati , ptr ca daca se intampla asa , lucrurile sunt mult mai grave, vorbim de abuz in serviciu, inselaciune in dauna angajatilor si alte aspecte cu caracter penal.
mihai1667 a scris:

.....
Verificati , ptr ca daca se intampla asa , lucrurile sunt mult mai grave, vorbim de abuz in serviciu, inselaciune in dauna angajatilor si alte aspecte cu caracter penal.


Abuzul in serviciu !?.. vedeti si ce a decis Curtea Constitutionala despre aceasta infractiune.

Ce alte aspecte de natura penala exista ???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara - incalcarea codului muncii VatafuF VatafuF Salut. Zilele trecute am incalcat Regulamentul Intern (fara intentie) al companiei unde lucrez, fapt ce a dus la intocmirea unui referat pentru cercetare ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara victor11 victor11 Buna ziua. Se poate sanctiona un angajat, in urma unei abateri disciplinare fara ca acesta sa fie audiat de comisia de disciplina ? Exemplu : angajatul ... (vezi toată discuția)
Ce amenzi / sanctiuni risca angajatorul care sanctioneaza angajatii ... kPtCUQJ6Y!wgVjF kPtCUQJ6Y!wgVjF Ce amenzi / sanctiuni risca angajatorul care sanctioneaza angajatii cu 50% din salariu pentru abateri disciplinare. (vezi toată discuția)