avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... informarea consumatorilor privind agentii economici ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

informarea consumatorilor privind agentii economici care nu respecta legea

La o solicitare privind nominalizarea agentilor economici care nu respecta legea protectia consumatorilor a spus ca in conf cu art. 6 din Legea nr. 544/2001 numele acestora nu poate fi dat publicitatii.In acest caz cum ne putem feri de cei care comercializeaza produse neconfome?In mai toate comunicatele nu se sprcifica numele societailor care comercializeaza produse cu deficiente..Este corect?Legea chiar ii protejeaza pe cei care nu respecta prevederile privin protectia consumatorilor?
Cel mai recent răspuns: Florin Lucian Manolescu , Consultant managementul calitatii 14:50, 21 Septembrie 2009
Buna ziua,
Din ceea ce ati spus dvs.(citandu-i pe cei de la Protectia consumatorului),se pare ca asa este...Legea ii protejeaza pe cei care comercializeaza produse neconforme...;)
Corect nu mi se pare nici mie,insa nu ma pot pronunta deoarece nu cunosc in detaliu aceasta problema.
Este relevant pentru subiect si ORDINUL nr.445 din 30 iunie 2009 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind informaţiile de interes public ce pot fi comunicate şi informaţiile exceptate de la comunicare, la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Iată răspunsul primit la solicitatrea privind agenţii economici care încalcă legea:

"Referitor la adresa dumneavoastra nr. 216/09.09.2009 prin care solicitati detalii privind produsele si operatorii economici la care s-au constatat abateri de la prevederile privind protectia consumatorilor , va facem cunoscut ca informatiile postate pe site-ul ANPC sunt selectate de Biroul de presa al ANPC din rapoartele tematice transmise de comisariatele judetene si regionale pentru protectia consumatorilor .
In comunicatele de presa , atragem atentia consumatorilor asupra unor aspecte constatate de comisarii CJPC Vrancea in urma unor controale tematice si nu numai , tocmai pentru a-i ajuta sa constientizeze problemele din anumite domenii. Obiectivul nostru este de a forma, in acest fel, un consumator modern, rezonabil informat , atent si precaut la incheierea oricaror tranzactii.
Pe de alta parte, categoria de informatii pe care o solicitati nu face parte din Lista informatiilor de interes public comunicate la cerere, potrivit art. 6 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public , ba mai mult decat atat , aceste informatii ar putea afecta principiul liberei concurente , fiind deci exceptate de la comunicare.
Comisarii din domeniul protectiei consumatorilor se preocupa, insa ,in permanenta pentru ca aspectele negative sa fie eliminate din activitatile de comercializare, prestare de servicii sau productie , iar produsele si serviciile puse pe piata sa respecte prevederile legale din domeniu."
Unde e libera cocurenta?Agenţii economici cu grave probleme de comercializare nu trebuiesc demascaţi? De multe ori se poate crede că nedenunţarea poate fi şi o formă de complicitate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model de reclamație către comisariatul pentru protecția consumatorului Ares-3 Ares-3 Reclamatiile si sesizarile adresate Comisariatelor pentru Protectia Consumatorilor / Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor pot fi depuse doar ... (vezi toată discuția)
Protectia consumatorului? VALI_M VALI_M As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu o problema avuta cu cei de la Protectia Consumatorului. Am facut o sesizare la Comisariatul Judetean pentru ... (vezi toată discuția)
Produs alimentare expirat cri_ cri_ Am cumparat de la un supermarket ff. cunoscut un pachet de biscuiti BIO expirat. Doar la cateva zile dupa ce l-am deschis, si am dat si copilului meu de 11 ... (vezi toată discuția)