avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Lucrator desemnat pentru prevenire si protectie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Lucrator desemnat pentru prevenire si protectie

Buna ziua,

Intr-o societate cu 250 de angajati societatea este obligata sa aiba un lucrator desemnat pentru prevenire si protectia muncii?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:42, 13 Martie 2017
Angajatorul care are 250 de salariati are obligatia, nu numai de a desemna un lucrator cu activitati de prevenire si protectie din domeniul ssm, ci sa organizeze SIPP.
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
Art. 19 (1) In cazul intreprinderilor si/ sau unitatilor care au peste 250 de lucratori, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
(2) In cazul in care serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art. 15, angajatorul trebuie sa apeleze la unul sau mai multe servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.

In cadrul SIPP vor desfasura activitati mai multi lucratori.
Art. 23 (1) Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 si, dupa caz, alti lucratori.
(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50.
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
Art. 24. - (1) Serviciul intern de prevenire si protectie se organizeaza in subordinea directa a angajatorului ca o structura distincta.
(2) Lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
(3) Angajatorul va consemna in regulamentul intern sau in regulamentul de organizare si functionare activitatile de prevenire si protectie pentru efectuarea carora serviciul intern de prevenire si protectie are capacitate si mijloace adecvate.
Art. 26. - (1) Angajatorul va stabili structura serviciului intern de prevenire si protectie in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate pentru ca serviciul intern de prevenire si protectie sa poata desfasura activitatile specifice.
(3) Cand angajatorul isi desfasoara activitatea in mai multe puncte de lucru, serviciul de prevenire si protectie trebuie sa fie organizat astfel incat sa se asigure in mod corespunzator desfasurarea activitatilor specifice.
(4) In situatia in care activitatea de prevenire si protectie este asigurata prin mai multe servicii interne, acestea vor actiona coordonat pentru asigurarea eficientei activitatii.
Art. 27. - Serviciul intern de prevenire si protectie poate sa asigure si supravegherea sanatatii lucratorilor, daca dispune de personal cu capacitate profesionala si de mijloace materiale adecvate, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Serviciul intern de prevenire si protectie Ambra Denisa Ambra Denisa Buna ziua, lucrez in cadrul unei societati care are in total aproximativ 400 de angajati impartiti pe mai multe puncte de lucru (mai multe judete). In ... (vezi toată discuția)
Componenta unui serviciu intern de prevenire si protectie la societati cu 500-1000 angajati. Theo3000 Theo3000 Intrebare: - Legislatia de specialitate prevede numarul de lucratori desemnati SSM raportat la numarul total de angajati (?), respectiv care ar fi componenta ... (vezi toată discuția)
Sipp Alice_Marilena Alice_Marilena Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie? Este si el lucrator desemnat? (vezi toată discuția)