avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SIPP
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SIPP

Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie? Este si el lucrator desemnat?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:10, 16 Mai 2017
In Norme se stipuleaza ca angajatorul desemneaza lucratori ori organizeaza servicii.
Daca s-a organizat SIPP in unitate inseamna ca sunt peste 250 de angajati sau activitatea este prevazuta in anexa 5 la Norme sau riscurile identificate genereaza boli profesionale, invaliditate sau deces.
Seful SIPP si lucratorii din cadrul serviciului (daca exista) nu sunt lucratori desemnati. Lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protecţie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
Daca lucratorii din cadrul serviciului ar fi si lucratori desemnati ar insemna ca angajatorul, conform definitiei, le-ar putea trasa si alte sarcini prevazute in fisa postului si s-ar incalca prevederea de mai sus.
@ ytrewq
Mentionati, citez: "Daca lucratorii din cadrul serviciului ar fi si lucratori desemnati ar insemna ca angajatorul, conform definitiei, le-ar putea trasa si alte sarcini prevazute in fisa postului si s-ar incalca prevederea de mai sus."
HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3)Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-Art. 24 (1) Serviciul intern de prevenire si protectie se organizeaza in subordinea directa a angajatorului ca o structura distincta.
(2) Lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
(3) Angajatorul va consemna in regulamentul intern sau in regulamentul de organizare si functionare activitatile de prevenire si protectie pentru efectuarea carora serviciul intern de prevenire si protectie are capacitate si mijloace adecvate.
Interpretarea dvs. nu corespunde legislatiei in vigoare, referitor la alte sarcini de serviciu. Mai mult, daca pentru membrii SIPP, legiuitorul a nominalizat activitatile complementare, pentru lucratorul desemnat se precizeaza in clar doar activitati de prevenire si protectie din domeniul ssm.
Uu serviciu intern (unde sunt mai mult de 250 de angajati) poate functiona doar cu lucratori desemnati?
Ultima modificare: Luni, 15 Mai 2017
ContSters429887, utilizator
@AdrianVisan1...
Trebuia sa deschideti o dicutie noua.
HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-ART. 23 (1) Serviciul intern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art. 49 şi, după caz, alţi lucrători.
(2) Conducătorul serviciului intern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50.
-ART. 32 (1) Serviciul extern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art. 49 şi, după caz, alţi lucrători.
(2) Conducătorul serviciului extern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50.
(3) În cazul în care serviciul extern de prevenire şi protecţie este format dintr-o singură persoană, aceasta trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50.
Membrii SIPP sunt desemnati de catre angajator prin decizie interna.
In firmele cu peste 250 de angajati nu se poate functiona numai cu lucratori desemnati si se respecta prevederile:
-Art. 19 (1) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor care au peste 250 de lucratori, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
(2) In cazul in care serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la unul sau mai multe servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Serviciul intern de prevenire si protectie vis a vis de lucratori desemnati prin decizie marivasi marivasi Daca intr-o unitate trebuie sa fie constituit serviciul intern de prevenire si protectie cf legii mai trebuie numit unul sau mai multi lucratori desemnati prin ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat pentru prevenire si protectie Alexandramarin Alexandramarin Buna ziua, Intr-o societate cu 250 de angajati societatea este obligata sa aiba un lucrator desemnat pentru prevenire si protectia muncii? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie Akhenaton81 Akhenaton81 Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie in cadrul unei firme poate fi desemnat si lucrator desemnat ssm pe un santier in cadrul aceleiasi ... (vezi toată discuția)